Akupressur är med all sannolikhet den äldsta av alla behandlingsformer. Den har sitt ursprung i Kina, där den har utövats sedan årtusenden tillbaka. Grundtanken i akupressur, som även kallas för punktmassage, är att få balans i kroppens energiflöde.
Balans uppnår man genom att trycka med fingrarna på specificerade punkter på kroppen. Vi människor har ungefär 380 sådana olika punkter som alla har sin speciella funktion. Akupressur har samma bakgrund som akupunktur, men här arbetar man utan nålar. Vilket gör det till ett bra alternativ för oss som tycker att en behandling med just nålar känns extra obehaglig.
Det är viktigt att förstå att man inte kan bota sjukdomar med akupressur. Det man vill åstadkomma är att påverka kroppens energirörelser på ett positivt sätt och därmed stimulera kroppens självläkande förmåga. Man sprider ut och drar energin till de områden där det behövs.
Under en akupressurbehandling använder sig akupressören hela tiden av båda händerna. Ena handen trycker på en s k lokalpunkt, där problemet sitter. Medan den andra handen växlar mellan två hjälppunkter till lokalpunkten. Dessa kallas för avståndspunkter. Trycket ska anpassas efter den person som behandlas.
Låter akupressur krångligt? Det är det inte – pröva själv
Här är några av de vanligaste lokalpunkterna. Tryck inte för löst på de olika punkterna – men inte heller för hårt. Du ska uppleva en ”smärtskön” känsla.
Huvudvärk: Tryck lätt i ögonvrån.
Huvudvärk: Tryck precis under de två stora ”knölarna” i nacken.
Nästäppa: Tryck vid näsvingarna.
Förkylning: Tryck i den ”köttiga” delen mellan tumme och pekfinger.
Magbevär: Tryck på utsidan av skenbenet, cirka tio centimeter under knäskålen.
Magbesvär och matförgiftning: Tryck i ”simhuden” mellan andra och tredje tån.
Oro, rampfeber och åksjuka: Tryck på handledens framsida, och/eller på mitten av bröstbenet.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.