Bota förkylning: Ingefära och 8 andra huskurer

Förkylning. Den drabbar oss alla då och då, vår absolut vanligaste sjukdom. Svenskarna vill bli piggare i största allmänhet och snabbt friska från förkylning. Det visar listan över de mest sålda medlen i hälsokosthandeln.

Mot alla odds har läkarvetenskapen ännu inte kommit på något botemedel. Men vad är egentligen en förkylning? Vad kan vi själva göra för att lindra? Och när behöver vi gå till doktorn?

Produkterna har inte någon inbördes ordning.

Topp 9 för att bota förkylning mm

  • Ingefära – inflammationshämmande och uppiggande
  • Gerimax – uppiggande
  • Blutsaftuppiggande – järn
  • Chi san – uppiggande
  • Esberitox – förkylning
  • Kan Jang – förkylning
  • Imedeen – stärker hud
  • Omega Max – fiskolja med essentiella fettsyror
  • EEYQ – fettsyreprodukt

Så botar du förkylningen med huskur

Förkylning är en mycket vanlig sjukdom. Ett barn i förskoleåldern är i snitt förkyld mellan sex och tio gånger per år. En vuxen person drabbas mellan två och fyra gånger under ett år. Många går till doktorn när förkylningen slagit till, trots att läkarvetenskapen ännu inte kommit på någon effektiv behandling. Förkylningar orsakas oftast av virus, små smittoämnen som i stort sett bara består av arvsmassa med ett hölje runt sig.

Ett virus kan inte föröka sig genom egen kraft. De behöver maskineriet som finns i andra celler, till exempel i människans. När viruset träffar på lämpliga celler att föröka sig i resulterar det i ett symptom. Ett typiskt symptom vid förkylning kan vara snuva och halsont. Ibland kan bakterier ge förkylningssymptom, men i de allra flesta fall handlar det om en virusjukdom som är självbegränsande och i allmänhet läker ut av sig själv på en vecka. Symptomen kan vara nog så besvärliga och ibland så jobbiga att det kan vara svårt att orka gå i skolan eller arbeta.

Virus smittar genom luften eller genom direktkontakt. Till exempel när en förkyld person hostar ut små sekretdroppar som innehåller virus eller snyter sig och får viruspartiklar på händerna som sedan smittar av sig vid ett handslag med en annan person. Däremot är det svårt att överföra förkylning med saliv, till exempel genom kyssar. Det behövs 8 000 gånger mer virus för att smittan ska kunna överföras via tungan.