Test av 10 ryggsäckar: Här är bästa & sämsta (varning!)

Av
Reportr

Bästa Ryggsäckarna 2018 [Stor Tabell] [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering

Osprey Exos 58 Ultralätt Ryggsäck

Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Osprey [BÄST I TEST inom Ultralätta ryggsäckar, enligt användarrecensioner] Osprey Exos 58 är en ultralätt, flersdagars-ryggsäck som är utmärkt för långa fjällvandringar, helg-backpacking och multisport-resor. Med en vikt på ynka 1 kg har Exos 58 en styv men lätt aluminiumram och en ventilerad baksida som kommer att hålla dig bekväm även när du behöver dra på en extra växel. Laddad med funktioner och enkel att anpassa, är Exos 58 en mycket väl genomtänkt vandringsryggsäck som kan användas året runt för en mängd olika äventyr. Det här är den bästa, skönaste och lättaste ram-ryggsäcken vi testat.

Exped Thunder 70 Ultralätt Ryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Exped Exped Thunder 70 har en lätt men ändå robust T-Rex-ram för utmärkt laststabilitet och rörelsefrihet. En stor front-öppning för tillgång till hela huvudfacket från framsidan - dvs enkel packning och uppackning. Den eleganta designen döljer elastiska fickor på framsidan och på sidorna, och massor av spännband för utrustning. Detta är en fantastisk ultralätt ryggsäck för de som förespråkar en strömlinjeformad lättviktare, men behöver en hel del volym för utrustning och bekvämt bärsystem.

Salomon S-Lab Advanced Skin Löparryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Salomon [BÄST I TEST inom Löparryggsäckar, enligt användarrecensioner] Låg vikt och utmärkt för lopp eller träning. Ett ton av små fickor med och utan blixtlås för att säkra småsaker. Fickor för vattenflaskor fram på ett smart sätt (särskilt längre flaskor eller mjuka flaskor). Sitter som gjuten runt kroppen även vid traillöpning och liknande.

The North Face Terra 65 Vandringsryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating The North Face [BÄST I TEST inom Vandringsryggsäckar, enligt användarrecensioner] Utmärkt för att organisera all nödvändig utrustning för fjällen eller andra äventyr. Terra 65 är en ryggsäck från The Norh Face med Opti-Fit avlastningssystem som ger god avlastning och låg vikt.

Bergans Rondane 30L Ultralätt Ryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Bergans Bergans of Norways Rondane 30L känns specialbyggd för vandrare som sover i stugor i fjällen, då den är enkelt utformad och saknar många vedertagna funktioner. För ultralätta vandringar med begränsad utrustning är dock Rondane 30 verkligen lysande.

Osprey Raptor 14 Löparryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Osprey Mycket noggrant designad löparryggsäck som även passar utmärkt för vandring (dagsturer) och cykling. Raptor 14 är den största i Raptor-serien, med en extra stor dragkedjeficka med stretch-fickor i nät. Bra löparryggsäck för turer över 3 timmar, med gott om plats för extra mat, vatten och överdragskläder.

Inov-8 Race Elite Vest Löparryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Inov-8 Prisvärd och ultralätt löparryggsäck/trail-väst. Välj mellan två platta plastflaskor i fickorna vid revbenen eller vätskeblåsa (eller både och). Ytterligare fickor på framsidan för gels eller bars. Sitter mycket bra på kroppen överlag och ger inga skavsår eller märken på huden.

Lundhags V12 75 Vandringsryggsäck

Visa pris ➼Större bild 3.5 Star Average Rating Lundhags Avancerad ryggsäck med V-formade aluminiumstänger och en aluminiumram för stabilitet och komfort. Justerbart bärsystem, med delar som är gjorda för att enkelt kunna repareras vid behov. Fästpunkterna för den valfria V+ 10, en 10 liters miniryggsäck för dagsturer. Expanderbara sidofickor och två elastiska sidofickor. Regnskydd med krokar är inkluderat, vilket är en bonus!

Bergans Rondane 65L Vandringsryggsäck

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Bergans Rondane 65 liter är en riktigt lätt ryggsäck med gott om fina funktioner. Den ger dig direktåtkomst till huvudfacket från framsidan och har ett separat bottenfack. Kompressionsremmar i sidorna och det nyutvecklade 3D bärsystemet gör den riktigt bekväm att bära. Gott om förankringspunkter och lättåtkomliga fickor gör detta till en lättviktsrygga som inte kompromissar med funktionaliteten.

