Bästa Ultralätta Tälten 2018

Senast uppdaterad 2018-02-09

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

test av ultralätta tält i svenska fjällenPrecis som med ultralätta ryggsäckar och ultralätta sovsäckar så finns det idag många alternativ för ultralätta tält på marknaden. De flesta tält som anses vara ultralätta väger under 2 kilo, men många väger mindre än 1 kilo. Detta har uppnåtts genom framsteg inom tygteknik, lättare bågar, och en design och planritningar som sparar in på vikten. Här ger vi dig precis ALLT om hur du väljer ultralätta och superlätta tält!

Bästa Ultralätta Tälten 2018 [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering
Vaude Lizard GUL 1P Ultralätt Tält

Vaude Lizard GUL 1P Ultralätt Tält

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Vaude [BÄST I TEST inom Ultralätta tält, enligt användarrecensioner] Lätt, lättare, Lizard! För verkliga gramjägare – ett extremt lätt (690 gram för tältet, 740 gram med packpåse, tältspikar, tältpinnar etc.) Ett 3-säsongstält som kan stå emot stormar och 100% vattentätt. Den extremt låga vikten och minimala packvolymen är möjlig genom en kolfiberbåge och dubbelsidig silikonerad, robust 10D polyamid yttertält med svetsade/tejpade sömmar. Även extremt höga vattenpelare i tältgolvet – 10 000 mm – är unik i denna kombination.
MSR Freelite 3 Ultralätt Tält

MSR Freelite 3 Ultralätt Tält

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating MSR Ultralätt tält som har tillräckligt med beboelig utrymme för att göra det trevligare än bara ett skydd för sömn. Freelite är MSRs lättaste fristående tält. Bra för korta och långa resor. 2 stora dörrar och myggnät ger en rymlig känsla. Den enkla konstruktionen har 2 absider och D-formade dörrar, med plats för 3 standardliggunderlag och en del utrustning, eller 2 liggunderlag med massor av utrymme för utrustning, redskap och extramaterial.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt ultralätt tält

  • Om du inte måste ha just ett ultralätt tält, så har vi en stor guide med de bästa tälten (alla kategorier)
  • Är du ute efter ett 4-säsongstält? Missa inte vår guide med vintertält
  • Ska du vandra ensam och vill nå en låg vikt men till ett riktigt bra pris? Då kanske en bivy kan vara aktuellt för dig. Det är ett enmanstält/bivaksäck för dig som inte behöver maximalt utrymme. Läs vår guide om bivacker
  • Vill du slippa sova på marken, och hellre dingla mellan två träd? Då kanske en camping-hängmatta är rätt för dig. Spana in vår guide med bästa hängmattorna

Många lättare tält använder sig av vad som kallas för en singel-vägg konstruktion. Tält med bara ett lager tenderar att vara lättare och mer vindresistent än dubbelväggstält. De använder sig av ett enda skikt av vattentätt tyg för innertältet. Detta reducerar verkligen vikten eftersom ett lager av tyg ersätter två.

Guide

Fördelarna med singelvägg tält är bland annat att dess lätta vikt, bättre stabilitet (och tystare) i blåst, starkare och enkel design. Bra singel-vägg tält tillverkas av märken som Black Diamond, Integral Designs och Rab. En nackdel med singel-vägg tält är att de har en tendens att skapa mer kondens. Detta löser man ofta genom ventiler och användning av tyger som andas bättre, som exempelvis EPIC. Detta tyg andas 2-3 gånger mer än vattentäta laminat, och det väger mycket mindre. Men det är inte helt vattentätt. Detta tyg används bäst i kalla, torra miljöer, det är bra i snö men inte lika bra i regn.

När man väljer ett enväggstält ska man överväga vilka väderförhållanden man räknar med att stöta på och se till att det finns tillräckligt med välplacerade ventilationsluckor.

