Bästa Löparryggsäckarna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-09

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Ett av de viktigaste skälen att köpa en vätskeryggsäck för löpning är att de i allmänhet är mer strömlinjeformade än ryggsäckar, och rymmer mer vätska än vattenflaskor. Men det finns en hel del saker man ska se upp för, framför allt när det kommer till billiga löparryggsäckar. Här är resultatet av vår jämförelse av löparryggsäckar!

Bästa Löparryggsäckarna 2018 [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering

Salomon S-Lab Advanced Skin Löparryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Salomon [BÄST I TEST inom Löparryggsäckar, enligt användarrecensioner] Låg vikt och utmärkt för lopp eller träning. Ett ton av små fickor med och utan blixtlås för att säkra småsaker. Fickor för vattenflaskor fram på ett smart sätt (särskilt längre flaskor eller mjuka flaskor). Sitter som gjuten runt kroppen även vid traillöpning och liknande.

Inov-8 Race Elite Vest Löparryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Inov-8 Prisvärd och ultralätt löparryggsäck/trail-väst. Välj mellan två platta plastflaskor i fickorna vid revbenen eller vätskeblåsa (eller både och). Ytterligare fickor på framsidan för gels eller bars. Sitter mycket bra på kroppen överlag och ger inga skavsår eller märken på huden.

Osprey Raptor 14 Löparryggsäck

 

Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Osprey Mycket noggrant designad löparryggsäck som även passar utmärkt för vandring (dagsturer) och cykling. Raptor 14 är den största i Raptor-serien, med en extra stor dragkedjeficka med stretch-fickor i nät. Bra löparryggsäck för turer över 3 timmar, med gott om plats för extra mat, vatten och överdragskläder.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Rätt ryggsäck för rätt aktivitet

 • Ska du ut traska och behöver ha med dig utrustning, men inte vet exakt vad för slags ryggsäck? Läs vår guide med ryggsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta ryggsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar

Nästan alla löparryggsäckar som vi jämfört har tillräckligt med lagringsutrymme för personliga tillhörigheter och en regnjacka. Även om det inte är lika kritiskt att hålla sig fylld med vätska på en kort löprunda som ett trail-ultramarathon där du är mil från hjälp, tycker vi att vi ofta glömmer att dricka oss löprundor där känslan av närhet till säkerheten kan leda till att du glömmer att dricka eller inte tar med dig tillräckligt med vatten. Nästan varje löparryggsäck fungerar för en löprunda.

Hur man väljer en löparryggsäck & vätskeryggsäck

Nedan ger vi köpråd hur man väljer den bästa ryggsäcken med vätskesystem. Vi börjar med att fråga den mest grundläggande frågan:

”Behöver du ens någon vätskeryggsäck, eller skulle du klara dig bättre med en vattenflaska och en ryggsäck?”

Varför använda en vätskeryggsäck istället för en vattenflaska

 • Lätt att dricka när du rör dig. Om du inte kör landsvägscykling eller vandrar långsamt, måste du vanligtvis stanna eller sakta ner för att dricka om du använder en vattenflaska. Med vätskesystem kan du enkelt dricka medan du kör ett spår med din mountainbike.
 • Lätt att hålla dig hydrerad relaterat till resonemanget ovan, vätskesystem uppmuntrar dig att dricka mer och oftare. Bara det faktum att vätskeryggsäckar i allmänhet kommer i storlekarna 2 eller 3 liter uppmuntrar dig att ta med dig mer vatten (de flesta vattenflaskor håller en liter vatten eller mindre och de flesta vandrare tar i allmänhet bara en).

