Aerobisk träning vs. Fettbrännande zon

2 min


När du tränar är det hjälpsamt att få feedback från kroppen. En av de mer säkra källorna är ditt hjärta. Du kan övervaka pulsens zoner för att anpassa träningen till specifika mål. Detta kan vara att förbättra din fitnessnivå, bränna fett, eller båda två samtidigt.

Fettbrännande zon

Den fettbrännande zonen är den pulsnivå där din kropp maximerar fettförbränning, vilket innebär att den främst använder fett som bränsle. I den här zonen kommer hälften av de förbrända kalorierna att komma från fett. Enligt forskarna på Health and Human Performance Laboratory vid University of St. Thomas är den fettbrännande zonen cirka 67,6 % – 87,1 % av din maxpuls. Denna zon varierar från person till person, men forskarna menar att man kan vara relativt säker på att den maximala fettbränningen sker mellan 60,2 % – 80 % av ens maxpuls.

Aerobisk zon

Den aerobiska zonen är den pulsnivå där du utvecklar din kardiovaskulära fitness. Enligt löparcoach Brian MacKenzie är den aerobiska zonen mellan 70 % – 80 % av din maxpuls. Forskare på Health and Human Performance Laboratory har dock upptäckt att denna zon är ännu bredare, 58,9 % – 76,2 % av maxpulsen.

Överlappning

Den aerobiska zonen och den fettbrännande zonen är inte två exklusiva zoner. Den första är en träningszon för att förbättra aerobisk fitness, medan den senare används för att uppskatta kroppens energikällor. Dessa två zoner överlappar faktiskt varandra, vilket innebär att du kan träna både i den aerobiska och den fettbrännande zonen. Enligt forskarna på Health and Human Performance Laboratory betyder det att man “samtidigt kan möta kraven från American College of Sports Medicine på aerobisk fitness och viktkontroll.”

Beräkna maxpulsen

För att träna i en eller båda dessa zoner behöver du känna till din maxpuls. Ett enkelt sätt att uppskatta den är att ta 220 minus din ålder. Om du till exempel är 30 år gammal är din maxpuls alltså 190. Om din puls är 133 när du tränar är den alltså 70 % av din maxpuls – vilket alltså är både i den aerobiska och den fettbrännande zonen.

Källor