Tält med dubbla väggar är av klassisk design och är bra när man behöver mer ventilation. De fungerar även bra i mycket fuktiga miljöer utan att orsaka allt för många problem med kondens. Många ultralätta tält med dubbla väggar tillverkas av märken som Big Agnes, MSR, Mont Bell, Sierra Designs och många andra.

Tält med dubbla väggar är i allmänhet det bästa valet för tre-säsongs tält, eftersom det ger utmärkt ventilation även i varmt väder. Se till att välja en modell med lämpliga ventiler i båda ändarna av tältet för ett bra korsdrag. De flesta tältmodeller med två väggar har absider. En absid är ett extra utrymme som täcks av ens rainfly, det är ett bra ställe att förvara packningar och skor på för att hålla allt torrt under en storm. För enkelhetens skull är det ofta bäst att välja en modell med två dörrar så att man inte behöver klättra över sin tältpartner mitt i natten för att ta sig ut. Om man vill ha så lite vikt det bara går ska man ta ett tält med en dörr.

Många presenningsliknande tält, tarp-tents, existerar på marknaden. Tillverkade av märken såsom Six Moon Designs, Tarptent, Integral Designs, Gossamer Gear och många andra. Dessa skydd förlita sig på användningen av vandringsstavar för att hålla uppe presenningen.

De kan komma med eller utan myggnät eller golv och väger oftast under ett halvkilo per person. Många av dessa skydd är i huvudsak presenningar med ett löstagbart myggnät och/eller golv. Skydden är bäst när man är ute efter bekvämligheten av ett tält men behöver en lägre vikt.

Ett annat lättare alternativ är en kombination av presenning och bivybag. Oftast är de bästa bivy för denna typ av skydd de ultralätta modellerna som andas bra som är tillverkade av Oware, och Bozeman Mountain Works. Denna typ av bivybag är inte vattentät men vindtät och den andas mycket bra, den kan även motstå regn som kan skvätta upp under presenningen. Dessa bivybag paras ihop med ultralätta presenningar tillverkade i silnylon eller många gånger ett lättare tyg som exempelvis spinnaker eller cuban fiber.

En guide till ultralätta tält

För att kunna prata ultralätt så måste vi anamma ett annat tankesätt; Vi måste acceptera att allt extra helt enkelt inte behövs, och avstå från det. Ett skydd kan vara enkelt. I själva verket är det precis vad namnet antyder: det är ett skydd, inte ett andra hem. Det måste skydda dig, hålla dig torr, erbjuda dig en plats att hänga under dåliga förhållanden, och helst inte ta upp 75% av packningens vikt (och utrymme).

Genom noggrann genomgång av vad vi behöver från ett tält så är det möjligt att drastiskt minska vikten på detta viktiga föremål, och följaktligen vår packningar. Du kan enkelt halvera vikten av ditt skydd genom att helt enkelt byta till ett enklare alternativ. Men hur enkelt?

Låt oss börja med att förenkla strukturen. I stället för två väggar (en för att hålla ute regn eller fukt, en annan för att hålla ute regnet eller fukten som den första inte håller ute), kan vi istället få med bara en?

Enväggstält eller dubbelväggstält?

  1. Vi har fått höra att vi behöver två väggar i ett tält för att förhindra att kondens bildas och för att det ger extra skydd mot regn. Men är kondens verkligen så illa? Det blir bara till ett problem när man kommer i kontakt med det, eller när det bildats så mycket att det börjar skvätta när regnet faller. För att minska på kondensen så är tält utformade med ventilationshål och andra knep för att uppmuntra luftflödet. Med det i baktanken, tänk om i stället för att bekämpa kondensen, så accepterar vi det helt enkelt som en del av upplevelsen? Då bokstavligt talat öppnas alternativen upp för vårt skydd.
  2. De flesta ultralätta skydd har ett lager vägg och ofta inget golv, de är antingen i formen av presenningar (i princip ett ark av material som man hänger upp för att skapa ett öppet skydd), eller i form av en sluten (dvs. med dragkedja) eller halvsluten pyramidstruktur. Det finns många variationer på dessa två modeller men presenningar och pyramider är i princip en förenklad kategorisering.

Vi har testat de bästa super-ultralätta tälten (SUL & XUL)

Men kondensen då?

Då säger jag: Vad är det med kondensen då? Ja, det händer och är ganska oundvikligt. Eftersom presenningar och pyramider är utformade för att vara öppna eller upphängda skydd så finns det gott om luftflöde genom dem. Men du kommer fortfarande att få kondens från temperaturskillnaden mellan skyddsmaterialet och luften utanför. Man behöver inte ens vara i eller under det för att fukt ska byggas upp på insidan din presenningen.

Oftast så är mängden kondensation ingenting som en mikrofiberhandduk eller ett ordentligt rusk inte kan ta hand om, sedan när du packar ihop ditt läger kan du helt enkelt stoppa ner ditt skydd i nätfickan på utsidan av din nya ultralätta ryggsäck, och ge dig ut i spåret. Du kan alltid stanna och torka det om solen skiner.

När det kommer till att skydda din utrustning när du är under skyddet så finns det ofta tillräckligt med utrymme att kondensen helt enkelt inte är ett problem. Om du råkar nudda en vägg är det vanligtvis inte tillräckligt för att blöta ner din fina fluffiga dunsovsäck – vilket är vad vi verkligen vill undvika. Vissa sovsäckar och filtar har ett kraftigare material vid fotändan och axlarna, eller tillverkat helt och hållet i ett mer vattenavvisande material, och kan användas under en presenning utan att behöva extra skydd.

Men för att vara på den säkra sidan så tar många ultralätta naturvandrare med sig en bivybag som de använder under presenningen eller inne i deras skydd. Detta skapar ytterligare ett skydd mot kondens och inträngning av regn och/eller insekter. Bivybags/bivacker väger vanligtvis mycket lite – betydligt mindre än ett innertält – och förutsatt du har en ganska god uppfattning om väderförhållandena, så erbjuder den möjligheten att kunna sova i den, utan att behöva sätta upp ett skydd över sig. När du kombinerar en bivacksäck, eller bivacktält som de också kallas, med en presenning eller pyramid så har du faktiskt ett mycket flexibelt och modulärt system: ett slags dubbelväggsskydd, som man kan anpassa till olika situationer och förhållanden.

Det är denna flexibilitet eller användning som vi söker i den ultralätta världen. Varför begränsas till den bestämda konstruktionen av ett tält när man kan ha flera skyddsalternativ med sig: endast presenning, presenning och bivack för regn/myggsäsonger, endast bivack eller presenning och myggnät om man bor i ett land med extremt mycket mygg. Man bär med sig det bästa från alla världar, och kan enkelt anpassa sig till situationen.

Så för att sammanfatta: var inte rädd för kondens. När man tänker på hur det bildas magiskt ur luften så är det ett ganska vackert fenomen. När man tänker på att vissa presenningar & tarps endast väger 200g eller mindre, även efter att vikten för markspik, rep, och sömnadsförslutare har lagts till, så kan man ändå ha skalat av upp till 2 kg från sin packning. Inte dåligt.

Super-ultralätt (SUL / XUL) – Vad sägs om inga väggar alls?

Nästa logiska steg efter allt detta är att hoppa skydd helt och hållet, om du vet att vädret kommer bli bra. Det är en trevlig tanke, men jag har ännu inte vandra någonstans där väderprognosen är 100% säkert. Även i ett ökenklimat skulle jag fortfarande ta med mig en enkel presenning som skydd, och endast sova under stjärnorna om förhållandena verkade lämpliga. Om det skulle regna så har jag åtminstone ett skydd. Presenningens vikt är ett litet pris man betalar för säkerheten.

Förlåt, sa du utan golv?

