13 Bästa Tälten 2018 – Den Ultimata Guiden

Senast uppdaterad 2018-05-16

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Test av bästa tältenHur väljer man rätt tält? Ett tält ska inte bara erbjuda dig skydd från en storm, det måste även fungera som ditt hem i vildmarken. Det är en viktig del av din utrustning, det är här du investerar mycket i form av den totala vikten, pengar, och ledig tid. Att kolla på tält är kul, men att köpa sitt nya hem är också ett stort beslut. Vi har samlat ALLT du behöver veta!

Bästa Tälten 2018 – Den Ultimata Guiden [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Bergans Trollhetta 2 Tält

Bergans Trollhetta 2 Tält

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Bergans[BÄST I TEST inom Vintertält, enligt användarrecensioner] Lätt och stabilt tält för två vandrare. Rymligt förtält för förvaring av ryggsäckar eller sovplats för en hund. Bra luftgenomströmning vid behov. Bra sitthöjd och generöst med utrymme överlag. Uppgraderad med bättre snöavvisande egenskaper.
Vaude Lizard GUL 1P Ultralätt Tält

Vaude Lizard GUL 1P Ultralätt Tält

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Vaude[BÄST I TEST inom Ultralätta tält, enligt användarrecensioner] Lätt, lättare, Lizard! För verkliga gramjägare – ett extremt lätt (690 gram för tältet, 740 gram med packpåse, tältspikar, tältpinnar etc.) Ett 3-säsongstält som kan stå emot stormar och 100% vattentätt. Den extremt låga vikten och minimala packvolymen är möjlig genom en kolfiberbåge och dubbelsidig silikonerad, robust 10D polyamid yttertält med svetsade/tejpade sömmar. Även extremt höga vattenpelare i tältgolvet – 10 000 mm – är unik i denna kombination.
MSR Freelite 3 Ultralätt Tält

MSR Freelite 3 Ultralätt Tält

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating MSRUltralätt tält som har tillräckligt med beboelig utrymme för att göra det trevligare än bara ett skydd för sömn. Freelite är MSRs lättaste fristående tält. Bra för korta och långa resor. 2 stora dörrar och myggnät ger en rymlig känsla. Den enkla konstruktionen har 2 absider och D-formade dörrar, med plats för 3 standardliggunderlag och en del utrustning, eller 2 liggunderlag med massor av utrymme för utrustning, redskap och extramaterial.
Jack Wolfskin Lighthouse III RT Tält

Jack Wolfskin Lighthouse III RT Tält

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Jack WolfskinLighthouse III Rt från Jack Wolfskin är ett lätt, rymligt, 3-persons tunneltält för vandringen. Tältet har plats för upp till 3 personer och är anpassat för längre turer. Dessutom har tältet utformats för att vara så lätt som möjligt så att du enkelt kan bära med dig det i din packning. Tältstängerna är extra korta som också gör tältet ännu mindre när det är nerpackat. Tunneldesignen optimerar det inre utrymmet. De tre smart placerade ventilerna på golvet och taket ser till att frisk luft alltid får flöda.
Outdoor Research Molecule Bivy (Bivack)

Outdoor Research Molecule Bivy (Bivack)

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Outdoor Research[BÄST I TEST inom Bivys, enligt användarrecensioner] En ultralätt bivack för snabba och lätta äventyr – Outdoor Research Molecule Bivy är gjord av lätt vattentätt tyg som andas, använder en smart öppningsanordning, har en överlappande dragkedja för enkel ventilation, och ett hållbart anti-svamp-belagdt golv. No-see-um-myggnät för en helt insektsfri tältupplevelse.
Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic Hängmatta

Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Hennessy Hammocks[BÄST I TEST inom Hammocks, enligt användarrecensioner] Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic är en unik kombination av hängmatta och tält och passar utmärkt för vandring, kajakturer, camping, motorcykelutflykter etc. Hennessy Hammock Safari Deluxe Classic är den djupaste, bredaste och mest komfortabla hammocken.
Outdoor Research Helium Bivy

Outdoor Research Helium Bivy

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Outdoor ResearchHelium Bivy är en sann minimalist, tillverkad av ultralätt, vattentät och ventilerande Pertex® Shield+. Passar perfekt för snabba och lätta turer där vikten ska vara ett minimum. Ett 70D golv gör detta stormsäkra skydd redo för många säsonger av äventyr.
Black Diamond Spotlight Bivy (Bivack)

Black Diamond Spotlight Bivy (Bivack)

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Black DiamondDin inre minimalist kommer att uppskatta lättheten som detta 4-säsongs solotält ger. Din inre hedonist kommer att älska det extra utrymmet vid huvud och axlar som bågen ger. NanoShield-väven ger bra väderbeständighet och andningsförmåga. Packstorleken är mycket liten.
Exped Scout Hammock Combi UL Hängmatta