Varför använda en vattenflaska istället för ett vätskesystem

 • Vikt: De flesta ryggsäckar vi jämfört (och de vi testat) var ganska tunga. Blåsorna/behållarna själva kan väga nästan ett halvt kilo för en 2-litersbehållare. Väskorna är också ganska tunga för sin ringa storlek.
 • Kostnad: De ryggsäckar som vi jämfört (och de vi testade) kostar ca 500-1500 kr. Detta är mycket pengar med tanke på att en plastvattenflaska i huvudsak kan vara gratis och vissa topprankade dagsryggsäckar ofta kostar mindre och är större och mer mångsidiga än ryggsäckar med vätskesystem.
 • Svårt att rengöra: Om du dricker mycket proteinpulver med vatten, måste du rengöra vätskesystemet ofta. Även den enklaste av reservoarer att rengöra vi har haftmöjlighet att testa är fortfarande mycket svårare att rengöra än en vattenflaska.
 • Spill och läckage: Även de bästa valen i våra jämförelse (även här samma utfall i tester) är mycket mer benägna att spilla när du fyller upp dem än en vattenflaska. Några av de mest hållbara vattenpåsarna läckte antingen av misstag från vår sida att låsa ventilen eller genom fel på slangen och själva blåsan.
 • Ransonering: Det är svårt att hålla reda på hur mycket vatten du har i påsen och det kan vara besvärligt att regelbundet gräva i ryggsäcken för att se.

Komfort och stabilitet

Ett av de viktigaste skälen att köpa ett vätskesystem är att de i allmänhet är mer strömlinjeformade än ryggsäckar. Även de största vätskesystemen vi jämfört (och delvis testat) är fortfarande relativt små och smidiga. Den minsta av ryggsäckarna kramar verkligen vikten mot ryggen eller nedre delen av ryggen och midjan.

Slangens kompatibilitet

Lyckligtvis använder Camelbak, Geigerrig och Platypus kompatibla slangar. Om du vill ha Geigerrigs blåsa men föredrar CamelBaks ventil, har du tur. Detta är också trevligt om du äger flera ryggsäckar och en ventil börjar läcka.

Tryck eller inte?

För några år sedan införde Geigerrig ett tryckvätskesystem. Tanken är att du ”sprutar och inte suger” ut vattnet eftersom en annan slang trycksätter en andra kammare i vattenbehållaren. Är detta en viktig nyhet eller löser det bara ett problem som inte fanns? När allt kommer omkring, hur svårt är det egentligen att dricka från ett stort sugrör? Det finns en hel del åsikter och du kan läsa många användarrecensioner på nätet om hur du aldrig kommer att gå tillbaka efter att ha använt ett tryckvätskesystem. Vi är fortfarande inte helt övertygade om detta. Ja, de är coola. Men de skapar också en tyngre, dyrare och mer komplicerat system.

Enkel rengöring

Alla vätskesystem behöver rengöras så småningom. Om du lägger till socker/elektrolyt pulver i vattnet, bör du rengöra din reservoar och slang efter varje användning eller två. Du kan fördröja rengöringsfrekvensen genom att inte använda sockerdrycker och lämna blåsan full av vatten eller lagra blåsan tom i frysen (i en plastpåse).

Men till slut måste du rengöra alla vattenblåsor och slangar.

Rengöra reservoarer/blåsor

Påsar som öppnas på toppen är lättast att rengöra. Geiggerig-modeller är säkra för diskmaskinen och även modellerna som öppnas på toppen men inte kan gå i diskmaskinen är fortfarande mycket lättare att diska rent. Kanske en ännu större faktor är att dessa påsar torkar fort. Vänd dem bara ut och in (eller inte) och de torkar nästan var som helst.

Näst enkelt att rengöra är enkelkammarblåsor med stora öppningar så att du enkelt kan få ner en diskborste. De flesta Camelbak och Osprey-reservoarer är av denna design. Dessa är relativt lätta att rengöra, men kan vara en pina att torka. Du måste antingen köpa torkställning eller improvisera med en klädhängare eller köksredskap. De svåraste blåsorna att rengöra är sådana som du inte lätt kan få ner en diskborste i eller har flera fack som Camelbaks midjebälte med vattenblåsor. Dessa kräver mer ansträngning med borsten och innebär vanligtvis många rundor av spolning med varmt vatten med en bakteriedödande tillsats, sedan mer renspolning för att få bort tillsatsen.

Rengöra slangar

Alla slangar är en pina att rengöra, speciellt om du använder drycker med socker. Om du vill vara säker på att din slang är bakteriefri, måste du skrubba med en borste och såpigt vatten och sedan spola ut det. CamelBak, Platypus och Osprey säljer rengörings kit med en speciell lång och smal borste för slangen. Geigerrig gör det inte.

Vinterbruk

Alla slangar kommer att frysa i minustemperaturer om du inte isolerar dem. De flesta tillverkarna säljer neopren skydd för att trä över slangarna och några isolerade lock för bitventiler. De flesta löpparryggsäckar vi jämfört (och delvis testat) isolerar vattnet tillräckligt, särskilt då reservoaren vanligtvis är belägen mellan ryggen och resten av (isolerande) material.

Välja rätt produkt

Vattenryggsäckar för löpning är särskilt utformade för distanslöpning i terräng, eller tävlingar där en enkel handhållen vattenflaska inte räcker till. Till skillnad från många andra små ryggsäckar, prioriterar dessa löparryggsäckar passform som hjälper till att hålla den på plats när du löper. De är också utformade för att vara mycket eleganta och lätta. När du löper i bergen 30 km, är det sista du vill göra att bära en ryggsäck som är alltför skrymmande eller tung och saktar ner eller bränner ut dig. Slutligen har de alla en uppsjö av fickor på bröstremmarna eller sidorna att lagra mat och tillbehör inom räckhåll utan att behöva ta av sig ryggsäcken. Att ta av ryggsäcken tar tid, och när du löper är att stanna det sista du vill göra. Naturligtvis finns det många andra funktioner och en mängd olika vätskesystem som gör dem idealiska för löpning.

En anmärkning för kvinnor

Testare och jämförelse-redaktör för det här omdömet var manliga, och de flesta av dessa vätskeblåsor för löpning är utformade för den manliga kroppen, eller är icke-könsspecifika. Dock kommer alla kvinnor snabbt märka att en primär funktion i dessa vätskesystem är att de kan bära vattenflaskor eller stora mängder mat och tillbehör på framsidan av bröstkorgen. På grund av anatomiska skillnader mellan könen, kan dessa konstruktioner vara mycket problematiskt för en del kvinnor. Inga kvinnor provade dessa ryggsäckar då vi endast beställde storlek medium för män för vår huvudtestare. Men många tillverkare gör specifika versioner för kvinnor, utformade för att passa en kvinnas anatomi.

Typer av vätskeryggsäckar för löpning

De ryggsäckar som vi valde att granska inkluderade två olika metoder för att hålla vätskor. En är standardblåsan med slang, där blåsan sitter mot korsryggen, och slangen löper runt och fäster på framsidan, inom räckhåll för att dricka. Den andra är två flaskor eller mjuka flaskor som sitter i två bröstfickor på framsidan. Det finns fördelar och nackdelar med varje system.

 

Fickor

Den mycket liberala användningen av fickor kan vara den mest särskilda egenskapen hos en vätskeryggsäckar för löpning jämfört med ett vanlig gammalt vätskesystem. Västar för löpning är utformade med många olika fickor på framsidan, som är förbundna med axelband och sitter på bröstet eller på sidorna, där de är inom räckhåll för löpare vid alla tidpunkter. Tanken är att en löpare skulle kunna ta vad denne behöver, oavsett om det är vatten, mat, en mobiltelefon, kamera eller elektrolyt-tablett, medan de springer och utan att behöva stanna eller ta av sig packningen.

Slutsats

Så behöver du en vätskeryggsäck? Om så är fallet, vad ska du köpa? Det hela handlar om aktivitet och filosofi:

Vätskeryggsäck för vandring

Dagsvandringar är en av de bästa användningarna för vätskeryggsäckar. Nästan alla som vi jämförde (och även de vi har testat) har tillräckligt med lagringsutrymme för personliga tillhörigheter och en regnjacka. Även om det inte är lika kritiskt att hålla sig hydrerad på en dagsvandring som en backpacking resa där du är mil från hjälp, finner vi att vi ofta glömmer att återfukta oss på dagsvandringar där känslan av närhet till säkerheten kan leda till att du glömmer att dricka eller inte tar med dig tillräckligt med vatten. Nästan varje vätskepaket fungerar för en dagsvandring. Vi rekommenderar att gå med den lättaste som håller mängden redskap du vanligtvis reser med.

Vätskeryggsäck för cykling på väg

De flesta cyklister använder flaskor eftersom det är allmänt känt att hålla vikten på cykeln är bättre än att bära den. Vi använder bara flaskor. Men ett alternativ att överväga är CamelBak RaceBak, som är mycket lätt, elegant, och gör det mycket lättare att dricka, särskilt på nedförsbackar och branta stigningar.

Vätskeryggsäck för mountainbike

Vätskeryggsäckar är idealiska för mountainbike-cyklister eftersom de tillåter dig att dricka när man cyklar upp och ner för tuff terräng. Dessutom ger de också dig skydd för ryggraden, skydd om du ramlar (flyger över styret och landar på ryggen). Men även mountainbike-cyklister är oeniga angående vätskeryggsäckar. Tävlare och de besatta med fart är mer benägna att använda vattenflaskor och stoppa ner bars och ett extralager i en jersey-tröja.

Vätskeryggsäck för löpning

Liksom cyklister, kommer många löpare inte vilja bära något på ryggen. Även de mest stabila vätskeryggsäckarna studsar runt lite (eller åtminstone vattnet gör det). Ett fäste för vattenflaskan eller en midjeväska är fortfarande den lättaste och mest strömlinjeformade vägen att gå. Som sagt, om du kör mer än ett par timmar, särskilt på stigar, är en vätskeryggsäck eller väst mycket mer idealt än en ryggsäck. Med västen kan du även lägga mer vikt på framsidan, vilket ger ännu mer komfort och mindre studs.

Vätskeryggsäck för snösporter

Långfärdsskidor, slalom och skoter är idealiska aktiviteter för vätskeryggsäckar, eftersom du inte behöver ta av dig handskarna för att få tillgång till ryggsäcken och vattnet. Men många kan få ut den mesta nyttan genom att bara köpa en reservoar, en slang isolator och använda en större eller mer mångsidig ryggsäck som är bättre utformad för deras aktivitet.

Vätskeryggsäck för klättring

Författaren har bland annat förlitat sig på en vätskeryggsäck för endagsvandringar. De har tillräckligt med utrymme för en proteinbar, lätt lager, och det mesta av vattnet som du behöver för en 5-15 timmars utflykt. Men för de flesta endagsklättringar, kommer de flesta klättrare vilja inkludera en vattenblåsa i sin specialiserade klättringsryggsäck.

Vätskeryggsäck för backpacking

Nästan varje ryggsäck är idag hydreringskompatibel. Som ett minimum har den ett hål för slangen och kan ha sin egen ryggpanel. De flesta backpackers vill kunna sätta in en vattenblåsa i sin ryggsäck eller använda vattenflaskor.

 • Ska du ut traska och behöver ha med dig utrustning, men inte vet exakt vad för slags ryggsäck? Läs vår guide med ryggsäckar – alla kategorier
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta ryggsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar
(Vanliga söktermer: vätskeryggsäck test, ryggsäck löpning test, bäst i test löparryggsäck, välja löparryggsäck ultra, test ryggsäck löpning, test löparryggsäck 2016, test löparryggsäck, ryggsäck löpning test 2016, ryggsäck löpning, Löpning ryggsäck tedt)

Genom att använda vår sajt samtycker du till vår användning av cookies. Du samtycker även till att vi använder annonslänkar, samt våra användarvillkor.