I ett tält så har man oftast ett golv. Sen ofta ett till lager golv för att skydda golvet från marken. Med en presenning eller ett pyramidskydd så finns det mycket mindre mellan dig och moder jord. Det finns fördelar och nackdelar med detta, den största fördelen är naturligtvis mindre att bära. Den största nackdelen är ökningen av kondens, men detta kompenseras till stor del av den öppna, ventilerade designen av skydden – hur som helst så lärde vi oss ändå just att inte att frukta kondens! Älska det för vad det är!

Personligen så tror jag att det som främst gör presenning och pyramidskydd så attraktiva är just närheten till naturen som de erbjuder. Att vakna upp under en presenning och se morgondimman stiga från den daggtäckta marken är något alldeles speciellt. Kasta in ett par rådjur som äter i en närliggande glänta och du har en idyllisk plats att äta din frukost på. Varför gömma sig i ett tält när hela poängen med att vara utomhus är att vara i naturen. Under en presenning är du mycket närmre miljön, och det kommer höja nivån på din resa.

Oavsett så behöver vi lite skydd från väder och vind ibland. Det vore synd att behöva slå läger på en mindre än perfekt campingplats och få lera, sand eller fukt i vår packning . Den enklaste lösningen är att bära med sig en bit Polycryo eller Tyvek som kan fungera som en barriär mellan dig och den mark du ska slå läger på. Det behöver bara vara lite större än sovsäcken, och väger nästan ingenting. Ett annat alternativ är att helt enkelt använda en bivy; de flesta har ett mer hållbart och vattentätt material på undersidan.

Naturligtvis, som med alla tält så vill du förmodligen ha någon form av isolerande barriär mellan dig och marken för att hålla dig bekväm och varm på natten. Detta kommer sannolikt att vara i formen av en luftmadrass eller skumdyna.

Jaha, men där jag bor finns det gott om mygg…

Det finns flera sätt att hantera mygg på. Många bivacker för sommarsäsongen har ett fönster med myggnät. Knyt fast huvan på din bivacksäck på toppen av en presenning, stäng huvan med dragkedjan, och sova i lugn och ro. Vissa bivys har ett större utrymme som kan hängas upp eller höjas för att ge en mindre klaustrofobisk känsla.

För den ultimata lyxen, och enligt min mening oumbärligt på platser som Lappland och Minnesota i USA, så kommer ett myggnät att hålla insekterna i schack och ge dig litet mer utrymme så du inte blir galen. Det finns lika många versioner på myggnät som det finns presenningar och pyramider, så kolla in länkarna på slutet till olika tillverkare om du är omringad av insekter.

Är det inte svårt att slå upp en ultralätt presenning?

Ärligt talat så är det inte svårare att slå upp en presenning än något annat tält. Jag skulle till och med gå så långt som att säga att de är lättare. Ett par stavar, lite spänning av materialet, kanske (men inte nödvändigtvis) en knut, och du har ett skydd som är mer spänt än en kupol.

Så vilka är då bättre, presenningar eller pyramider?

Varken eller. Det beror på var du ska vandra och de förhållanden du förväntar dig. Tarps / Presenningar erbjuder stor flexibilitet: häng dem högt för rymlighet eller nära marken vid dåligt väder. De är mer lämpade för skogsområden eller lågland – de är egentligen inte tänkta att motstå mycket kraftiga vindar.

Pyramidtält å andra sidan är bra för varierande klimat och/eller vinterbruk, men kan fortfarande öppnas upp för att skapa ett skärmliknande sydd. De erbjuder även gott om utrymme om du, liksom jag, är lite längre. De står emot vind bättre och eftersom de är förvånansvärt robusta så kan de lättare användas på öppna platser.

Finns det inte några andra alternativ?

Om du verkligen inte kan tänka dig ett singelväggsskydd så finns det några väl ansedda ultralätta tält på marknaden.