Exped Scout Hammock Combi UL Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating ExpedMed Scout Hammock Combi UL får du en tarp, en hammock och ett myggnät i ett, med en vikt runt kilot. Sömlös tarp i Ripstop-nylon som är silikonbehandlad utvändigt. Ripstop-Nylon även i hängmattan. Flera fästmöjligheter gör att du kan variera i det oändliga (nästintill) hur du vill ha din lilla hammock upphängd.
Vaude Arco XT 3P Tält

Vaude Arco XT 3P Tält

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating VaudeRymligt tunneltält med en bredd på 165 cm. Funkar för 3 personer, gott om utrymme vid 2 personer och packning. Stark konstruktion för hårda stormar. Lyxigt med 2 ingångar, så att man kan välja var man vill gå ut beroende på vindens riktning. Smart ventilationshuva för maximal reglering av temperaturen även vid regn, snö och storm.
Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip Hängmatta

Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip Hängmatta

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Hennessy HammocksUnik kombination av hängmatta och tält. Passar utmärkt för vandring, kajakturer, camping, motorcykelutflykter etc. Hennessy Hammock Explorer Deluxe Zip har en sidoöppning med dragkedja och kommer komplett med myggnät, avtagbart regnskydd, upphängningslinor och en förvaringssäck med instruktioner.
Jack Wolfskin Gossamer II Vandringstält

Jack Wolfskin Gossamer II Vandringstält

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Jack WolfskinDetta är ett tvåmanna tält, men som för övrigt blir ett väldigt rymligt enmannatält med mycket plats för utrustning eller en hund. Går snabbt och lätt att montera och lika lätt att packa ner igen. Stormsäker tunnelkonstruktion. Två bra fack på insidan. Bra möjligheter till ventilation. Mycket prisvärt.
Marmot Vapor 2P Vandringstält

Marmot Vapor 2P Vandringstält

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating MarmotStrategisk clip-placering ger större invändig volym. Ficka för din ficklampa ger omgivande ljus. DAC “press-fit”-bågar. Fulllängdskapell för extra väderskydd. Tejpade/svetsade sömmar för 100% vattentätt yttertält. Smarta ventilationsöppningar. Fristående konstruktion. Färgkodade clips, bågar och yttertält för enkel uppsättning. Fickor för småprylar.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt tält för dina avsikter

Att välja rätt tält inkluderar följande beslutspunkter:

 • Kapacitet (hur många som kan sova)
 • Säsongsvariation och förväntade väderförhållanden. Vill du ha ett för vintern bör du läsa vår guide om vintertält
 • Balans mellan tältets vikt och pris. Är du på jakt efter ett superlätt måste du läsa vår guide om ultralätta tält
 • Beboeligt utrymme – hur mycket komfort behöver du? Om ett enmanstält i form av en bivack känns intressant kan vi tipsa om vår guide om bivack-tält eller vår guide med de bästa hängmattorna
 • Viktiga funktioner på tältet såsom dörrar, absid/förtält och ventilation

Värt att tillägga är att det här är betydligt bättre utrustning än de man hittar på Jula, Biltema och Rusta.

Kapacitet på tält för backpacking eller vandring

Hur många människor kommer att sova i tältet? Tält är kategoriserade utefter deras kapacitet: från 1-manan till 4-manna modeller. De flesta tältnamn inkluderar ett nummer som anger kapaciteten.

För att hålla vikten nere så har backpacking-tält en liten passform: det finns ingen branschstandard som definierar en dimension per person. Så det är möjligt, även troligt, att ett varumärkes tolkning av 2-manna tält varierar från ett annat märke. Och dimensionerna per person kan variera mellan modeller av samma märke, där ultralätta modeller har en mindre passform.

För mer utrymme, plussa på 1 person eller mer: Om du är större än genomsnittet, din hund ska med eller om du helt enkelt vill ha lite extra plats, överväg tält som är betecknade med en person mer än din grupp. Eller prova extra stora tältkonstruktioner som erbjuder extra längd och bredd.

Säsonger för backpacking tält

Välj ett tält som är gjort för de värsta väderförhållanden du kan förvänta dig att stöta på. De flesta tält klassificeras som 3-säsong eller 4-säsong (även om säsonger inte är en del av tältnamnet). Ett tält kanske inte passar alla. Eftersom de värsta tänkbara scenarierna inte kommer att vara densamma för varje resa, rutinerade backpackers äger ofta både lättare och mer robusta tält.

3-säsongs tält

Det överlägset mest populära valet, 3-säsong tält är lätta vindskydd utformade för relativt tempererade förhållanden på våren, sommaren och hösten. Ordentligt sluttande och med ett spänt rainfly så kan 3-säsong tält tåla skyfall och lättare snö men är inte det bästa valet för längre exponering för hårda stormar, kraftiga vindar och tung snö.

