Bästa Ultralätta Ryggsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-06

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Att få ner ryggsäckens vikt till en ultralätt nivå är alltid en bra idé, men det får inte ske på bekostnad av komfort, duglighet och säkerhet. Med introduktionen av flera nya tillverkare och innovationen inom ultralätt utrustning, som med Dyneema/Cuben Fiber, är det en spännande tid vi har framför oss. Det klassiska sil-nylon-materialet verkar dock fortfarande dominera de bästa ultralätta ryggsäckarna.

Bästa Ultralätta Ryggsäckarna 2018 [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering

Osprey Exos 58 Ultralätt Ryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Osprey [BÄST I TEST inom Ultralätta ryggsäckar, enligt användarrecensioner] Osprey Exos 58 är en ultralätt, flersdagars-ryggsäck som är utmärkt för långa fjällvandringar, helg-backpacking och multisport-resor. Med en vikt på ynka 1 kg har Exos 58 en styv men lätt aluminiumram och en ventilerad baksida som kommer att hålla dig bekväm även när du behöver dra på en extra växel. Laddad med funktioner och enkel att anpassa, är Exos 58 en mycket väl genomtänkt vandringsryggsäck som kan användas året runt för en mängd olika äventyr. Det här är den bästa, skönaste och lättaste ram-ryggsäcken vi testat.

Exped Thunder 70 Ultralätt Ryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Exped Exped Thunder 70 har en lätt men ändå robust T-Rex-ram för utmärkt laststabilitet och rörelsefrihet. En stor front-öppning för tillgång till hela huvudfacket från framsidan – dvs enkel packning och uppackning. Den eleganta designen döljer elastiska fickor på framsidan och på sidorna, och massor av spännband för utrustning. Detta är en fantastisk ultralätt ryggsäck för de som förespråkar en strömlinjeformad lättviktare, men behöver en hel del volym för utrustning och bekvämt bärsystem.

Bergans Rondane 30L Ultralätt Ryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Bergans Bergans of Norways Rondane 30L känns specialbyggd för vandrare som sover i stugor i fjällen, då den är enkelt utformad och saknar många vedertagna funktioner. För ultralätta vandringar med begränsad utrustning är dock Rondane 30 verkligen lysande.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Hitta bästa ultralätta ryggsäcken

 • Ska du ut traska och behöver ha med dig utrustning, men inte vet exakt vad för slags ryggsäck? Läs vår guide med ryggsäckar – alla kategorier
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar
 • Vill du ha en liten, smidig löparryggsäck, vätskeryggsäck eller trail-väst? Missa inte vår guide med löparryggsäckar

Det finns många sätt man kan bära mindre vikt på medan man vandrar. Ett bra ställe att börja på är de ”Big 3”: ryggsäck, tält/skydd och sovsäck. Eller ”Big 4”, inklusive ett liggunderlag.

Att minska på den totala packvikten har många fördelar. Det minskar stressen på kroppen. Du kan vandra längre varje dag med mindre ansträngning, eller vandra samma avstånd varje dag och njuta av det mer. Om du håller din totala packningsvikt (ryggsäck + redskap) under 10 kilo så kanske du kan göra dig av med din tunga kängor och ersätta dem med några lättare vandringsskor eller löparskor för utomhusbruk.

Ultralätta ryggsäckar

En traditionell ryggsäck kan väga över 3 kilo tom, medan en ultralätt ryggsäck troligen väger mindre än 1 kilo. Men du kan inte gå och köpa en lättare ryggsäck och försöka bära 25 kilo packning i den. Det är inte bara den totala vikten som spelar roll, utan även volymen av packningen.

Ultralätta ryggsäckar har en mindre volym, och är utformade för att bära lättare packning än en traditionell ryggsäck. De är oftast tillverkade av ett lättare tyg som kanske inte är lika slitstark som det material som används i en ryggsäck som väger över 3 kilo.

Dessutom så är deras upphängningssystem/ramsystem bättre lämpat för lättare vikter. De lättaste ryggsäckarna använder sig inte av ett ramsystem.

Det är därför som du också måste skaffa ett ultralätt skydd och en ultralätt sovsäck om du vill använda en av dessa lättare och mindre ryggsäckarna.

Vi föreslår att ryggsäcken är det sista av de ”Big 4” sakerna du köper. Du bör välja en ryggsäck baserat på den utrustning som du behöver packa ner. När du vet vilken utrustning du behöver bära i ryggsäcken så vet du vilken volym och vikt som ryggsäcken kommer behöva bära.

