Realistiska träningsmål är uppnåbara, så de främjar din entusiasm för träning och håller dig på rätt bana. En studie som publicerades i Perceptual Motor Skills 2002 kom fram till att de som satte upp mål var mindre benägna att avbryta sitt träningsprogram och tränade fler gånger än de som inte hade något särskilt mål. Orealistiska fitnessmål kan dock förstöra både din kropp och din anda. De kan leda till överträning, skador, och osäkerhet, som både avbryter och sinkar dina framgångar. Du kan ändå sikta mot stjärnorna när det gäller fitness, men dela upp dina ambitiösa mål i mindre, mer nåbara milstolpar så att du kan njuta av framgången på vägen.
Dedikation
Ett realistiskt träningsmål kan kräva vissa ändringar av ditt schema, men bör inte leda till konflikter med jobbet, familjen eller ditt sociala liv. Du kanske blir mer benägen att hoppa över träningspass om de krockar med den tid du tillbringar med din familj eller om de utgör en konflikt med jobbet. Realistiska mål kan också få dig att behålla motivationen att göra fitness till en regelbunden de av ditt liv. Om du till exempel har som mål att vakna och gå till gymmet innan soluppgången, men du egentligen är en nattuggla, kommer du förmodligen att misslyckas.
Motivation
Du kan drömma om att springa ett maraton även om du är en soffpotatis, men att sätta mindre, mer realistiska kortsiktiga mål – som att överleva ett mer avslappnat lopp – kommer förhöja din motivation. Genom att uppnå små milstolpar kommer du känna att du lyckats, och du har alltid något att arbeta mot för att hålla dig på rätt bana. Mindre mål låter dig också omvärdera längs vägen. Du kanske trodde att du ville springa ett maraton, men inser sedan att du är nöjd med kortare sträckor, eller att du föredrar cykling istället för löpning.
Undvik skador
Orealistiska mål kan leda till skador. Om du plötsligt sätter upp ett ambitiöst fitnessmål och ökar frekvensen, varaktigheten och intensiteten på din träning riskerar du skador. Att gradvis öka din aktivitetsnivå hindrar dig också från att bli överdrivet öm. Om du till exempel är nybörjare på att lyfta vikter bör du börja med bara ett set av varje övning för varje stor muskelgrupp, och göra detta två gånger i veckan. Efter flera veckor kan du lägga till ett andra och ett tredje set, och först efter detta börja öka tyngden på dina vikter.
Göra framsteg
Omöjliga mål kan leda till besvikelse och frustration. Du kanske inte märker att du gör framsteg eftersom du är så fast besluten att uppnå ett omöjligt fitnessmål. Om du till exempel tränar för att försöka gå ner 10 kilo på två veckor är det faktiskt ett nästan omöjligt mål. Efter två veckor kanske du gått ner tre kilo, vilket är mycket bra, men det kommer kännas som ett misslyckande eftersom du inte uppnådde ditt första mål. Dessa känslor av nederlag och misslyckande kan få dig att sluta träna hela och hållet, vilket inte är bra i det långa loppet. När du däremot sätter upp ett realistiskt mål och uppnå detta kommer du känna dig lyckad och inspirerad nog att fortsätta. Realistiska mål höjer ditt självförtroende och motiverar dig att fortsätta arbeta mot dina ultimata träningsmål – oavsett om du vill gå ner i vikt, genomföra ett lopp, eller känna dig hälsosammare.