Nyckelfunktioner:

 • Gott om nätväv för att öka luftflödet och hålla ute insekter
 • Mer upprätta väggar för att skapa extra utrymme
 • Färre bågar och lättare material för att hålla vikten nere

Backpacking tält med förlängd säsong (3-4 eller 3+ säsong)

Dessa tält är lämpliga för sommarbruk men även resor under tidig vår och sen höst när måttligt snöfall kan förekomma. De är bra för de som gör täta resor till utsatta destinationer på hög höjd.

Nyckelfunktioner (jämfört med rena 3-säsongsmodeller):

 • En eller två extra bågar för styrka
 • Färre nätpaneler för att bevara värmen bättre

4-säsongstält, bergstält & vintertält

Dessa vintertält är konstruerade för att tåla hårda vindar och stora snöfall, men de har mindre ventilation och kan kännas kvava i milt väder.

Nyckelfunktioner (jämfört med 3-säsong och förlängda säsongsmodeller):

 • Fler bågar och tyngre tyger
 • Rundad kupoldesign som kan motstå vindar och motverkar att snö samlas på ett platt tak. Färre nätpaneler
 • Rainfly som sträcker sig nära marken

Levnadsstandarden på backpacking tält (inre utrymme)

Traditionellt så använde backpacking tält yteffektiva utformningar som hade kraftigt lutande väggar, smala fotutrymmen och låg takhöjd. Detta hjälpte till att hålla vikten nere, men det tog mycket på komforten. Nyare tältkonstruktioner är utformade för att öppna upp insidan utan att lägga till oönskad vikt.

Tips på hur man kan bedöma ett tälts inre volym:

Besök en butik, be om att få slå upp ett tält och hoppa in. Det är alltid den bästa planen.
Om du shoppar på nätet, titta noga på fotot av tältet och studera vinkeln av dess väggar. Om väggarna har skarp vinkel mot tältets tak så tittar du förmodligen på ett lätt tält (toppen!) som erbjuder en mindre inre volym (kompromissen).

Bästa tälten

Följande kan även hjälpa dig att avgöra storleken på ett tälts inre utrymme och övergripande levnadsstandard:

Golvdimensioner (planlösning): Längden och bredden ger en ungefärlig uppfattning om golvets storlek. Många tält har inte helt rektangulära golv, så du kan se dimensioner som anger 85inch * 51inch / 43inch (L*B huvud/fot). Ett avsmalnande golv ger behövligt utrymme för axlar och armar, samtidigt som man spara vikt genom att ha en smalare fot.

Golvyta: Denna siffra anger den totala ytan av golvets utrymme. Även om siffran kan vara till hjälp i en jämförelse mellan olika tält så kommer den inte säga hur effektivt utrymmet är upplagt.

Topphöjd: Generellt så tyder en högre topphöjd på en rymligare interiör. Topphöjd mäts dock vid en enda plats i ett tält, så det säger fortfarande inte hur beboelig ett tält är.

Vägg form: Detta är en ännu större faktor när det kommer till huvud och axelrum och tältets övergripande beboelighet, än topphöjden. Ju rakare väggarna är, desto mer ”beboeligt” utrymme finns det i ett tält.

Färgen på rainfly: Ljusa fly färger gör så att ljuset kommer igenom bättre, vilket gör insidan ljusare. Det göra så att ett tält känns rymligare och gör det till en trevligare plats att vara i om du tvingas stanna inne en längre tid på grund av en storm.

Tältens vikt

Ditt val av nytt backpacking tält ger dig en fantastisk möjlighet att lätta på din totala packning. Tältkonstruktionerna har avancerat så mycket att modeller med en vikt på mindre än 1.3 kilo per person kan vara både rymliga och bekväma. Ultralätta tält är närmare ett halvkilo per person.

Ett ultralätt tält kan vara mindre rymligt, mindre robust eller har färre funktioner, men det drar nytta av mer förstklassigt material. Designers försöka hitta den perfekta balansen mellan egenskaperna. Du kan även minska vikten samtidigt som du upprätthåller en behaglig boende nivå om du väljer ett ultralätt tält som är för en person mer än din grupp.

Viktspecifikationer för tält

Minimivikt: Detta är endast vikten av tältets stomme, rainfly och bågar – det allra nödvändigaste. Du kommer förmodligen att packa ner ytterligare tältutrustning (t.ex. markspikar, förstärkningsgolv), men detta är den bästa specifikationen för jämförelser.

Packad vikt: Detta är vikten av alla de komponenter som du får med vid ett köp: stomme, rainfly, bågar, markspik, packpåse, påse för bågar, instruktioner m.m. Vikten som du bär på vandringen kommer att vara någonstans mellan detta och den minimala vikten.

Packad storlek: Hur mycket utrymme tältet tar upp i en förpackning är även relaterat till hur lätt ett tält är att bära. Du kan minska detta utrymme genom att dela upp de olika delarna – din partner kan ta bågarna och rainfly till exempel, medan du bär tältets stomme.

