INGREDIENSEN
Redan 4000 f.Kr. nämns saffran som en krydda att behaga gudarna med, men bör användas med måtta — 10 gram kan döda en vuxen människa.
HISTORIA
På lertavlor från den sumeriska kulturen som fanns i området mellan Eufrat och Tigris från 4000 f.Kr. nämns saffran som en krydda att behaga gudarna med. Den minoiska kulturen på Kreta 3000-1500 f.Kr. använde saffran i skönhetsmedel och på Knossospalatsets väggar fanns bilder av saffranskrokus odlad i krukor. Romarna använde den som vällukt och egyptierna till mumifieringar. Kleopatra sägs ha badat i saffran och Alexander den store använt den som krydda i vinet. Saffran nämns också i Gamla testamentet och i tidiga kinesiska skrifter.
OM VÄXTEN
Saffranskrokus är en 8-10 cm hög knölväxt. De grågröna bladen är smala och gräsliknande och har en vit mittstrimma. Den enda blomman har sex violetta kronblad och inuti sitter pistillen som delar sig i tre orange märkesflikar. Det är dessa pistillmärken som vi kallar saffran. Blommorna skördas och pistillerna måste pillas ur för hand för att sedan torkas. En dyrbar hantering. Det krävs omkring 120 000 blommor för att få fram ett kilo saffran. Saffranskrokus odlas främst i medelhavsländerna, Irak, Indien och USA. Är bara härdig i Sydsverige. Saffran finns i fyra klasser och den finaste och renaste kallas ”coupé”.
NYTTA
En gammal medicinalväxt som använts bland annat för att kurera matsmältningsbesvär. I indisk medicin ayurveda klassas den som värmande. Egyptier, perser, greker och kelter har använt den till tygfärgning. I Europa har den ansetts kunna bota leversjukdomar och har stått som symbol för ödmjukhet, kärlek och magi.
I MATEN
Bör användas med måtta — 10 gram kan döda en vuxen människa. Mest känd här som ingrediens i lussebullar och i gotländsk saffranspannkaka. Är oundgänglig i den franska skaldjurssoppan bouillabaisse och i den spanska nationalrätten Paella. Mycket använd även i det italienska och indiska köket. Men vill man inte åt den speciella smaken utan bara den gula färgen kan man lika gärna använda gurkmeja. Ofta förekommer fusk med saffran. Vill man inte bli lurad så ska man köpa den opulveriserad.
Visste du att…
I Sverige nämns saffran tidigast i samband med gravölet efter lagman Birger Petersson (heliga Birgittas far) år 1328.
Sex gram saffran var då lika dyrt som en yxa.
Idag kostar 0,5 gram saffran ca 12 kronor.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.