Uppdatering: Testet längre ner på sidan är ett gammalt test. Läs vårt nya istället: https://reportr.se/ryggsackar/

Vi har testat hållbarheten på tio ryggsäckar i de två storleksgrupperna 25-30 liter och 50-65 liter.
Samtliga ryggsäckar visade mycket bra resultat i testerna. Små variationer är det som möjligen kan urskilja om någon är bättre än den andra. Skillnader i bottenmaterial är det som utmärker sig mest i testet. Även om ingen är riktigt dålig borde det finnas lite mer marginal, eftersom man kan tänkas ställa ner säcken på de mest skiftande underlag.
Går turen till fjälls så bör man prova ut säcken noggrannare än om ryggan ska innehålla gympakläder en gång i veckan. Men, vad den än används till så vill man ju att den ska hålla.

Så här gick testet till
I falltestet släpptes säckarna 100 gånger från en meters höjd. De små var belastade med 5 kg och de stora med 15 kg. Samtliga klarade fallprovet utan skador.
I lyfttestet lyftes säckarna 100 000 gånger i bärremmen och 100 000 gånger i bärhandtaget, med samma belastning som i falltestet. Samtliga klarade lyfttestet.
Ryggsäckarna provades i ett enkelt ytvätningstest. Detta prov visar om vattnet pärlar av eller sugs upp av materialet.
Provet är inte avsett att avgöra om säckarna som helhet är vattentäta. Det visade sig att i alla utom en läckte det in mer eller mindre vatten. Då oftast genom otäta sömmar och blixtlås. Ingen tillverkare garanterar vattentäthet utan rekommenderar skyddande överdragssäckar.
Genomgående blir alla lösa remmar och tampar genomblöta vid minsta väta. Något att fundera över om man ska använda ryggsäcken en längre tid i temperaturer under +/- 0 grader.
Sömmarnas och materialens styrka mättes i sömstyrka och rivstyrka. Resultaten uppges i Newton (N) och varierar stort. Den lägsta siffran för rivstyrka, som visar tålighet mot skarpa föremål, ligger på 34 N och den högsta på 144 N. Ju högre desto bättre.
Som en jämförelse kan sägas att skyddskläder ska tåla en rivstyrka på minst 30 N. Ingen ryggsäck ligger under detta värde. Sömstyrkan är över lag mycket bra.
Slutligen färghärdighet mot gnidning. Ryggsäckarnas utsidor, insidor och remmar har gnidits i både torrt och vått tillstånd. Genomgående klarar sig samtliga mycket bra, med något undantag.

Att tänka på
Frågan är om man verkligen kan utnyttja ryggsäckarnas alla finesser. Framför allt på de större säckarna, som med alla tampar och remmar ger ett gediget och mycket sportigt intryck. Gå igenom ryggsäcken med personalen vid köpet så att du får klarhet i hur du använder detaljerna.
Tänk på att dragkedjor och tampar ska vara bra att greppa, kanske även med vantar på.
Titta och känn efter vilket material som sitter utvändigt på ryggsäckens botten. Som sagt är det det område som testresultatet visade störst kvalitetsskillnad på Tänk på att stänga eventuella fickor och dragkedjor på utsidan ordentligt eftersom risken att få vatten i säcken annars ökar.
De flesta större ryggsäckar har numera ett reglersystem i ryggen som gör att man med ett enkelt handgrepp kan variera höjden på bärremsfästena och ställa in efter egen rygglängd. Systemet varierar något och betecknas med olika förkortningar beroende på märke, till exempel ECS, MLS eller WA.

Packa rätt
På Friluftsfrämjandet har man stor erfarenhet av livet i skog och mark. Här är några av deras packråd. Du hittar mer på deras hemsida.
Välj ryggsäck efter användningsområde, inte efter utseende.
Dagtursäckar bör rymma 20-40 liter, skid- och skridskosäckar 45-55 liter och fjällvandrarsäckar 55-90 liter.
Ryggsäcken bör inte väga mer än 20 kg, för kvinnor något mindre.

Undvik ”bra-att-ha-grejor”. Du ska ju bära allting själv.
Kvinnor bör vara uppmärksamma på att bärremmarna är skurna så att de inte skaver mot bysten.
Avbärarbältet ska vara placerat över höften. Dra inte åt för hårt, med hänsyn till cirkulationen. Det ska vara mjukt stoppat och vara lätt att öppna och stänga.
Packa tungt nära ryggen.
Packa högt vid vandring. Packa längre ner när du åker skidor eller skridskor.

Värt att veta
I texten och i tabellen hittar du information om allt som är bra att veta om du tänker köpa just den här sortens produkt. Omdömena motsvarar en värderingsskala som toppas av ”mycket bra” och slutar med ”dålig”.

