Nutrilett & Naturdiet: Hur man går ner i vikt snabbt – 16 proffs-tips

Naturdiet, Cambridgekuren och Nutrilett och är tre välkända lågkaloriprodukter, så kallat VLCD. Naturdiet finns både som pulverdiet och som bars i flera olika smaker. ”Ett snabbt och säkert sätt att gå ner i vikt. Men vill man nå varaktigt resultat måste man fortsätta med ett uppöljningsprogram”, säger professor David Andersson.

Serien Naturdiet, är en så kallad VLCD-produkt. VLCD står för Very Low Calorie Diet och är ett samlingsnamn på olika produkter som alla är kompletta dieter. Det innebär att allt du behöver av proteiner, kolhydrater, mineraler, spårämnen och nödvändiga essentiella fettsyror finns i den påsen du rör ut i vatten eller den bar du tar till lunch. Men du får i dig mycket färre kalorier. För det mesta ligger energiinnehållet i de här dieterna på 400-800 kalorier per dag. Ett normalt dagsintag brukar ligga på mellan 2000-3000 kalorier.

– Produkterna är testade och godkända av Livsmedelsverket. Det innebär att man kan byta ut samtliga måltider. Fördelen är att man vet exakt hur många kalorier man får i sig, säger Helena Gustafsson, projektassistent i Huddinge, och berättar att man i början av kuren när hungerkänslorna försvinner och kroppen börjar ta av sina fettdepåer får en endorfinkick.

På överviktsenheten har man stor erfarenhet av olika typer av lågkaloriprodukter. Ofta används de för att få en snabb viktminskning hos mycket överviktiga personer med ett BMI (Body Mass Index) på mer än 40. Normalviktiga personer har ett BMI på 19-25.

I Huddinge sker viktminskningen under läkarkontroll. Ofta i flera månader långa program där man arbetar mycket med beteendeförändringar, omläggning av kost- och motionsvanor. För personer med ett BMI under 27 rekommenderas högst två veckors användande om man gör det på egen hand utan läkarövervakning.

– Det är ett sätt att få till en snabb viktminskning. Inte ett sätt att leva. En del kör med produkten en vecka efter jul eller en vecka efter semestern. För många fungerar det bra. Men det är viktigt är att man vet vad man sysslar med, säger Helena Gustafsson.

David Andersson, professor i näringslära, har gjort flera studier med olika VLCD-produkter. Vissa testgrupper har enbart levt på lågkaloriprodukterna. Andra har använt kuren i kombination med mat under en upptrappningsperiod.

– Det är ett snabbt och säkert sätt att gå ner i vikt. Många som har problem med mat tycker att det är en bra metod eftersom man inte behöver komma i kontakt med livsmedel överhuvudtaget utan bara ta sina påsar, säger David Andersson.

Men han är noga med att påpeka att viktminskning med VLCD-produkter måste kombineras med ett uppföljningsprogram. Det gäller att lägga upp en strategi för tiden efter kuren, att förändra sina mat- och motionsvanor, annars går man upp igen.

Kan man få några biverkningar av dieter?

– Man kan få huvudvärk. Men det får man ju också när man fastar.

Kan alla prova Naturdiet eller Nutrilett?

– Vi rekommenderar det inte till personer med njur- och hjärtsjukdomar, inte heller till små barn.

Hur funkar VLCD-produkter som Nutrilett eller Naturdiet?

Den första veckan brukar man tappa mellan två till fyra kilo. Till en början förbränner kroppen det glykogen som finns lagrat i musklerna och levern. Den vikt man tappar under första veckan består inte av fettväv utan övervägande av vatten och kolhydrater. Under den andra veckan börjar den egentliga fettnedbrytningen, vilket man kan snabba på med den bästa fettförbrännaren på marknaden. Då bildas så kallade ketonkroppar och hjärnan ställer om sin energiförbrukning till fett istället för kolhydrater. När ketonkropparna bildas upplever många precis som vid fasta en eufori utan hungerkänslor och en kraft och förmåga att ta itu med tillvarons problem.

För Lotta Lindberg började kilona byggas på under tre graviditeter. Dåliga matvanor. Många kvällsmackor. Ingen träning. När det var som värst vägde Lotta 137 kilo. Och för maken Erik pekade vågen på 126.