Viktiga egenskaper på ett tält

Dörrar: De som designar tält fokuserar på dörrens form, blixtlås och andra justeringar, men den viktigaste frågan är: Hur många? Det är trevligt när varje person har en dörr. Men att välja ett flerpersons tält med en enda dörr kan minska på vikten och kostnaden.

Absider/Förtält: Dessa förlängningar av rainfly erbjuder skyddad förvaring för stövlar och andra redskap. En överdimensionerad golvyta skulle erbjuda samma fördel, men det skulle också skapa ett tyngre tält. De flesta tält har absider och dess storlek är inkluderad i specifikationen. Större är bättre, men överdrivna absider kan öka vikten och kostnaden.

Ventilation: Du andas ut fukt när du sover, så tältet behöver funktioner som förhindrar uppbyggnaden av kondens. Så därför vill du ha paneler eller fönster av nätväv, tillsammans med zip paneler för att täcka över dem när för mycket kall luft kryper in. Vissa tält har rainfly ventiler som kan öppnas eller stängas. Rainflys som kan rullas upp erbjudandet extra ventilation och vyer, så att du kan blicka upp mot stjärnorna eller se soluppgången.

Tältresning

Innan du beger dig ut i vildmarken, res först tältet hemma någon gång. Om din första tältresning är i slutet av en ansträngande dag av vandring mitt i ett tjutande regnoväder, så kommer inget tält att vara lätt att sätta upp.

Fristående: Detta innebär att tältet kan stå av sig själv, utan användning av markspikar/tältspikar, vilket snabbar på installationen och gör det enkelt att flytta tältet, bara lyft och flytta det till en ny plats. De flesta tält är fristående för just denna anledning, även om icke-fristående tält kan väga mindre eftersom bågkonstruktionen inte behöver vara så robust.

Tältpinnehubbar: Det fina med ”Pole hubs” är att det tar bort gissningsleken från monteringen. Du tar de vikta bågsektionerna ur påsen och vecklar ut skelettet, fäst ihop ändarna allt eftersom du går. Mindre tvärstolpar kan vara separat från den elastiska tråden, men de är lätta att identifiera efter att de stora delarna har monterats ihop. Den andra stora fördelen med elastisk tråd är att de ökar tältets styrka och stabilitet.

Bågfästen/Pole clip: Bågarna fästs i tältets tak via clips, bågkanaler eller en kombination av båda. Bågkanalernas uppspänning av tältduken ger ett stadigare tält, men att trä bågarna genom dem kan vara en utmaning. Båg clips är lättare och enklare att fästa. De ger även mer luftflöde under rainfly, vilket minskar kondensen.

Färgkodning: Detta hjälper dig att snabbt orientera varje båges spets till rätt hörna av tältet och hjälper dig hitta vilka ärmar eller klipp som går med vilka sektioner.

Lätta tält för backpacking

Material för tält

Bågarnas material: Tält använder höghållfasta, lättviktiga aluminiumbågar. Under årens lopp så har aluminiumbågar behållit sin styrka medan ingenjörer har minskat vikten genom att gradvis minska bågens diameter och väggarnas tjocklek.

Man ser ofta DAC (Dongah Aluminum Corp) i specifikationer, eftersom detta företag är världens mest framstående tillverkare av bågar. Man kan ibland också se en 6000-serie eller en något starkare 7000-serie av aluminium i listan.

Tältdukar: Ett brett utbud av specialiserad nylon och polyester används i tält och i likhet med bågarna så utvecklas tekniken snabbt.

Tygets denier: En specifikation du kan se, oavsett tyg, är denier (D), tyget är garnets vikt (i gram) baserat på 9000 meter av tyg. En högre siffra indikerar mer robusta tyger, medan ett lägre denier finns i fler lätta, och mindre hållbara, tyger. Jämför dock inte denier om inte tygerna är identiska, eftersom du inte kan kalkylera skillnaderna i tygernas tillverkning och grundläggande egenskaper.

Om du känner dig manad till att gräva djupt i specifikationer, fokusera då på bågarna: De starkaste tälten kommer troligen att ha högsta kvalitet på sina bågar med elastisk tråd. Eller titta helt enkelt på det står sig i olika säsonger, eftersom det påverkar styrkan på bågarna och tyget i ett tält.

Materialets vikt, både bågarna och tyget, kommer att återspeglas i minimivikten för hela tältet.

Förstärkningsgolv

Detta är en specifikt anpassad markduken som läggs under ditt tältgolv. Det skyddar golvet från normalt slitage och ger extra skydd från eventuella stenar eller kottar. Golv har högt slitage, så ett förstärkningsgolv, även kallat footprint, kan förlänga livslängden på ditt tält, särskilt om du har ett ultralätt tält som har lågt antal denier i golvtyget.

En annan fördel med förstärkningsgolv är att de är utformade för att passa tältets former exakt, så kanter sticker inte ut under tältet. Det innebär ett förstärkningsgolvet inte kommer att samla på sig regnvatten på samma sätt som en vanlig markfilt eller eller presenning burkar göra.