Den eller de produkter som utmärker sig alldeles extra i kvalitet och funktion är märkta med t ex Bra eller Prisvärd.

OBS! Detta är ett gammalt test! Läs vårt nya istället: https://reportr.se/ryggsackar/

Fem mindre 25-30 liter
 

Björn Borg College Pack
Pris: 349 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Uppges ej
Övrigt: Tillverkas i Kina.
Plus: Inga skador i fall- eller lyfttest. Mycket bra färghärdighet.
Minus: Mycket dåligt motstånd mot ytvätning. Vatten i ficka och fukt i säcken.

 

 

Salomon Equipe
Pris: 199 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Polyester och PVC
Övrigt: Enda säcken som har materialuppgift inuti och inte enbart på lös lapp. Tillverkas i Vietnam.
Plus: Inga skador i fall- eller lyfttest. Bra tålighet vid rivstyrka. Botten är av både PVC-plast och grovt tyg. Mycket bra färghärdighet.
Minus: Mycket dåligt motstånd mot ytvätning. Vatten i ficka och fukt i säcken.

 

Champion Reflection
Pris: 349 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Uppges ej
Övrigt: Tillverkas i Kina. Plastinpackad kartongbit som bottenstadga.
Plus: Torr inuti säcken efter ytvätningsprov. Mycket bra färghärdighet.
Minus: Mycket dåligt motstånd mot ytvätning. Fukt i ficka efter ytvätningsprov. Svagaste materialet.

 

Haglöfs Tight Large
Pris: 649 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Polytex/oxfordnylon
Övrigt: Uppger ej tillverkningsland.
Plus: Mycket bra motstånd mot ytvätning. Mycket bra färghärdighet. Inga skador vid fall- eller lyfttest.
Minus: Fukt i både ficka och säck.

 

Fjällräven Ridge
Pris: 599 kronor
Köpt hos: Fjällräven Center
Material: Uppges ej
Övrigt: Bottenmaterial läder. Tillverkas i Vietnam.
Plus: Mycket bra motstånd mot ytvätning. Inga skador i fall- eller lyfttest.
Minus: Fukt i säcken. Något sämre färghärdighet men inte alarmerande. Läderbotten som torkar långsamt.

 

Fem stora 50-65 liter
 

Fjällräven Wind 50
Pris: 899 kronor
Köpt hos: Fjällräven Center
Material: Uppges ej
Övrigt: ”Ripstop” i ryggsäckens övre del – en vävteknik som förstärker materialet. Ram inuti. Tillverkas i Vietnam.
Plus: Mycket bra motstånd mot ytvätning. Mycket bra färghärdighet. Inga skador i fall- eller lyfttest.
Minus: Lite fukt i säcken.

 

McKinley Athabasca 60
Pris: 1 295 kronor
Köpt hos: Intersport
Material: Polyester, bl a i ”ripstop”-teknik
Övrigt: Reglage för bärrem. Formbara lattor i ryggen. Uppger ej tillverkningsland.
Plus: Inga skador i fall- eller lyfttest. Mycket bra färghärdighet.
Minus: Något sämre tålighet mot ytvätning. Lite fukt i säcken.

 

Haglöfs Shosho 6000
Pris: 1 699 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Polytex/treskiktsväv med polyurethanbeläggning
Övrigt: Herrmodell. Finns även för dam. Reglage för bärrem. Formbara lattor i ryggen. Kardborrefäst kudde i korsryggen. Uppger ej tillverkningsland.
Plus: Ingen fukt inuti. Mycket bra färghärdighet. Inga skador i fall- eller lyfttest.
Minus: Något sämre motstånd mot ytvätning.

 

Everest Technology
Pris: 899 kronor
Köpt hos: The Stadium
Material: Uppges ej
Övrigt: Reglage för bärrem. Formbara lattor i ryggen. Tillverkas i Vietnam.
Plus: Bra motstånd mot ytvätning. Mycket bra färghärdighet. Inga skador i fall- eller lyfttest.
Minus: Vatten i säcken.

 

High Colorado Canyon 60
Pris: 999 kronor
Köpt hos: Team Sportia
Material: Uppges ej
Övrigt: Herrmodell. Finns även för dam. Rivstyrkan i botten ej provad. Reglage för bärrem. Tillverkas i Vietnam. Formbara lattor i ryggen. Kardborrefäst kudde i korsryggen.
Plus: Bra färghärdighet. Inga skador vid fall- eller lyfttest.
Minus: Dåligt motstånd mot ytvätning. Fukt i säcken.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer

Genom att använda vår sajt samtycker du till vår användning av cookies. Du samtycker även till att vi använder annonslänkar, samt våra användarvillkor.