Den stora vändpunkten kom när Lotta gick med i Viktväktarna och familjen lade om allt som handlade om mat – handla, laga och äta. Idag gör de upp matsedlar och storhandlar en gång i månaden. De äter ofta grytor på nötkött, kycklingfilé och fisk. Potatis istället för ris och köper lightprodukter när de har ett val. Erik har börjat styrketräna och Lotta tränar lite hemma. Tillsammans har de gått ner 106 kilo. Lotta väger nu 77 kilo, Erik 80.

Gå ner i vikt snabbt med Erik och Lottas metod

  1. Sätt upp konkreta mål. Häng upp ett klädesplagg som du inte kommer i. Ett delmål blir att komma i det. När du lyckats. Häng upp en storlek mindre och fortsätt så.
  2. Ställ undan vågen och använd måttband istället. Bättre för motivationen. Centimetrarna talar sitt tydliga språk.
  3. Var snäll mot dig själv och belöna dig när du har uppnått ett delmål. Men inte med mat utan med saker du gillar.
  4. Köp en riktigt bra kokbok som innehåller enkla och goda recept för hela familjen.
  5. Gör ett matschema varje månad. Det gör mathållningen lättare och billigare.
  6. Pröva en ny rätt i veckan och njut av nya smakupplevelser.
  7. Hitta en stöttande person, en kompis eller en arbetskamrat som kan peppa dig när det känns motigt.

Jonas Magnusson började tröstäta när han mobbades i skolan. Han åt och åt. Till slut vägde han 107 kilo. En dag under sommarlovet för tre år sen insåg han att det inte höll längre. Han köpte ett träningskort och började gå på gångmaskinen. En timme om dagen, med bra musik i hörlurarna. Det var jobbigt i början men efter ett tag började det hända saker. Idag är Jonas en normal 19-åring med sina 63 kilo. Han styrketränar varannan dag och spelar innebandy med kompisarna.

Viktnedgång med Jonas tips

  1. Bestäm dig för ditt sätt att gå ner i vikt: jogga, gymma, cykla eller promenera och håll fast vid det.
  2. Gör något för att gå ner i vikt varje dag. Avsätt tid för det.
  3. Tro på dig själv. Du klarar allt bara du vill.
  4. Ge inte upp. Om det känns motigt att träna tänk på hur skönt det kommer att kännas efteråt.

Elsa Bergström, 31 år, började också lägga på sig efter två graviditeter och den stress det innebär att vara ensamstående med två små barn. Hon hoppade ofta över frukost och lunch och åt desto mer på kvällen istället. När hon inte orkade dra sina barn på en pulka längre insåg hon att hon måste göra något åt sin situation. Vågen stod då på 107 kilo.

Elsa hade i flera år varit med och deltagit i diskussioner på internet. Genom diskussionsgruppen fick Elsa tips om Hälsovakten. På deras hemsida hittade hon ett program för att gå ner i vikt. Hon följde det slaviskt och det fungerade bra. Flera i gruppen gjorde samma sak och de peppade varandra. Idag äter Elsa tre mål om dagen, tränar flera gånger i veckan och väger 71 kilo. Hennes önskevikt är 65.

Gå ner i vikt – Elsas knep

  1. Tänk på vad du äter. Det finns alltid lågkalorialternativ till de feta produkterna.
  2. Ät mycket fibrer och protein. Med mättande fibrer i magen och med det bästa proteinpulvret för just dig, så blir du inte lika sugen på sötsaker.
  3. Glöm inte mellanmål. Det bästa är att äta tre mål mat om dagen plus mellanmål för att hålla igång förbränningen. Tips på bra mellanmål: knäckebrödssmörgås med lättost, en frukt eller havregrynsgröt med sockerfri sylt.
  4. Servera maten i mindre karotter och skålar. Ställ inte grytorna på bordet. Då är det lätt att ta en portion för mycket. Men salladsskålen ska gärna stå centralt.
  5. Använd mycket bönor i matlagningen. Blötlägg, koka och förvara i kylen. Bönor är en bra bas i mager och nyttig mat.

Lämna ett svar