Muskeln abductor pollicis brevis (“AbPB”) sitter i handen, under tummen. Denna muskel drar bort tummen från handen. Du använder denna muskel för att släppa taget om något du håller i med tummen, som en nyckel, gaffel, eller hantel. Fokuserad träning av AbPB kan stärka muskeln, och upprätthålla eller återställa funktion i tummen för såväl vardagliga aktiviteter som sport och arbete. Om du upplever fortsatt smärta eller svaghet när du utför stärkande övningar för din AbPB bör du genast avbryta övningarna och rådfråga din läkare eller fysioterapeut.
Rörelseförmåga
För att börja stärka AbPB bör du ha ett aktivt rörelsemönster med övningar. Börja med att röra underdelen av ditt femte finger (lillfingret) med tummen. Dra sedan upp tummen och dra den bort från handen, tills du pekar tummen uppåt. Återvänd sedan till startpositionen. Om du har problem med att göra detta bör du utgöra övningen i positionen ”noll gravitation”, med handflatorna uppåt. Gör minst tre set om 10 repetitioner. Detta är en effektiv övning för att värma upp AbPB.
Motståndsövning
När du enkelt kan röra tummen upp från underdelen av ditt lillfinger till positionen “tumme upp” kan du stå emot rörelsemönstret för att fortsätta stärka din AbPB. Även om din vänstra tumme rör underdelen av lillfingret kan du placera ett finger från högerhanden mellan två leder på den vänstra tummen. Tryck högerfingret inåt mot den vänstra handen samtidigt som du försöker dra den vänstra tummen bort från lillfingret. Lägg till mer motstånd i takt med att du klarar av det.
Övningen ”lerorm”
Att träna med lera är ett värdefullt verktyg för att stärka din AbPB. Rulla leran till en 15 – 20 cm lång ormliknande form. Böj rummen och vira ormen över toppen, så att tummen är i ormens mitt. Håll ner de lösa ändarna av leran och sträck ut tummen till en öppen position, med så mycket kraft du kan. Du kan kontrollera motståndet genom att öka lerans tjocklek på tummens fingertopp. Rulla ut en ny orm när den gamla ormen blir tunn och inte erbjuder något motstånd längre. Utför denna övning 20 gånger.
Sprid fingrarna
Ett annat sätt att använda lera för att stärka muskeln AbPB är att forma leran till en tjock pannkaka som är cirka 7,5 – 10 cm bred, och lägg den på en platt yta. Lerans tjocklek avgör motståndet. Placera tummen och fingrarna i mitten av leran, och låt tummen och fingertopparna röra varandra. Utan att böja tummen eller fingrarna ska du öppna handen i leran, och trycka tummen och fingrarna utåt. Forma leran till en ny pannkaka och upprepa detta minst 20 gånger.