Test av Kockknivar: ”Näst billigast är bäst”

Så här runt jul följer flera mathögtider efter varandra. Mycken tid spenderas i köket med att hacka och skära skinka, korv, potatis och mandel. Många är ingredienserna till helgernas goda mat.

I och med alla matprogram på tv har de så kallade kockknivarna blivit uppmärksammade. Matkreatörerna i rutan hackar grönsakerna i ett huj och de skarpa eggarna blänker i strålkastarljuset. Det ser ju så enkelt ut . . . bara man hade den där rätta kniven!

Vi har låtit KF Provkök testa tio kockknivar. Priserna varierar från 359 kronor upp till dryga tusenlappen. Glädjande nog visar testresultaten att den näst billigaste kniven får bästa betyget ”Mycket bra!” Två andra knivar får betyget ”Bra!” De är dock de två dyraste av alla testade knivar.

Krav på kockknivar

Kockknivar har i princip två utseenden. Antingen är de helt gjorda i metall, som till exempel Dukas Kobe-kniv, eller så är handgreppet fastsatt med nitar på knivbladets skaft, se till exempel Anders-Petters Bredåkra-kniv. Oavsett utförande bör skaftet vara av hållbart material, ha tät fastsättning på bladet och vara utformat så att det ger ett stadigt och bekvämt grepp.

Viktigt är också att skaftet är uppåtvinklat, i förhållande till bladet så att knogarna får plats mellan skaft och skärbräda. Då kan hackning av grönsaker göras på bästa, och det mest effektiva sättet.

Kockarna på tv utför sitt arbete både snabbt och effektivt. För en glad amatör går det kanske lite mer långsamt men det gör inte fingerskyddet desto mindre viktigt. Det hindrar handen från att glida in mot den skarpa eggen.
Bladlängden på kockkniven för hushållsbruk bör vara 20-24 cm lång. Det ger en tillräckligt lång yta för att man ska kunna skära igenom till exempel ett stycke kött.

Viktigt att tänka på när man använder en kockkniv är att även om eggen är riktigt vass så räcker det inte med att bara trycka ner bladet mot grönsaken eller köttet för att få det hackat eller skuret. Knivbladet ska även skära. Det måste uppstå en snittyta för att eggen ska vara så effektiv som möjligt. En tomat blir lätt tilltryckt om den inte ”öppnas” med ett snitt.

Knivskötsel

De testade kockknivarna är till övervägande del gjorda av molybden-vanadium stål. Det är en stållegering som gör att eggen blir extra vass när den slipas. En kockkniv bör dock skärpas mot ett skärpstål eller dras mot ett porslinsbryne cirka en gång i veckan för att behålla skärpan. Följ fabrikantens rekommendationer.

Om man diskar kniven för hand och förvarar den i ett ställ, på magnetlist eller i block håller dess vasshet bättre. Låt inte eggen ligga och skava mot andra knivar eller köksverktyg.

