Hur länge ska man köra anaeroba mjölksyre-övningar?

2 min


Under intensiv träning, går kroppen in i den anaeroba zonen när din hjärtfrekvens ökar och syret dina muskler behöver är mer än din förmåga att förbruka syre. När detta händer, anpassas din kropp genom att producera energi anaerobt. Eftersom syre är den viktigaste drivkraften för varje biologisk process i kroppen, kan du inte hålla på med anaerob träning under långa perioder, men du kan få betydande fördelar från korta pass av anaerob träning.

Varaktighet

Några av de faktorer som kan påverka hur länge du kan hålla på med en sammanhängande period av anaerob träning är ålder, kroppssammansättning och din nivå av kondition. Typiskt för den genomsnittliga personen är att denne endast kan arbeta anaerobt under en till tre minuter åt gången. Att pressa sig själv förbi denna zon kan maximera skador på muskelvävnad och minimera positiva effekter från din träning.

Energiproduktion

När kroppens behov av syre överstiger dess förmåga att leverera det, skjuts du in den anaeroba zonen med hjälp av ett syreunderskott. För att kompensera bryter dina muskler ner glykogendepåer för att producera omedelbara sammandragningar. Ju mer intensiv träningen är och ju längre du håller upp en kontinuerlig omgång av anaerob träning utan vila, desto mer anaeroba sammandragningar kommer du att skapa.

Effekter

Bara för att din kropp anpassar sig till anaerob träning genom att producera energi genom en annan process betyder det inte att du kan hålla på med det för länge. En biprodukt av nedbrytningen av glykogen är uppbyggnaden av mjölksyra, som saktar ner dina muskler och orsakar en brännande känsla när du tränar. Detta är en försvarsmekanism för din kropp som syftar till att förhindra extrem ansträngning på grund av upprepade muskelsammandragningar.

Träningsstruktur

Du kanske undrar varför du bör bry dig om anaerob träning om du bara kan hålla på med det i en till tre minuter åt gången. Intervallträning innebär ett perfekt sätt att få ut det mesta av högintensiva pass. Genom att växla mellan perioder av hög och låg intensitet, kan du få upprepade förmåner från anaerob träning utan att överväldigas av ett syreunderskott, eftersom du återhämtar dig mellan passen. Förutom att öka din tolerans av mjölksyra under träning, brinner intervallträning ett betydande antal kalorier och ger dig möjlighet att få resultat snabbare.

Källor