Minimalistiska fjällskydd

Klassiska backpackingtält har en dubbelvägg-konstruktion som innefattar ett huvudtält (även kallat innertält) plus ett yttre regnskydd/”rainfly”. Om du är någon som vandrar mycket och som fokuserar på att minska varje gram av packning så har du andra alternativ:

Alternativ till regnskydd/förstärkningsgolv: Vissa tält med dubbelvägg har ett ultralätt alternativ där förstärkningsgolvet (säljs separat), bågar och rainfly kan resas utan innertältet.

Ultralätta (UL) tält: Eftersom designen här fokuserar på att reducera vikten så kräver denna typ av tält en samvetsgrann behandling. Ultralätta material har blivit både starkare och lättare, men pinnar och stenar (och stormar) är fortfarande formidabla fiender.

Singel-vägg (SV/SW) tält: Väggar som är vattentäta/andas gör en rainfly onödig. Denna typ av tält är bäst i kallt, torrt väder. När snön blir till regn kan inre kondens samlas inuti.

Bivack-tält/Bivacksäck: Kort för bivack eller ”Bivy”, detta är ett vattentätt skydd som andas, för sovsäcken.

Presenningsskydd/tarp: Denna samlade kategori, kallade tarp-tent på engelska, omfattar ultralätta tarps som skyddar dig från regn och snö, men inte från insekter eller fuktig mark.

Hängmattor/Hammocks: Backpacking-versionen innehåller ett presenningsliknande rainfly, myggnät och en ingång längst ner. Ha dock i bakhuvudet att Hammocks kräver träd för att kunna sättas upp, och är därför inte gångbara i svenska fjällen.

Insektsskydd/Myggnät: De flesta insektsskydd består av nät och några stolpar, men inget golv. Mer avancerade modeller är tält där hela innertältet är tillverkat av myggnät.

Innan vi går över till nästa del så vill vi passa på att tipsa om denna video som går igenom bra köp-tips på under 5 minuter:

 

Tältvård

Lite vård är allt som ditt tält behöver. Om det behandlas väl så bör ett kvalitetstält ge många års trogen tjänst i naturen. Denna del ger tips hur man tar hand om sitt tält.

Tält vård i naturen

Tips #1: När du väljer en uppslagsplats, leta efter en etablerad camping med slät och jämn yta utan växtlighet. Rensa bort småskräp (kottar, kvistar, små stenar) som kan sticka dig i ryggen eller peta hål ditt tältgolv. Undvika att störa en campingplats mer än det. Som föreskrivet av ”Lämnar inga spår” principen: ”Bra campingplatser är inte gjorde, de är funna. Att ändra på en campingplats är inte nödvändigt.” Också från samma princip: ”Håll campingplatserna små. Fokusera din aktivitet i området på de platser där vegetationen är minimal.”

Tips #2: Använd ett förstärkningsgolv. Det är en anpassad skuren markduk som utformats speciellt efter tältets planritning. Det skyddar tältgolvet från slitage; på morgonen ger det dig en ren yta att vika ihop tältet på.
Ett förstärkningsgolv förhindrar även regnvatten från att samla under tältgolvet. Detta inträffar oftast när man använder en vanlig markduk som sträcker sig utanför tältets omkrets. Om du använder en vanlig markduk så ska du stoppa överflödigt material under tältgolvet. Andra tips:

 • Undvika att sova på ojämna ytor. Det kan skapas pölar i de lägre punkterna.
 • Spänn tältet ordentligt och använd stormlinor för att hålla ditt rainfly spänt.
 • Annan väta kan resultera i kondens. Det sker när marken och förstärkningsgolvet är kallt, och tältgolvet är något varmare. Du kan inte förhindra detta, så var bara noga med att torka upp blöta föremål innan du långtidsförvarar dem.

Tips #3: När du kliver in i tältet, lämna stövlar eller vandringskängor (och all smuts som sitter fast i dem) utanför eller i absiden.

Tips #4: Solens ultravioletta strålar bryter ner nylonet. Om din campingplats har lite eller ingen skugga under dagen, täck då över ditt tält med ditt rainfly. Den uretanbeläggning som finns på rainfly hjälper det att hålla bättre under solens strålar.

Tips #5: Om ditt tält är en fristående modell kan du lyfta upp det och skaka ur skräp på morgonen innan du packar undan. Plocka upp skräpet som faller ut och packa ihop.

Tips #6: Om du glömmer dina markspik, tappat dem eller om marken är för hård för att få ner dem, leta reda på lite rep eller lina, samla ihop några stenar i melonstorlek och följer dessa steg:

 1. Knyt replängderna (eller fiskelina, även tandtråd) runt 4 stenar och fäst en lina med dess sten i varje ögla i tältets hörn.
 2. Dra stenarna bort från tältet tills tältet är så spänt och stabilt som du det bara går.
 3. Lämna ungefär 30 centimeter lina mellan stenen och öglan. Placera sedan en andra sten (och en tredje och fjärde, om det behövs) på linan sladden. Den extra stenen (eller stenarna) pressar ner linan i marken och ger extra tyngd och friktion som säkerhet.
 4. Har du ingen lina? Hitta några släta klippor och placera dem försiktigt ovanpå varje tälthörn. Om stenarna är mycket jämna kan du överväga att placera dem inne i tältet för att förankra hörnen.
 5. Risken för slitage gör dock att detta är ett riskabelt val.