Test av Kockknivar

Victorinox Jakaranda
Köpt hos: NK
Pris: 359 kronor
Material: Blad: Rostfritt stål Skaft: Jakarandaträ
Mått: Totallängd 35 cm, Bladlängd 22 cm
Vikt: 126 gram
Skaftinfästning: Skaftet, som är i ett stycke, har förankrats med tre nitar i bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett stadigt och bekvämt grepp med ganska bra plats för knogarna. Ganska bra fingerskydd. Bladet har mycket god skärpa och mycket lång skäryta. Kniven har gett mycket bra resultat vid det praktiska arbetet och är lätt och smidig att arbeta med.
Duka Kök Kobe
Köpt hos: Duka
Pris: 399 kronor
Material: Blad: Molybden-vanadium stål Skaft: Rostfritt stål
Mått: Totallängd 33 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 184 gram
Skaftinfästning: Kniven är helt i metall, blad och skaft är hopsvetsade.
Bedömning: Skaftet ger ett stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Bra fingerskydd. Bladet har mycket god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett mycket bra resultat vid det praktiska arbetet och är mycket lätt och smidig att arbeta med.
Màgali Kockkniv
Köpt hos: Màgali Kitchen
Pris: 449 kronor
Material: Blad: Rostfritt stål Skaft: Hårdplast
Mått: Totallängd 34 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 256 gram
Skaftinfästning: Det tvådelade skaftet är förankrat med tre nitar i bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett mycket stadigt och bekvämt grepp med bra plats för knogarna. Mycket bra fingerskydd. Bladet har ganska god skärpa och har lång skäryta. Kniven har gett ganska bra resultat vid det praktiska arbetet men är något tung och klumpig att arbeta med.
Anders-Petter Bredåkra
Köpt hos: Cervera
Pris: 465 kronor
Material: Blad: Molybden stål Skaft: Hårdplast
Mått: Totallängd 33,5 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 229 gram
Skaftinfästning: Det tvådelade skaftet är förankrat med tre nitar i bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett mycket stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Mycket bra fingerskydd. Bladet har god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett bra resultat vid det praktiska arbetet och är ganska lätt och smidig att arbeta med.
Sabatier Lion
Köpt hos: Cervera
Pris: 649 kronor
Material: Blad: Rostfritt stål Skaft: Hårdplast
Mått: Totallängd 32 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 182 gram
Skaftinfästning: Det tvådelade skaftet är förankrat med tre nitar i bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett stadigt och bekvämt grepp med bra plats för knogarna. Bra fingerskydd. Bladet har god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett bra resultat vid det praktiska arbetet och är lätt och smidig att arbeta med.
Kitchen Messer
Köpt hos: Màgali Kitchen
Pris: 659 kronor
Material: Blad: Molybden- vanadium stål Skaft: Rostfritt stål
Mått: Totallängd 32,5 cm, Bladlängd 19 cm
Vikt: 195 gram
Skaftinfästning: Kniven är helt i metall, blad och skaft är hopsvetsade.
Bedömning: Skaftet ger ett stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Bra fingerskydd. Bladet har god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett ganska bra resultat vid det praktiska arbetet och är lätt och smidig att arbeta med.
WMF ”Spitzenklasse”
Köpt hos: Cervera
Pris: 695 kronor
Material: Blad: Molybden-vanadium stål Skaft: Hårdplast
Mått: Totallängd 34 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 247 gram
Skaftinfästning: Det tvådelade skaftet är förankrat med tre nitar i bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett mycket stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Mycket bra fingerskydd. Bladet har god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett ganska bra resultat vid det praktiska arbetet men är något tung och klumpig att arbeta med.
Zwilling Five star
Köpt hos: NK
Pris: 779 kronor
Material: Blad: Rostfritt stål Skaft: Hårdplast
Mått: Totallängd 34 cm, Bladlängd 19,5 cm
Vikt: 224 gram
Skaftinfästning: Skaftet har gjutits runt bladets tånge.
Bedömning: Skaftet ger ett mycket stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Mycket bra fingerskydd. Bladet har god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett bra resultat vid det praktiska arbetet och är ganska lätt och smidig att arbeta med.
Global G-2
Köpt hos: Cervera
Pris: 849 kronor
Material: Blad: Molybden-vanadium stål Skaft: Rostfritt stål
Mått: Totallängd 32,5 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 159 gram
Skaftinfästning: Kniven är helt i metall, blad och skaft är hopsvetsade.
Bedömning: Skaftet ger ett stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Ganska bra fingerskydd. Bladet har mycket god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett mycket bra resultat vid det praktiska arbetet och är mycket lätt och smidig att arbeta med.
WMF Grand Gourmet
Köpt hos: NK
Pris: 1 025 kronor
Material: Blad: Molybden-vanadium stål Skaft: Rostfritt stål
Mått: Totallängd 33,5 cm, Bladlängd 20 cm
Vikt: 282 gram
Skaftinfästning: Kniven är helt i metall, blad och skaft är hopsvetsade
Bedömning: Skaftet har ett mycket stadigt och bekvämt grepp med mycket bra plats för knogarna. Mycket bra fingerskydd. Bladet har mycket god skärpa och lång skäryta. Kniven har gett mycket bra resultat vid det praktiska arbetet, men är tung och något klumpig att arbeta med.

Så utfördes testet

Testet utfördes med utgångspunkt för användning i vanligt hushållskök och inte för hantering av professionella användare, såsom kockar eller styckare. KF Provkök lät knivarna skära, hacka, skiva och strimla en mängd olika matvaror. Förutom det faktiska resultatet av detta arbete bedömdes även hur knivarna var att hantera. Bland annat grepp, skäryta och fingerskydd. Varje del betygsattes enligt en femgradig skala där siffran 5 är högst betyg och 1 lägst.

I tabellen har sedan en slutsumma räknats fram. Detta gör det förhoppningsvis lättare för dig som läsare att själv kunna bedöma slutresultatet för varje testad produkt.

Våra senaste produkttester

Kosttillskott Reportr.se's betyg
BURN En otäckt bra fettförbrännare, överdosera inte! Läs mer
Synerlin Sveriges kanske mest sålda fettförbrännare. Stabil och omtyckt av många atleter. Läs mer
RAW Rampage En PWO (pre-workout) som ger bra tryck under träningen. Lämnar inget åt slumpen. Läs mer
Core BCAA Powder Det bästa BCAA-tillskottet vi provat på Reportr. Goda smaker. Läs mer
Core Whey Protein Mycket prisvärt vassleprotein. Du hittar inget billigare av samma kvalitet. Läs mer
(Vanliga söktermer: kobe kniv, kobe knivar, kobe kockkniv, kobe knivar pris, anders petter kniv recension, sabatier kockkniv metall, test kockkniv, test victorinox kockkniv, test zwilling kockknivar, kobe kniv skärpa)


Categorised in:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner