Äppelcidervinäger för viktminskning: Hur man går ner i vikt på riktigt

4 min


Äpplen är nyttiga, det vet väl alla. Men att äppelcidervinäger kan göra ännu mer för hälsan, är kanske inte lika känt. Det finns nästan ingenting som inte några droppar av den härligt sura vinägern kan råda bot på – dålig mage, blodsockerfall, övervikt. Och så känns det så härligt friskt i munnen också.

Ett äpple om dagen håller ordning på magen, heter det ju. Men man skulle också kunna skalda så här: En tesked äppelcidervinäger hindrar ohälsan från att slå läger. För bara några år sen var det nog en och annan som skrattade åt den äldre generationen, de som i dag är farmor och mormor, när de stod där vid diskbänken på kvällarna och under kraftigt grimaserande svalde en matsked sur äppelcidervinäger. Men nu tyder mycket på att de kanske har rätt.

Lite ättiksyra på kvällen är precis vad kroppen behöver för att hjälpa den att tömma hypofysen på tillväxthormoner, så att de pumpas ut i blodet. Det gör i sin tur att fettcellerna öppnas och att fettet börjar cirkulera i blodomloppet och förbränns. För att det ska ske behövs dock ättiksyra och den processen stimuleras av att man dricker ett glas vatten med äppelcidervinäger på kvällen.

Äppelcidervinäger bränner fett

Det finns syror som bränner fett, och dessa syror är främst ättiksyra som finns i äppelcidervinäger och i citronsyra, som finns i citroner. Det är därför man gärna kan ta en citronskiva i det vatten man dricker till maten. Helst bör man göra som italienarna – tömma vattenglaset innan man börjar äta. Dels dämpas hungern, dels kan citronsyran börja verka när maten kommer. Lite citronsaft på köttbiten och salladen, som grekerna gärna tar, är inte heller fel. Men bäst är äppelcidervinägern. Enligt boken finns nästan inga gränser för hur välgörande den är. Dess kanske främsta egenskap är att den väcker lusten att äta rätt mat, alltså sådan man ändå blir smalare av att äta. Frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Många människor lider av plötsliga och kraftiga blodsockerfall. Du känner igen symtomen: Klockan är tre på eftermiddagen, det var tre timmar sen du åt din lunch, som tyvärr bestod av en smörgås bakad på vitt mjöl och toppad med en rejäl majonnäsklick, låt vara med lite tonfisk i. Enda grönsaken utgjordes av det vissnade salladsbladet som du plockade bort och slängde. Fullkorn, rårivna morötter och frukt lyste med sin frånvaro. Det är därför du är trött nu. Och hungrig, så in i Norden.

Lösningen är lika snabb som enkel: du springer ner till kiosken och köper en påse bilar. Som du äter en handfull i taget och som är till hälften slut redan när du är tillbaka på din kontorsstol. Även för dig lär äppelcidervinägern vara räddningen. Ta någon tesked på morgonen, och du får lust att byta ut den rostade vita marmeladmackan mot en fullkornsdito med skinka. Ytterligare någon tesked på förmiddagen, och lunchen kommer att bestå av råkostsallad, kyckling och en frukt. Med en så bra lunch står du dig utan problem till klockan fyra, då äter du ytterligare en frukt. Sen hem till middagen bestående av chili con carne med kikärter, kidneybönor och råris. En tesked äppelcidervinäger i ett glas vatten får hjälpa kroppen att jobba rätt medan du sover. Äter du så här går du garanterat ned i vikt.

Jämnare blodsoker med Äppelcidervinäger

På så sätt verkar äppelcidervinägern indirekt, och det var det som mormor trodde. Men nu har forskare vid Lunds universitet kommit på att äppelcidervinägern också har en direkt effekt. Det tycks nämligen som om äppelcidervinägern gör att magsäcken töms långsammare – alltså även om du skulle äta så kallade snabba kolhydrater som vitt mjöl och socker. Därmed bromsas förbränningen av de snabba kolhydraterna och blodsockret hålls på en jämnare nivå.

Trolleri? Kanske – men det kostar inte mycket att pröva. Många tycker det känns härligt friskt att ta en tesked eller matsked av vinägern som den är och känna den sura men aromatiska smaken i munnen. Andra vill ha den mildare genom att blanda med vatten. Åter andra föredrar att blanda vinägern med honung och vatten för att neutralisera den sura smaken. Eller köpa den äppelcidervinäger som finns i handeln och som redan är smaksatt med honung. Somliga tycker inte om smaken alls, utan föredrar att ta äppelcidervinägern i kapselform. Det fina med äppelcidervinägermetoden är att det inte behövs några stora mängder – det handlar om droppar, teskedar eller högst matskedar. Därför är det heller inte bortkastat att stänka några droppar äppelcidervinäger över salladen. Ofta använder man ju bara ett par teskedar på en sallad som ska räcka till hela familjen. Men även så lite gör alltså nytta.

Äppelcidervinäger – gå ner i vikt är bara början

Äppelcidervinäger används inte bara för att gå ned i vikt. Den har många andra användningsområden. En är att bota förkylningar och infektioner. Vilda djur lär leta efter rutten frukt och äta den när de har någon infektion i kroppen. Ättiksyran som finns i frukten – och i vinägern – hjälper till att rensa ut bakterierna ur kroppen. Den anses också rensa ut slaggprodukter och överflödigt vatten. Vi människor är sällan trakterade av rutten frukt, hur förkylda vi än är. Däremot är följande dryck rena elixiret så fort man känner att det börjar klia bakom näsan och svalget tjocknar:
Ta fram en temugg och lägg i en matsked äppelcidervinäger och en tesked honung. Häll på kokande vatten nästan ända upp. Drick så varmt som möjligt. Gott! Dricker du flitigt av den här blandningen under förkylningens första dagar kan det hända att du tillfrisknar fortare än du hade trott. Troligen är äppelcidervinägern också bra för kolesterolvärdena och för magens arbete, tror forskare. Människor med orolig mage kan känna en klar förbättring om de börjar ta äppelcidervinäger varje dag. Magen får lättare att smälta maten, och näringsämnena tas lättare upp av kroppen.

En annan gynnsam effekt är att salivavsöndringen stimuleras. Det beror på att ättiksyran i vinägern innehåller enzymer som börjar bryta ned kolhydrater redan innan de har lämnat munnen. Magen får det lättare, helt enkelt. Även om äppelcidervinäger av allt att döma är en gudadryck lägger dock alla experter in brasklappar – åtminstone när det gäller viktminskningen: du måste också motionera och i övrigt leva ett vettigt liv för att det ska fungera. Men det går inte att komma ifrån att man känner sig sanslöst nyttig när man känner hela ansiktet dra ihop sig i en sur äppelcidergrimas.)

Äppelcider-kapslar

Äppelcidervinäger i kapselform har blivit mycket omtyckt och får nu sällskap av nya Äppelcidervinäger Extra Stark. Varje kapsel innehåller 500 mg ren äppelcider och dagsdosen är två kapslar. Äppelcider anses öka kroppens förbränning och hjälper till att bryta ned fett, samtidigt som aptiten minskar.

(Vanliga söktermer: hur kan äppelcider vinäger hjälpa vid viktnedgång)