Tips #7: Med bågar som har elastisk tråd, motstå frestelsen att piska runt dem för att få sektionerna att gå ihop. Ja, det är roligt, men om man gör det för mycket kan den slita ut sektionerna och försvaga bågarna. Det är bättre att för hand passa ihop de olika sektionerna en och en.

Tips #8: Vid demontering av ett tält, separera först bågarna med elastisk lina på mitten, snarare än att börja i slutet av bågen. Det gör så att spänningen på hela linan minskar när den lagras.

Tips #9: Vad händer om en tältbåge går av? De flesta tillverkare inkluderar en reparationshylsa som kan stärka en skadad sektion och fungerar som en skena. Diametern på hylsan är något större än bågen, så den kan glida över en böjd eller trasig sektion ganska enkelt. Om du har tillgång till tejp är det bra att fästa hylsan genom att vira ett par varv med tejpen runt båda ändarna.

Tips #10: När du packar ihop ett tält, undvika att vika tältet eller rainfly på samma ställe varje gång. Med tiden kan dessa veck bli permanenta och tyget tunnas ut. Vik tältet på olika ställen varje gång du packar ihop det.

Tältvård hemma

 1. Har du ett nytt tält? Sätt upp det hemma först innan du går till en campingplats eller ut i naturen. På så sätt kan du bekanta dig med monteringsprocessen i en miljö utan stress och kontrollera att du har alla tältbågar, stormlinor och tillbehör.
 2. När du lagrar ett tält, se till att det är torrt. Ingen regel för tältvård är viktigare. Våta tält, eller ens fuktiga sådana, inbjuder till mögel. Efter en resa, packa upp ditt tält och inspektera det noggrant. Om du ens upptäcker ett litet spår av fukt, sätt upp det på en skuggig plats (ett garage till exempel) och låt det lufttorka. Om du har utrymme så lagra det löst utanför dess packpåse. Undvik att förvara ett tält i en fuktig källare eller varm vind.
 3. För att rengöra ett tält ska du använda en mjuk svamp som inte skrapar, kallt vatten och en mild tvål. Skrubba försiktigt för hand på smutsiga fläckar. Undvik rengöringsmedel som diskmedel, blekmedel, fläckborttagningsmedel eller tvättmedel för blötläggning. (Varför? Så gott som alla hushållsprodukter är parfymerade och kommer att locka till sig insekter, möss och andra kryp. Dessa rengöringsmedel förkortar även tältets varaktiga vattenavstötande [DWR] beläggning.) Skölj noga och ställ sedan upp det på en skuggig plats och låt det lufttorka helt.
 4. Maskintvätta inte ett tält. Om det läggs i en traditionellt toppmatad tvättmaskin så kan alla varv fram och tillbaka av tvättmaskinens centrala axel riskera att tältet fastnar och dra i tyget, till och med dra isär dess sömmar. I en frontlastad tvättmaskin kan upprepade kast försämra den vattentäta beläggningen. Torktumling av ett tält är aldrig ett alternativ; för hög värme kan orsaka att materialet deformeras eller smälter.

Svetsade sömmar och Vattentätning

Golvet och rainfly på nästan alla tält har fabriksskyddade sömmar. Sömnadstejp används för att täppa till de små hål som skapats av synålen när tygerna fogats samman. Med ett undantag: ultralätta tält som använder sig av rainfly tillverkat av silikonbehandlad nylon. Varför? Sömnadstejp binder inte med silikon.

Överväganden:

 • Alla tält som inte är fabriksförseglad måste tätas manuellt med sömnadsförslut, en vätska eller en lim-liknande produkt med en inbyggd applikatur. Följ anvisningarna på produkten. Förslut sömmarna hemma innan du campar i tältet. Normalt bör förslutningen appliceras på den blanka sidan, en beläggning, av golvet eller rainfly. Sömnadsförslitning kan också användas för att täppa till läckage i en söm på ett välanvänt tält.
 • Slitna tält (och singel-vägg tält) kan också behöva förnya dess vattentät beläggning på golv eller rainfly. Det senare blir uppenbar när man märker att tältets rainfly eller väggar börjar hänga på grund av regn eller dagg. Rengöringsmedel eller spray-on produkter som används för att återuppliva vattentäta/andningsbara ytterkläder kan också användas för tält.

Avlägsna mögel

Mögel kan utvecklas när helst som ditt tält lagras blött. Det ser illa ut, luktar illa och kan skada ditt tälts vattentäta beläggningar. Låt det inte börja.