  1. Genom att använda enklare, lättare material så erbjuder de samma bekvämligheter som traditionella tält, men oftast till ett högre pris.
  2. Alternativt, vad sägs om en hängmatta? Det finns ett par ultralätta hängmattor (Hammocks) med integrerat myggnät och rainfly för cirka 700g. Ganska bra, om det är så du vill hänga …

Hur man väljer det bästa ultralätta tältet

Att välja det bästa ultralätta tältet eller skyddet är ett viktigt beslut, och vårt mål är att göra valet lättare. Oavsett om du packat fjäderlätt i flera år, försöker övergå till en lättare och mer bekväm packning, eller vill börja vandra med så lätt packning som möjligt så har vi den information du behöver.

Uttrycket ultralätt poppar upp lite var stans i vandringsvärlden nu för tiden, men vad betyder det? Är du en ultralätt vandrare? Lättviktig, super-ultralätt (SUL), minimalistisk, extremt ultralätt (XUL)? Terminologin blir lite löjlig… men bakom det ligger ett självklart mål – att bära en lätt packning som är praktiskt och säkert för dig medan du njuter av dina äventyr.

Stort test av de allra bästa lättviktstälten. Lättvikt funkar även på vintern

 

Varför Ultralätt?

Efter att ha talat med thru-hikers i USA, alpina klättrare, vårt test-team och våra jämförelse-redaktörer så har vi kommit fram till några anledningar till varför man vill vandra ultralätt:

Det är lättare för kroppen

Kanske är den bästa anledningen till att vandra med så lätt och säker packning som är möjligt för ens erfarenhet är för att vara snäll mot sin kropp. När man börjar bära en lättare packning så kommer anklar, knän, höfter, axlar, rygg och fötter att uppskatta det. Om man har släpat runt på en 20 kilos ryggsäck under en längre tid så är det uppenbart att det skulle vara mer bekvämt och snällare mot kroppen om man halverar vikten.

Man vill vandra flera mil per dag

En del av oss njuter verkligen av att vandra långa sträckor varje dag bara för skojs skull. Det går inte att jämföra känslan av att slå läger på en naturskön plats efter att ha vandrat lika långt som ett maraton på en naturstig. Och om du ger dig ut på en thru-hike i USA så har du sannolikt ett tidsschema att följa och behöver beta av kilometerna. När dagarna framförallt består av vandring, och tiden i lägret är mer av ett nattlig depåstopp, så kommer man vilja minska på packningen så mycket som möjligt.

Enkelhet är ett mål

Att bor enkelt och med fokus på upplevelser är en filosofi som går hand i hand med vandringsvärlden. Det handlar om att ha precis rätt mängd av den bästa utrustningen, och att utnyttja den för att hålla sig varm, torr och glad medan man ser sevärdheter och skapar grymma upplevelser i naturen. När man bär på ett minimum av kläder och utrustning så vill man vara säker på att man har de bästa och mest funktionella sakerna.

Att se sitt skydd som en del av ett system

För att hålla packningen lätt och bekväm, tänk på ditt totala kit som flera huvudsystem: skydd, sömn, kläder, vätska, matlagning, och en förpackning att bära allt i. Vandra, dricka, äta, sova. Så enkelt är det, och systemen ovan omfattar det mesta av den utrustning som du behöver. Kartor eller en GPS-enhet för navigering, första hjälpen och lite annat smått och gott utgör ett ultralätt kit för vandrare.

Det är värt att uppmärksamma vad vandrare kallar för ”Big Four” (de fyra stora) när man verkligen vill lätta sin packning – skydd, sovsäck, liggunderlag och ryggsäck – eftersom dessa oftast är de individuellt tyngsta objekten du bär på. Ditt skydd och sovsystem måste komplettera varandra med värme och väderskydd, och ryggsäcken behöver endast ha plats för dina prylar och förbrukningsvaror (mat, bränsle för matlagning, vatten) utan att ha massa oanvänt utrymme. Lägg till dina kläder, dricksvatten och matlagningsutrustning och du har det mesta i ditt kit. Alla dessa system arbeta tillsammans för att finjustera en ultralätt ryggsäck.

Packningens basvikt

Hur lätt behöver min packning vara för att klassas som ultralätt? Och hur lätt behöver mitt skydd vara för att uppnå det? Även om ultralätt för oss huvudsakligen innebär att man bär så lite som möjligt utan att kompromissa på säkerheten och värmen i relation till ens kunskaper så är det lämpligt att definiera några viktklasser när man ska välja alla sina system.

Packningens basvikt avser den totala vikten av all utrustning som du bär, exklusive förbrukningsvaror: vatten, mat och bränsle för matlagning. Basvikten är en perfekt mätning, eftersom du troligen kommer att bär på nästan exakt samma utrustning och kläder för två eller tio nätter, det enda som ökar är vikten av förbrukningsvarorna. Som en riktlinje för ultralätt så bör du söka efter ett skydd (exkl. vikten av bågarna) som väger mindre än ett halvt kilo per person, och för lätt packning bör tältet väga mindre än 750 gram per person. Med skydd där vikten delas mellan två personer så mötte alla skydd som vi jämfört (inkl de vi testat i fjällen) dessa krav för ett par.

Här är vår syn på basvikt och terminologi, och hur förbrukningsvaror för en helg eller veckolång vandring påverkar den totala vikten.

Att tälta med ultralätta tält kan vara svårt. Vi har testat de bästa!

Ultralätt vandring

Ultralätt vandring: basvikt på 5,5 kg eller mindre. Ett bra mål för ”Big Four” är en totalvikt på 2,5 kg.

Exempel på vandringsresor med en basvikt på 4 kg:

  • 2-3 dagars resa, 6-7 kg av mat & bränsle, lägg till 1-3 kg vatten, totalt 7-10 kg
  • 6-7 dagars resa, 9-10 kg av mat & bränsle, lägg till 1-3 kg vatten, totalt 10-14 kg

Lättviktsvandring

Lättviktsvandring: basvikt på 9 kg eller mindre.  Ett bra mål för ”Big Four” är en totalvikt på 3,5 kg.

Exempel på vandringsresor med en basvikt på 6.5 kg:

  • 2-3 dagars resa, 8-9 kg av mat och bränsle, 1-3 kg vatten, totalt 9-12 kg
  • 6-7 dagars resa, 12-13 kg av mat och bränsle, 1-3 kg vatten, totalt 13-16 kg

Val av vandringsstavar och skydd

Nu när vi har satt upp några definitioner för vad ultralätt betyder och varför man kan vilja bli ultralätt, så är vi redo för att dyka ner i olika typer av ultralätta tält och vilken som kan tänkas uppfylla dina behov bäst. Men först måste vi ställa oss den viktiga frågan om huruvida du vandra med vandringsstavar eller inte. De flesta modeller som vi jämfört (och även de vi testat i olika sammanhang) i denna guide kräver vandringsstavar i resningen (eller kräver ett inköp av specifika pinnar).

Undantaget är är tält med dubbla väggar och specifikt bågsystem som vi jämfört (inkl de modeller vi testat). Här talar vi lite om de olika typerna av bågar och pinnar som finns tillgängliga, och deras för- och nackdelar, innan vi går vidare till val av skydd.

Våra observationer visar att många vandrare idag använder vandringsstavar. Och vi kan säkert säga att en stor majoritet av thru-hikers och långdistansvandrare använder vandringsstavar. Vandringsstavar hjälper dig inte bara att hålla balansen i ojämn terräng, utan överför även en del av påfrestning till överkroppen, vilket spar på underkroppen.

Du har flera alternativ när det kommer till att välja vandringsstavar. Löparliknande stavar med en fast längd är den lättaste, men är inte lämpliga när man slår upp de flesta tält eller skydd. Stavar med justerbar längd är nödvändiga för en flexibel montering av skydd. De flesta stavar av toppkvalitet är tredelade, och de är det bästa alternativet. Tvådelade, justerbara stavar kan fungera precis lika bra, det blir bara inte lika korta.

När man vandrar med vandringsstavar så är det lockande att från ett viktbesparande perspektiv använda sig av dem som stöd för sitt skydd när man slår läger. En del erfarna vandrare föredrar ett ultralätt tält med inbyggt bågsystem, trots att de vandrar med vandringsstavar, men om man verkligen vill vara ultralätt så väljer man ett skydd som stöttas upp av stavar.

En viktig faktor … Om du sätter upp ett ”basläger” i vildmarken, campar på samma plats i ett par dagar och ger dig ut på vandringar eller klättring från lägret, så kommer du förmodligen att vilja använda dig av stavarna under dagen. Två personer kan lämna ett par stavar som stöd för skyddet, och vandra med en stav var av den andra uppsättningen, men de flesta personer som skapar ”basläger” för ett par dagar föredrar ett tält med inbyggt bågsystem.

Säkerhet & tältval

Om du föredrar video framför läsning så kan vi tipsa om den här videon. 15 minuter (på engelska) om hur man väljer tält:

 

Regn, vind, kondens, våt mark och insekter… traditionella ultralätta tält med ett eget bågsystem och dubbla väggar kommer skydda dig från alla dessa element. Å andra sidan kanske andra typ av skydd, såsom presenningar, presenningstält (tarps) och pyramider, inte erbjuda dig allt det skydd du kan behöva. I detta avsnitt kommer vi att beskriva hur dessa fyra typer av skydd skiljer sig, inte bara i form utan även i mängden skydd de ger, deras bästa användningsområden och vilken kunskapsnivå som krävs.

Medan du läser det här avsnittet så rekommenderar vi att man är ärlig mot dig själv om sin individuella kunskapsnivå och att vara realistisk kring hur mycket skydd man behöver för att hålla sig säker. I slutändan så är skyddet jobb att just skydda dig när du utforskar vildmarken, och alla dessa ultralätta tält kommer att göra det om du väljer en som är rätt för dig.

Här nedan så börjar vi med dubbelväggs tält (som förser med alla de traditionella skydden) och avslutar med presenningar (som väger minst och kräver att man använder ytterliga utrustning för att ge traditionellt skydd när det anses behövas).

Ultralätta tält med dubbla väggar

Skydd

Ett väldigt lätt, dubbelsidigt tält med bågsystem ger det mest traditionella skyddet utav dessa ultralätta tält och vindskydd. Du är skyddad från alla fyra håll mot regn och vind. Innertältet skyddar från kondens vilket kan bildas på undersidan av rainfly i våta och fuktiga förhållanden. Samtidigt så isolerar det vattentäta golvet dig från våt eller lerig mark, och innertältet skyddar dig helt från flygande insekter och andra kryp. På grund av den slutna konstruktionen hos dessa ultralätta tält så ger de även värme, vilket innebär att man kan komma undan med en lite tunnar sovsäck än i ett öppet skydd som till exempel en presenning. Dessutom, beroende på var man slår läger så kan man njuta av det lite mer privata tältet.

Bästa användningsområdena

Vi tycker att ett dubbelsidigt tält med bågsystem är det bästa valet för nybörjare inom ultralätt och lätt vandring i alla sorters miljöer. En del mycket erfarna ultralätta vandrare föredrar dem under regnsäsonger och om du inte vandra med vandringsstavar så behöver du ett tält med egna bågar.

Skicklighetsnivå

De ultralätta tält vi jämfört och de vi själva har testat i praktiken var det enklaste i gänget att slå upp, delvis för att de slås upp på samma sätt varje gång, och delvis på grund av bågsystemet som hade fixerade längder. För nybörjare som vill ha lätt packning så rekommenderar vi ett lätt dubbelsidigt tält med bågsystem. Även om mångsidigheten hos en presenning eller pyramid, med en rad olika komponenter, kommer att tilltala de flesta inbitna thru-hikers, så kan man alltid förlita sig på att ett dubbelsidigt tält alltid ger det skydd man behöver, samt ger en trygghet samtidigt som man ökar sina erfarenheter.

Pyramider med permanent gol, även kallat presenningstält

Skydd

Dessa pyramider använder sig av dina vandringsstavar för att hålla uppe ett lager av vattentätt tyg och inkluderar permanent golv och myggnät.

Utan ett fast eller modulärt inre nättält så måste man vara noga med att inte röra taket om det blir våt med kondensation i fuktiga miljöer. Dessa modeller ger båda privatliv när absiden är stängd, men den enkla väggkonstruktionen håller inte värmen inne lika bra som ett skydd med dubbla väggar.

Bästa användningsområdena

En pyramid med permanent golv och permanent, fullständigt myggnät är det bästa valet för ultralätta entusiaster som söker efter det mest traditionella skyddet till lättast vikt. Om dina resor sker under den sena våren och försommaren när myggor och andra insekter är som flest är myggnätet fantastiskt.

Skicklighetsnivå

Vi fann att de två modeller som vi själva testade ute i naturen var ganska lätta att slå upp och använda. Båda modellerna använder sig av dina justerbara vandringsstavar för stöd och vi rekommenderar att man markerar sina stavar med färg eller nagellack för att påskynda monteringen. Med några resor för att öva så kan dessa pyramider slås upp och stagas ut nästan lika snabbt som ett tält med bågsystem. De flesta nybörjare kan snabbt lära sig att slå upp dessa tält till ett bra resultat.

Pyramider utan golv

Skydd

Dessa pyramider stöttas upp av dina vandringsstavar och består av ett enda skikt av vattentätt tyg, utan permanent golv. Med det sagt, i stället för golvet så har du möjlighet att välja till ett anpassat innertält som ger dig ett fullständigt skydd mot insekter, ett vattentät golv och skydd mot kondens.
Dessa pyramider ger båda avskildhet i lägret när dörrarna är stängda, men singel-väggkonstruktionen håller inte mycket av värmen inne.

Bästa användningsområdena

En golvlös pyramid är ett utmärkt val när man vill ha ett komplett regnskydd men inte behöver skyddas från insekter, eller om man vill spara på vikten genom att sova med ett huvudnät när insekterna är aktiva. Utan golv så kommer de flesta vandrare att bära med sig ett vattentätt markskydd som används tillsammans med dessa tält. Om du gillar att sova under stjärnorna utan skydd, så kallat ”cowboy camping”, då är en golvlös pyramid och Tyvek eller Polycro markskydd ett utmärkt val … mycket lätt, fyrsidigt regnskydd när du behöver det, och ett enkelt markskydd för cowboy camping i klart väder.

Skicklighetsnivå

Även om man har möjligheten att bära med sig ett innertält, att lägga till ett markskydd eller ett huvudnät, eller avstå från dem helt och hållet, är en grym fördel för erfarna ultralätta vandrare, det krävs kunskap för att avgöra vilken utrustning som är rätt och vad man behöver. Även om vi tycker att SuperMid är lätt att slå upp när man väl har surrat ihop sina vandringsstavar så är Haven en av de tuffaste tälten vi testat att slå upp och spänna ut. Det kan vara bra att känna till om du stöter på dessa modeller.

  • Om du inte måste ha just ett ultralätt tält, så har vi en stor guide med de bästa tälten (alla kategorier)
  • Är du ute efter ett 4-säsongstält? Missa inte vår guide med vintertält
  • Ska du vandra ensam och vill nå en låg vikt men till ett riktigt bra pris? Då kanske en bivy kan vara aktuellt för dig. Det är ett enmanstält/bivaksäck för dig som inte behöver maximalt utrymme. Läs vår guide om bivacker
  • Vill du slippa sova på marken, och hellre dingla mellan två träd? Då kanske en camping-hängmatta är rätt för dig. Spana in vår guide med bästa hängmattorna