Grunderna i ultralätt vandring

Nästan varje vandrare kommer vid något tillfälle undra: Hur kan jag lätta på min packning?
Det finns inte ett rätt svar. Varje vandrare har en egen uppfattning om vad som är viktigt.
Att minska packningens vikt kan uppnås av ett objekt i taget eller genom att bygga ett nytt system från grunden.
Målet för alla som vill bli ultralätta: packa smartare för att känna dig lättare, gå längre, se mer. Vi tror att belöningarna är värt ansträngningen.

Vad är ultralätt eller minimalistisk vandring?

Hur lätt är rätt för vandrare som ger sig ut på en tredagars ensamvandring? Det finns ingen officiell ultralätt standard, men överväg detta viktexempel:

Under 5 kilos (minimalistisk): Hard-core minimalister har berättigad stolthet i att kunna sätta ihop en fjäderlätt packning som väger drygt en handfull kilon – ibland till och med färre än en handfull. Minimal packning innebär vanligtvis anpassade redskap eller extrema tekniker som imponerar på trogna ultralätta vandrare men som för oss andra ter sig lite överdrivet. Lätta presenningar till exempel, blir till fantastiska regnskydd. Men när myggen är aktiva, så föredrar de flesta att fullständigt inneslutas av ett tält, oavsett hur många extra gram det väger.

Runt 10 kilo (ultralätt): Detta är ”experternas” territorium och kan åstadkommas relativt enkelt om man förväntar sig vackert väder och använder nyare utrustning (t.ex. tält med ett lättare 40-denier golv, inte det traditionella 70-denier). Vandra med en vän och ni kan dela på utrustning såsom tält, stormkök och vattenfilter. På så sätt sparar man enkelt vikt.

Upp till 15 kilo (lätt): Denna viktgräns har blivit till den nya favoritvikten för vanliga hobbyvandrare – lätt nog för att känna sig någorlunda bekväm i axlarna, men med plats att förvara en lyxartikel eller två (sandaler till lägret, till exempel, eller kanske lite frystorkad glass).

Över 15 kilo (lyx/deluxe): Om du är tillräckligt stark och har mängder av energi, och redan har en fin uppsättning av traditionell vandringsutrustning så tveka inte att använda den. I decennier var det allmän kunskap att vandrare kunde bära upp till en tredjedel av sin egna vikt utan komplikationer. Att vandra lättare känns dock bättre. När du väl testat det kommer du aldrig att vilja gå tillbaka.

Är du en ultralätt typ?

Det är också viktigt att du förstår din individuella ”äventyrsprofil.” Baserat på självutvärderingen, är målet att endast bära med viktig utrustning som passar dina personliga behov, och att göra det i lättas form möjligt. Fråga dig själv följande:

 • Vad är din erfarenhetsnivå och vad har du för färdigheter? Kan du anpassa dig om planerna går snett? Kan du improviserar med vad du har, om det oväntade skulle inträffa? Kan du till exempel komma undan med en liten fickkniv eller behöver du ett fullständigt multiverktyg?
 • Vad är din krav på komfort och bekvämlighet? Kan du ta vilket liggunderlag som helst eller måste du ha ett tjockare? Kan du skippa kudden och i stället rulla ihop din jacka och lägga den under huvudet på kvällen? Kan du hoppa över skålen och äta direkt ur kastrullen?
 • Vilka är dina säkerhetsbehov? Har du de verktyg och den kunskap som krävs för att klara dig med en vattenflaska i stället för två? Är din packning tillräckligt lätt för att du ska kunna byta ut de tunga vandringskängorna mot ett par lättare sneakers?

”Big Four”: Ryggsäck, tält/skydd, sovsäck, liggunderlag

Snabbaste sättet att lätta din packning på? Kolla på de fyra största sakerna som de flesta vandrare bär på: ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag.

 1. Ryggsäck: En 65-liters ryggsäck bör vara tillräckligt för en 3-dagars, 3-säsong vandring. En ultralätt modell, som REI Flash 65, väger blyga 1,4 kilo. Smarta och hängivna ultralätta vandrare klarar sig med ännu mindre ryggsäckar, 40- till 50-liters sortimentet, ibland ännu mindre. Kom ihåg att lättare ryggsäckar använder lättare material och är inte lika hållbara som traditionella ryggsäckar.
 2. Skydd: Hard-core ultralätta vandrare använder oftast bara presenningar som regnskydd; de står helt enkelt ut med insekterna. Om du föredrar ett fullständigt skydd så väger de lättaste tvåmannatälten nuförtiden cirka 0,5 kilo. Golvet är även jämförelsevis känslig. Ett annat alternativ: bivack bag. De väger lite och ger fullt skydd, men ingen sittutrymme. Det är inte ett problem för vissa människor, men irriterande för andra. Ultralätta hängmattor, som kan inkludera ett myggnät eller en presenningar, har också blivit ett populärt val.
 3. Sovsäck: Ultralätta sovsäckar för sommarbruk kan väga mellan 500 och 800 gram – ett bra val för fint väder, men kanske inte lika bra om du ofta fryser på natten. Lätta sovsäckar kan ibland vara lite smalare.
 4. Liggunderlag: Uppblåsbara skummadrasser har i årtionden varit en favorit bland traditionella vandrare. Om du inte har något emot att använda dina lungor på ditt liggunderlag, kolla in lättviktiga Air Pad alternativ. Du får en hel del dämpning för ganska lite vikt, så länge du inte har något emot att blåsa. En del ultralätta vandrare hoppar över liggunderlaget och använder istället löven på marken eller helt enkelt rensar bort stenar.

Checklista för ultralätt vandring

Med ultralätt vandring kan du vandra snabbare och längre, men glöm inte säkerheten. Våra packlistor ska hjälpa dig att inte glömma något.

10 Essentiella saker

För säkerhet, överlevnad och grundläggande komfort:

1. Navigation

 • Kartor (med skyddsfodral)
 • Kompass
 • GPS (tillval)

2. Solskydd

 • Solskyddsmedel
 • Läppbalsam
 • Solglasögon

3. Isolering

 • Jacka, väst, byxor, handskar, hatt (se alternativ för kläder)

4. Belysning

 • Pannlampa eller ficklampa
 • Extra batterier

5. Första hjälpen

 • Första hjälpen-kit

6. Eld

 • Tändstickor eller tändare
 • Vattentät behållare
 • Eldstartare (för akut överlevnadseld)

7. Reparations-kit och verktyg

 • Kniv eller multiverktyg
 • Lagningsmaterial för stormkök, madrass; remsor av silvertejp

8. Näring

 • Mat för en dag extra

9. Vätska

 • Vattenflaskor eller vätskesystem
 • Vattenfilter eller annat behandlingssystem

10. Nödfallsskydd

 • Tält, presenning, bivack eller värmefilt

Utöver de tio essentiella sakerna

 • Ryggsäck
 • Tält, presenning eller bivybag (med pinnar, stormlinor)
 • Ev. markskydd
 • Sovsäck
 • Packpåsar
 • Liggunderlag
 • Vissla
 • Signaleringsspegel
 • Vandringsstavar
 • Mat
 • Energisnacks (barer, gels, nötblandningar)
 • Energidrycker
 • Stormkök
 • Bränsle
 • Kastrull
 • Matlagningsredskap
 • Mätglas/mugg
 • Nylontråd (1,5m eller mer)

Kläder

 • Basera valet av kläder på resans längd och eventuella extrema väderförhållanden:
 • Funktionströja
 • Funktionsunderkläder
 • Snabbtorkande shorts eller konvertibla byxor
 • Långärmad syntet-t-shirt (för solskydd, myggor)
 • Bandana eller en ”buff”
 • Isolerande jacka (eller väst) i fleece, dun eller syntetisolering
 • Regnjacka (eller softshell, och eller hardshell-skaljacka (membran))
 • Regnbyxor (eller softshell-byxor)
 • Solskärm eller isolerande mössa/keps
 • Handskar eller vantar

Skor; Blandade Personliga artiklar

 • Lätta vandringsskor eller löparskor för utomhusbruk
 • Strumpor (syntetiskt eller ull)
 • Damasker
 • Sandaler (när du korsar vatten, i lägret)
 • Insektsmedel
 • Huvudnät
 • Toalettpapper
 • Toalettspade
 • Handsprit
 • Tandborste
 • Tillstånd (om du vandrar utomlands)
 • Beskrivning av vandringsleden eller guidebok
 • Kamera och minneskort
 • Kikare
 • Mobiltelefon/satellittelefon
 • Liten kontanter eller kreditkort
 • Resedetaljer som lämnas hos vänner + under bilstolen

Dyneema, Cuben Fiber, och framtiden för vildmarksutrustning

Dyneema (även kallat Cuben fiber) -material är en av de mest spännande utvecklingarna inom den ultralätta vildmarksnischen de senaste åren. Med introduktionen av flera nya tillverkare, förvärvet av Cubic Tech, och innovationen inom ultralätt utrustning, som med Dyneema/Cuben Fiber, är det en spännande tider vi har framför oss.

Silnylon vs. Cuben Fiber/Dyneema för ultralätt utrustning

Silikonimpregnerat nylon (även kallat ”Sil-nylon”) har varit den gyllene standarden i många år för textilier som används i ultralätt utrustning som kräver tätskikt, såsom presenningar, tält och regnponchos. Det mesta av det lättaste Silnylon tyget som är lämpat för utomhusutrustning väger mellan 40 och 48 gram per kvadratmeter. Jämfört med Cuben Fiber som används på samma sätt och väger 17-27 gram per kvadratmeter, och beroende på konstruktionskvalitet och konstruktionsteknik av den färdiga produkten, så kan det resultera i en starkare utrustning.

Är Silnylon borta?

Silnylon har varit en stapelvara i den ”ultralätta” småindustrin i många år, och är fortfarande det främsta tyget till skydd & tält-tillverkade av små företag som TarpTent, Zpacks, Six Moon Designs, och Mountain Laurel Designs.

Materialkostnaden kan säkert vara ett hinder för många, men tillverkningstekniker utgöra också ett hinder. Till exempel så är TarpTents tillverkning utlagd på inhemska fabriker som kanske inte har den tillverkningskapacitet och kompetens som krävs för att konstruera sömmarna (vilket kräver precisionstejpning) som ansluter till tygpanelerna av Cuben fiber.

Här är för övrigt ett snabbt test av slitstyrkan för Sil-nylon och Cuben Fiber.

Hur kommer DSM/Dyneema-utköpet påverka oss som konsumenter?

Det finns gott om spekulationer om hur detta utköp kommer att påverka konsumenterna.
Här är höjdpunkterna vi hittills hört från småtillverkare:

 • Högre minimumbeställningar – detta kan naturligtvis bromsa innovationen på källarnivå – där de stora idéerna tycks ha sitt ursprung.
 • Förbättrade lead team – tiden mellan beställning av tyget och levererad vara blir kortare, vilket är bra för kassaflödet och lagerhanteringen. Huruvida detta kommer att ha en meningsfull inverkan på kunderna är ännu okänt.
 • Högre priser – det redan skyhöga priset på Cuben Fiber tyger har ökat. För de mindre beställningarna som gjorts av mindre tillverkare så har prissättning ökat dramatiskt. Resultatet kan bli en ökande prisskillnad mellan produkter tillverkade av mindre företag jämfört med större. Priset för större ordrar har också ökat. Du kan förmodligen gissa hur detta har/kommer att påverka oss som kunder. ZPacks, som köper stora volymer av Cuben Fiber har infört en liten prisökningar i år. Vi kommer förmodligen att se färre tillverkare av Cuben fiberprodukter, med små prishöjningar allt eftersom industrin anpassar sig till den ökade prissättningen. För de mindre tillverkarna så kan vi nog räkna med mycket högre prissättning, eller att de helt enkelt slutar producera Cuben fiberprodukter.

Slutord: Bra saker att se fram emot för ultralätta vandrare?

Vill tro att det är spännande tider för vildmarksbranschen i allmänhet och för småindustrin i synnerhet som en direkt följd av Cuben Fiber (nu att kallas ”Dyneema”). Nu när DSM Dyneema har sin tillverkning, distribution och marknadsföring bakom Cuben Fiber-material, så tror jag att den bästa tiden är på väg för kläder och utrustning för ultralätta vandrare, vanlig vandring och andra former av vildmarksresor där vikt är av stort intresse.

Men högre priser och volymer kan bara tjäna till att bromsa innovation från de som skapade innovation i första hand: passionerade användare som bygger vacker, funktionell utrustning i sin källare och omvandlar sina idéer till de företag vi älskar.

 • Ska du ut traska och behöver ha med dig utrustning, men inte vet exakt vad för slags ryggsäck? Läs vår guide med ryggsäckar – alla kategorier
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar
 • Vill du ha en liten, smidig löparryggsäck, vätskeryggsäck eller trail-väst? Missa inte vår guide med löparryggsäckar
(Vanliga söktermer: löparrygga 30l, test lätta ryggsäckar, Ultralätt Ryggsäck)