Har dy tyvärr redan existerande mögel, här är vad man ska göra:

 1. Prova att försiktigt skrubba med en svamp.
 2. Om mögel fortfarande är synligt, blanda 2 msk av MiraZyme (eller liknande produkt) med 20 galllons vatten i ett badkar och doppa hela tältet. (Obs: Lysol fungerar också, men dess doft attraherar insekter och annat småkryp och rekommenderas därför inte).
 3. För punktbehandling, använda 1 msk av MiraZyme (eller liknande produkt) med 1 galllon vatten och skrubba de drabbade områdena ordentligt med en svamp.
 4. Ställ upp tältet på en skuggad plats och låta det lufttorka.
 5. Blanda sedan 1.5 dl salt och 1.5 dl koncentrerad citronjuice med 1 galllon varmt vatten. Gnugga in lösningen i det synliga möglet och återigen, låt tältet torka.

Denna procedur kommer förhindra mögeltillväxt och eliminera lukt (inklusive matos), men det kommer aldrig att ta bort fläcken.

Kriterier för utvärdering av tält

Här är vad vi har funnit är de viktigaste faktorerna för att hitta ett backpacking-tält av bra kvalitet.

Kvaliteten hos de prylar i våra jämförelser och diverse tester är för övrigt betydligt högre än de produkter som finns hos till exempel ÖB och Clas Ohlson.

Enkel montering

Majoriteten av tälten som jämförts här (och även de i våra egna tester) är självstående, vilket innebär att de till viss del står upp av sig själva, och har komponenter såsom en absid som måste stagas upp för att spänna tältet ordentlig. Självbärande tält är den mest idiot-säkra typen av tält; en åttaåring kan enkelt sätta upp ett på några minuter. Tunneltält – det med två ringformade bågar – kräver mer skicklighet och erfarenhet i monteringen eftersom de, liksom alla ultralätta tält, helt stöds av spänningen från stormlinorna.

Inget tält som jämförts (inkl de som testats) är särskilt svårt att slå upp, och vi tror inte att enkel montering är den viktigaste egenskapen hos ett backpacking tält. Denna variabel utgör en liten procentsats av varje tälts totala betyg.

Beboelighet

I denna kategori bedömde vi hur bekväma vi var i varje tält. Våra betyg är bedömda utefter designen på dörrar och absid, vanliga väggar eller nätväggar, antalet och storleken på fickor, topphöjd, golvyta, och absidens utrymme. Vi inkluderar andra viktiga faktorer i vår bedömning såsom: blir det blött i tältet om det regnar ute och när någon kliver in? Kan en 180 cm lång person sitter upp i tältet eller ligga ner utan att deras fötter vidröra väggarna? Skyddar rainfly innertältet från stänk och annan smuts?

Test av de bästa tälten för fjällen, äventyr och långa vandringar.

Vädertålig

I denna kategori bedömer vi hur väl varje tält skyddar mot fallande nederbörd och horisontellt regn från blåst, och styrkan i bågarnas design, vilket är viktigt vid kraftiga vindar. Vi kollade på faktorer såsom bågarnas design, diametern på bågarna, antalet korsade bågar, hur rainfly fästs till innertältet, hur rainfly fästs i bågarna, och konstruktionens kvalitet, liksom antalet och kvaliteten av linsträckarna.

Även om flera av de tält som jämförst (inkl de som testats) här kan klara av mycket hårda tre-säsongs stormar så har vi funnit att många ultralätta tält är starkare och säkrare i hård vind, på grund av att vandringsstavarna inte går sönder, cuben fiber är starkare än till och med den starkaste silnylon som används i dessa tält, och tälten kan sättas upp närmare marken – men många av dem har inget golv, vilket gör valet av campingplats mycket viktigt.

Anpassningsförmåga

Vad som krävs av ett tält varierar beroende på plats och väderförhållanden. Ena natten kan du behöva skydd mot fallande regn. Den andra natten kan du istället behöva skydd mot starka vindar och horisontellt regn. Och en annan natt kan det vara klar himmel och inga vindar… allt du behöver är myggnät. Tält som kan anpassas till olika väder förhållanden eller kan användas på platser som inte är ideella att slå upp ett tält på kan spara in på tid, pengar och energi.

I allmänhet så är tält med dubbla väggar och som monteras med dedikerade bågar minst anpassningsbara; De måste slås upp på samma sätt oberoende av campingplats eller väder. Ultralätta tält däremot är mycket mer kapabla att anpassa sig till olika miljöer, men det är väldigt viktigt att man väljer en bra campingplats för dessa tält.

Vikt och packad storlek

Vår bedömning av vikt rankar varje tält i dess packade vikt, vilket vi mätte med varje tälts inkluderade bågar, innertält, yttertält, markspik och stormlinor. Se de individuella produktomdömena för varje tältdels individuella vikt.

Packstorlek är mycket relaterat till vikten. Vissa tält har mängder av funktioner, som fickor och förvaring i taket eller komplicerade plastbågar som skapar mer plats än vikt, eller helt enkelt inte packas ihop bra. Kom ihåg att tält inte nödvändigtvis behöver packas i sina packpåsar. Vi kollade även på hur bra materialet kunde pressas ihop kontra hur skrymmande det var och om vi enkelt kunde klämma ihop eller stoppa ner tälten i våra ryggsäckar runt annan utrustning.

Hållbarhet

Denna kategori är baserad på vår erfarenheter i fältundersökningar av dessa produkter och vår bästa uppskattning av hur länge varje tält bör hålla. Även om vi har använt dessa tält länge och hårt så har vi ännu inte använt alla tälten tills de gått sönder. Våra betyg i denna kategori ta hänsyn till eventuella fel eller trasiga delar som vi stött på, samt tillverkarens specifikationer på tyget.

I allmänhet så är nylon tåligare än polyester- och silikonbelagda tyger är starkare och mer hållbar än polyuretanbelagda tyger.

Många av de lättare tälten som jämförts (och de som vi själva testat handgripligen) här är inte avsedda för att tåla överdriven användning och slitage. Till exempel så skippar ungefär hälften av modellerna som jämförts och delvis testats grundläggande förstärkning som clips vilket lindrar stressen på blixtlåsen i absiden. Det är viktigare att ha ett starkare och mer hållbart rainfly material än ett starkare och mer hållbart golvmaterial.

Vi fann att hållbarheten blev viktigare ju längre vandringar vi gjorde. Reparationer tar tid, och allvarliga skador eller fel får större konsekvenser och kostnader i mer avlägsna områden och på vandringar med längre distanser.

Andra överväganden för ett vandringstält

Behövs förstärkningsgolvet? Förstärkningsgolv, eller vattentäta tyger som är skurna för att passa ett tälts botten, är tillbehör som kan vara onödiga för vandring. Att välja en bra campingplats är ett enklare alternativ som väger mindre (ingenting!). Längre camping på ojämn, stenig mark eller i öknen där risken för punkteringar är större kan det finnas skäl att överväga en.

Om du väljer att experimentera med ett förstärkningsgolv så rekommenderar vi att man inte köper från tälttillverkare eftersom de ofta är dyra och av måttlig till låg kvalitet. Istället kan du överväga att skära till din egna av Tyvek Home Wrap eller polycro-plast. Vikten från liggunderlag och ryggsäck håller ett anpassat förstärkningsgolv på plats – det finns inget behov av fästningsanordningar. Tyvek är det material som är mest hållbart och punkteringsresistent som förstärkningsgolv som vi har använt. En skuren bit av klassisk tältstorlek väger cirka 0.2 kg, vilket inte är särskilt lätt. Men om du främst letar efter ett förstärkningsgolv att ta med på bilcamping som ibland tar en till punkteringsbenägna platser så är detta vårt främsta val. Du kan köpa Tyvek i byggbutiker eller klicka här för att köpa från Amazon: Tyvek. Polycro är ett lättare och mindre hållbart alternativ som ultralätta vandrare tenderar att föredra; det kan vara allt som du behöver.

Färg spelar roll

Ett färgglatt tält är idealisk för bergsexpeditioner och alpin klättring eftersom det är lättare att hitta sitt tält än vad en mindre synlig färg skulle vara. En uppmärksam färg kan också hjälpa andra att hitta dig om du skulle behöva hämtas upp eller bli räddad. För tre-säsongs tält så är ett färgglatt tält ett handikapp om man vill campa i ensamhet eller agera i enlighet med principen ’Lämnar inga spår’.

Mörkgröna eller mörkt gråa färger smälter in bra i de flesta icke-snötäckta miljöer och drar mindre uppmärksamhet från djur och människor. Tältets färg kan bli till en säkerhetsfråga när man campar nära tätorter där man inte vill bli upptäckt av människor som kan vara intresserade av en och/eller all ens dyra utrustning som man bär på. Mörkare grönt och grått är våra föredragna färger för tre-säsongs tält.

 • Kapacitet (hur många som kan sova)
 • Säsongsvariation och förväntade väderförhållanden. Vill du ha ett för vintern bör du läsa vår guide om vintertält
 • Balans mellan tältets vikt och pris. Är du på jakt efter ett superlätt måste du läsa vår guide om ultralätta tält
 • Beboeligt utrymme – hur mycket komfort behöver du? Om ett enmanstält i form av en bivack känns intressant kan vi tipsa om vår guide om bivack-tält eller vår guide med de bästa hängmattorna
 • Viktiga funktioner på tältet såsom dörrar, absid/förtält och ventilation
(Vanliga söktermer: familjetält bäst i test, https://reportr se/talt/, bästa tunneltältet för ripjakt, test tält 2016, tält med ståhöjd, tält med ståhöjd 2p, tunneltält best i test, tält sjaelvresande, tält test 2016, tips bra tält 2 personer 4 säsong)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner