Bästa Ryggsäckarna 2018 [Stor Tabell]

Av
Reportr
Senast uppdaterad 2018-05-13

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Att lyckas hitta den bästa ryggsäcken är sällan enkelt, men det finns ett gäng olika delar att gå igenom som förenklar processen och får ett bättre resultat. När du vandrar så ska ryggsäcken kännas stabil och säker, och förstås rymma all utrustning du behöver ha med dig. Här har vi samlat allt du behöver veta för att välja den bästa ryggsäcken, samt jämfört ett stort antal ryggsäckar. Mycket nöje!

Bästa Ryggsäckarna 2018 [Stor Tabell] [Bäst i Test]

Namn Prisuppgift Omdöme Varumärke Vikt Summering

Osprey Exos 58 Ultralätt Ryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 5 Star Average Rating Osprey [BÄST I TEST inom Ultralätta ryggsäckar, enligt användarrecensioner] Osprey Exos 58 är en ultralätt, flersdagars-ryggsäck som är utmärkt för långa fjällvandringar, helg-backpacking och multisport-resor. Med en vikt på ynka 1 kg har Exos 58 en styv men lätt aluminiumram och en ventilerad baksida som kommer att hålla dig bekväm även när du behöver dra på en extra växel. Laddad med funktioner och enkel att anpassa, är Exos 58 en mycket väl genomtänkt vandringsryggsäck som kan användas året runt för en mängd olika äventyr. Det här är den bästa, skönaste och lättaste ram-ryggsäcken vi testat.

Exped Thunder 70 Ultralätt Ryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Exped Exped Thunder 70 har en lätt men ändå robust T-Rex-ram för utmärkt laststabilitet och rörelsefrihet. En stor front-öppning för tillgång till hela huvudfacket från framsidan – dvs enkel packning och uppackning. Den eleganta designen döljer elastiska fickor på framsidan och på sidorna, och massor av spännband för utrustning. Detta är en fantastisk ultralätt ryggsäck för de som förespråkar en strömlinjeformad lättviktare, men behöver en hel del volym för utrustning och bekvämt bärsystem.

Salomon S-Lab Advanced Skin Löparryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4.5 Star Average Rating Salomon [BÄST I TEST inom Löparryggsäckar, enligt användarrecensioner] Låg vikt och utmärkt för lopp eller träning. Ett ton av små fickor med och utan blixtlås för att säkra småsaker. Fickor för vattenflaskor fram på ett smart sätt (särskilt längre flaskor eller mjuka flaskor). Sitter som gjuten runt kroppen även vid traillöpning och liknande.

The North Face Terra 65 Vandringsryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating The North Face [BÄST I TEST inom Vandringsryggsäckar, enligt användarrecensioner] Utmärkt för att organisera all nödvändig utrustning för fjällen eller andra äventyr. Terra 65 är en ryggsäck från The Norh Face med Opti-Fit avlastningssystem som ger god avlastning och låg vikt.

Bergans Rondane 30L Ultralätt Ryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Bergans Bergans of Norways Rondane 30L känns specialbyggd för vandrare som sover i stugor i fjällen, då den är enkelt utformad och saknar många vedertagna funktioner. För ultralätta vandringar med begränsad utrustning är dock Rondane 30 verkligen lysande.

Osprey Raptor 14 Löparryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Osprey Mycket noggrant designad löparryggsäck som även passar utmärkt för vandring (dagsturer) och cykling. Raptor 14 är den största i Raptor-serien, med en extra stor dragkedjeficka med stretch-fickor i nät. Bra löparryggsäck för turer över 3 timmar, med gott om plats för extra mat, vatten och överdragskläder.

Inov-8 Race Elite Vest Löparryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Inov-8 Prisvärd och ultralätt löparryggsäck/trail-väst. Välj mellan två platta plastflaskor i fickorna vid revbenen eller vätskeblåsa (eller både och). Ytterligare fickor på framsidan för gels eller bars. Sitter mycket bra på kroppen överlag och ger inga skavsår eller märken på huden.

Lundhags V12 75 Vandringsryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 3.5 Star Average Rating Lundhags Avancerad ryggsäck med V-formade aluminiumstänger och en aluminiumram för stabilitet och komfort. Justerbart bärsystem, med delar som är gjorda för att enkelt kunna repareras vid behov. Fästpunkterna för den valfria V+ 10, en 10 liters miniryggsäck för dagsturer. Expanderbara sidofickor och två elastiska sidofickor. Regnskydd med krokar är inkluderat, vilket är en bonus!

Bergans Rondane 65L Vandringsryggsäck

 
Visa pris ➼Större bild 4 Star Average Rating Bergans Rondane 65 liter är en riktigt lätt ryggsäck med gott om fina funktioner. Den ger dig direktåtkomst till huvudfacket från framsidan och har ett separat bottenfack. Kompressionsremmar i sidorna och det nyutvecklade 3D bärsystemet gör den riktigt bekväm att bära. Gott om förankringspunkter och lättåtkomliga fickor gör detta till en lättviktsrygga som inte kompromissar med funktionaliteten.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt sorts ryggsäck för dina behov

 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta ryggsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar
 • Vill du ha en liten, smidig löparryggsäck, vätskeryggsäck eller trail-väst? Missa inte vår guide löparryggsäckar
Innan vi börjar: Vi får ibland frågor om hur bra friluftsprodukterna hos kedjor som Clas Ohlson, ÖB och Jula. Det är lite som att försöka jämföra en flakmoppe med en sportbil… Vår rekommendation är att inte köpa kritisk utrustning hos Rusta, Biltema och allt vad de heter. Köp bra grejer direkt, så slipper du bli besviken.Så. Planerar du att köpa en ny, bra, ryggsäck för fjällen eller vandring i naturen? Det finns tre huvudområden där du behöver göra val:
 1. Ryggsäckens kapacitet: Hur stor ryggsäck du behöver hänger ihop med längden på din vandring och hur mycket vikt och volym du vill bära.
 2. Ryggsäckens funktioner: Dessa är de små förbättringarna som påverkar hur ryggsäcken fungerar för dig.
 3. Ryggsäckens passform: Längden på din bål är viktigare än längden på din kropp.

Ryggsäckar utefter vandringslängd och kapacitet

Helg (1-3 nätter, 30-50 liter)

Effektiva packare som använder nyare, mindre skrymmande utrustning kan verkligen hålla sig lätta under 1 till 3 nätter med hjälp av en ryggsäck inom detta område. Var medveten om att packa lätt kräver självdisciplin och noggrann planering. Men om du klarar av det så är känslan under fötterna fantastisk.

Veckotur (3-5 nätter, 50-80 liter)

Dessa är de mest populära vandringsryggsäckarna som sålts och de är ett utmärkt val för resor i varmt väder som varar i 3 eller fler dagar. 50-80 liters ryggsäckar används också för skidåkning i vildmarken, för dagsturer, övernattningar och ibland tredagars resor.

Längre vandringar (5+ nätter, 70 liter eller större)

Längre vandringar på 5 dagar eller mer brukar behöva ryggsäckar på 70 liter eller mer. Dessa är också oftast det självklara valet för:
 • Vintervandringar som varar mer än en natt. Större ryggsäckar kan enkelt förvara extra kläder, en varmare sovsäck och ett 4-säsong tält (som oftast inkluderar extra bågar).
 • Vuxna som tar med små barn på vandring. Det slutar alltid med att mamma och pappa får bära det bästa av barnens utrustning för att göra upplevelsen roligt för sina ungar.

Ryggsäckens funktioner

Ramverk

 1. Integrerad ram: Majoriteten av ryggsäckar som säljs idag är kroppsnära ryggsäckar med en integrerad ram som är utformade för att hålla en vandrare stabil på ojämn terräng. De kan även ha olika stödtekniker för av och på lyft som jobbar för att överföra belastningen till höfterna.
 2. Utvändig ram: En utvändig ram kan vara ett lämpligt val om du bär på en tung, oregelbunden belastning, som när man bära en uppblåsbar kajak till sjön. Ett yttre ramverk erbjuder också god ventilation och fler möjligheter till att organisera utrustningen.
 3. Ramlösa ryggsäckar: Ultralätta vandrare som gillar att vandra snabbt och lätt kan välja en ramlösa ryggsäck eller en klättringsryggsäck där ramen är löstagbar för att kunna spara vikt.

Ventilation

En del ryggsäckar har en baksidan av mesh för att bekämpa den svettiga ryggen man brukar få av integrerat ramverk som ligger mot ryggen. Det kallas även för ”fjädrande mesh”, det är en trampolin-liknande design där ryggsäckens ram vilar några centimeter från ryggen, och istället vilar mot den mycket ventilerande meshen. Ventilations ”skorstenar” som är inbyggda i de bakre panelerna och främjar luftflödet är ett annat alternativ som är tänkt att lösa samma problem.

Packningens åtkomlighet

Toppmatade öppningar är ganska vanligt. Det man inte behöver förrän på slutet av dagen packas i botten. Frontlucka: Vissa ryggsäckar har också en blixtlåsförsedd frontlucka som fälls upp och ger åtgång till hela insidan av ryggsäcken, eller ett blixtlås på sidan som också gör det lättare att nå saker som är längre ner i packningen.

Fack

 • Elastiska sidofack: De ligger platta när de är tomma, men töjs ut för att förvara en vattenflaska, tältpinnar eller andra lösa föremål
 • Fack på höftbältet: Dessa rymmer små prylar som man vill nå snabbt – en smartphone, snacks, förpackningar av energi gel, etc.
 • Fack för spaden: Dessa är i grunden flärpar som är sydda på framsidan av en ryggsäck med ett spänne högst upp för att kunna stänga till. Ursprungligen tänkt för en snöskyffel, men nu för tiden dyker de upp på många tre-säsong ryggsäckar och tjänar som förvaring av en karta, jacka eller andra lösa, lätta föremål.
 • Framficka (-or): Ibland sydda på utsidan av facket för snöskyffeln, dessa kan förvara mindre skrymmande föremål.

Avtagbart topplock

Vissa ryggsäckar är utformade med ett löstagbart topplock som kan användas som ryggsäck eller midjeväska vilket är perfekt för dagsturers, summits eller när man måste skaffa förnödenheter under en thru-hike.

Sovsäcksfack

Detta är en blixtlåsförsedd förvaringsplats nära botten av en ryggsäck. Det är en användbar funktion om man inte vill använda en packpåse för sovsäcken. Alternativt så kan detta utrymme förvara annan utrustning som man lätt vill nå.

Vaddering

Om man använder en lättare ryggsäck med ganska litet höftbälte och liten ländryggsdyna så kan man få ömma punkter på höfterna och nedre delen av ryggen. Om du upplever detta så ska du överväga att använda ett höftbälte med mer vaddering.

Fästen

Om man ofta vandrar med en isyxa eller vandringsstavar så ska man leta efter remmar och öglor som man kan fästa verktygen i på utsidan av ryggsäcken. Det är ovanligt att en ryggsäck inte har åtminstone ett par fästen eller öglor. Du kan också kolla efter följande:
 • En daisy chain – ett band sytt på utsidan av en ryggsäck – för att ge fler öglor att fästa en hjälm eller verktyg i.
 • En förstärkt stegjärnslapp (för att förhindra att stegjärnens spikar gör hål i ryggsäcken).
 • Verktygsöglor på höftbälte eller långt ner på ryggsäcken, det är användbar som clip-on punkter för redskap eller möjlig fästpunkt för skidor.

Regnskydd

Om man räkna med regn under vandringen så är detta något som är bra att ha med sig. Ryggsäckens tyg på insidan är oftast behandlat med en vattentät beläggning. Men vatten kan ändå komma in i ryggsäcken genom sömmar och blixtlås, och tyget på utsidan absorberar lite vitten under ett skyfall. Ett alternativ: packa utrustningen i vattentäta ”torra” packpåsar. Torra påsar som väger lite kan vara ett bättre alternativ i blåsiga förhållanden; starka vindbyar har potential att plötsligt dra med sig ett regnskydd från en ryggsäck.

Vätskesystem

Nästan alla ryggsäckar kommer med ett inre fack där man kan placera ett vätskesystem (säljs nästan alltid separat) plus ett eller två hål som man kan trä igenom slangen.

Ryggsäckens passform

När man valt den ryggsäcksmodell man vill ha så är nästa steg att få till rätt passform för ens kropp. Rätt passform är en som erbjuder:
 1. Rätt storlek utefter längden på ens rygg (inte ens totala längd).
 2. Ett bekvämt och kramande grepp på höfterna.

Rygglängd

En del ryggsäckar finns i olika storlekar, från extra small till large, och passar olika rygglängder. Storlekarna variera beroende på tillverkare och om de är gjorde för en man eller kvinna. Kontrollera produktspecifikationerna för att hitta storleksinformation för varje specifik ryggsäck. Andra ryggsäckar kan ha ett justerbart bärsystem som kan anpassas efter ens rygglängd. Detta är speciellt användbart om man ligger mellan två storlekar. Nackdelen: Ett justerbart bärsystem gör ryggsäcken något tyngre.

Midjestorlek

Större delen av ryggsäcken vikt, 80 % eller mer, bör vila på dina höfter. Höftbältet kommer oftast i flera olika storlekar, från ca 50cm till 100cm. Personer med smal midja upplever ibland att de inte kan spänna åt ett standardhöftbälte tillräckligt och behöver oftast därför en mindre storlek. Vissa ryggsäckar har utbytbara höftbälten, vilket gör det möjligt att byta ut en storlek för en annan.

Specifika ryggsäckar för kvinnor

För att de har ett mindre ramverk så fungerar dessa ryggsäckar även oftast bra för unga vandrare oavsett kön. Rygglängden är i allmänhet kortare och smalare än på ryggsäckar för män. Och höftbältet och axelremmarna är tillverkade med en kvinnas kroppsform i åtanke.

Ungdomsspecifika ryggsäckar

Dessa erbjuder ofta mindre kapacitet och har en justerbar fjädring för att anpassa sig efter ett barns tillväxt. Kvinnors ryggsäckar, med sin mindre storlek, fungerar ofta bra för unga vandrare oavsett kön. Även vissa mindre modeller av de manliga ryggsäckarna kan fungera väl.

Ytterligare storleksjusteringar på ryggsäcken

”Load lifters”

Dessa är sydda på toppen av axelremmarna och de är anslutna till toppen av ryggsäckens ramverk. De ska helst bilda en 45 ° vinkel mellan dina axelband och ryggsäcken. När de är spända (men inte för hårt), så hindrar de den övre delen av ryggsäcken från att glida iväg från kroppen, vilket skulle leda till att ryggsäcken belastar ländryggen istället.

Bröstremmar

Dessa remmar hjälper dig att justera så att axelremmarna är på rätt plats, något som kan öka din stabilitet. De kan vara bra att använda när man vandrar på ojämn terräng där ett oväntat tramp kan göra så att ryggsäcken plötsligt flyttar sig och du tappar balansen.

Bra att veta om justering av passformen

Ryggsäckar kommer med olika remmar som du kan justera passformen med för maximal komfort. I denna del går vi igenom hur man justerar dessa remmar korrekt, så att 70% till 90% av vikten vilar på höfterna. Innan du börjar så ska du säkerställa att du har rätt storlek på din ryggsäck.

Stegen mot den rätta passformen

Först ska du lossa alla remmar och höftbältet. Börja med att lägga i runt 5-7 kilo vikt i ryggsäcken för att simulera en packad väska. Om du justerar själv hemma genom att följa dessa steg, gör det framför en spegel. Be om hjälp från en vän om du kan, eller besöka en butik för mer hjälp.

Steg 1: Höftbälte

 1. Ta på dig ryggsäcken så att höftbältet vilar över dina höftben.
 2. Stäng höftbältet med dess spänne och dra åt remmen.
 3. Kontrollera så att de vadderade delar bekvämt kramar höfterna. Spara minst 2,5cm av fritt utrymme på vardera sidan av spännet.
 4. Om höftbältet är för löst eller för hårt, försöka då att flytta spännet. Om det inte löser problemet så kan du behöva en annan ryggsäck (eller annat höftbälte).

Steg 2: Axelband

 1. Dra ändarna av axelbanden nedåt och bakåt för att dra åt dem.
 2. Axelbanden bör ha en nära passform för att hålla ryggsäcken mot ryggen och därmed föra belastningen framåt.
 3. De ska INTE bära vikten.
 4. Den som hjälper dig ska kontrollera att axelremmarnas fästpunkter är ca 2,5-5cm nedanför toppen av axlarna.

Steg 3: Toppstramar (”load lifters”)

 1. Toppstramarna ligger strax under toppen av din axel (nära ditt nyckelben) och bör skapa en 45 ° vinkel mot ryggsäcken.
 2. Dra försiktigt ät remmarna för att ta av vikten från dina axlar. (För hårt åtdragna toppstramar orsaka ett mellanrum mellan axlarna och axelremmarna.)

Steg 4: Bröstrem

 1. Justera bröstremmen så att den är på en bekväm höjd över bröstet.
 2. Spänn fast bröstremmen och dra åt tills axelremmarna bekvämt dras inåt från dina axlar, dina armar ska kunna röra sig fritt.
 3. Dra åt de stabiliserande remmarna som är placerade på vardera sidan av höftbältet så att ryggsäcken kramar din kropp mot höftbälte och stabiliserar lasten.

Avslutande justeringar

Dra åt övriga stabiliserande remmar, om det finns några, de är placerade på vardera sidan av höftbälte för att ryggsäcken ska krama kroppen mot höftbälte och stabilisera packningen. Gå tillbaka till axelremmarna och försiktigt lossa på dem en aning. Det säkerställer att majoriteten av vikten bärs upp av höfterna.

Tips för hur man packar en ryggsäck bäst

Att packa en ryggsäck är ganska enkelt, men det finns några tips på hur man förenklar processen och får ett bättre resultat. Helst så ska en välpackad ryggsäck kännas balanserad när den vilar på höfterna och ingenting inuti ska flytta på sig eller skramla. När du vandrar så bör ryggsäcken kännas stabil och säker, och ett med överkroppen. Om du kan så packa först ryggsäcken hemma. Då kan du sprida ut din utrustning på golvet, bekräftar visuellt att du har allt du behöver, och känna dig mindre stressad när du packar ner allt. Använd en checklista för att se till att du har allt du behöver. Det minskar risken för att något blir kvarglömt.

Tillgång i ryggsäcken

De flesta ryggsäckar har en toppmatad öppning för att nå ner i huvudfacket. Vissa ryggsäckar har också en blixtlåsförsedd frontpanel som fälls upp och öppnar upp hela insidan av ryggsäcken, eller en dragkedja på sidan vilket också gör det lättare att nå saker som ligger djupt ner. Ryggsäcken kan även ha ett fack för sovsäcken, ett utrymme med blixtlås som är i den nedre delen. Det är användbart om man inte vill använda en packpåse för sovsäcken. Alternativt så kan man förvara annan utrustning som man vill kunna nå lätt.

Att packa botten av ryggsäcken

I den nedre delen av ryggsäcken stuvar man saker man inte behöver förrän man gör lägret på kvällen. De flesta vandrarna packar sin sovsäck in i botten av ryggsäcken. Här kan du även förvara sovplagg, ett örngott och ett liggunderlag (om det rullar ihop till ett litet form). Allt annat som bara behövs på kvällen kan packas djupt, förutom en pannlampa eller ficklampa. Ha alltid någon form av ljuskälla på en lättillgänglig plats. Befinner du dig i björnland? Försök att förvara sovsäcken separat från allt som kan överföra en doft. Björnar kan inte skilja på dofter från livsmedel och icke-livsmedel, så tandkräm eller solskyddskräm kan också locka deras intresse, till och med tepåsar.

Att packa mitten av ryggsäcken

Tyngre saker bör vara centrerade i packningen, inte alltför högt, inte för lågt. Målet är att skapa en säker och bekväm tyngdpunkt. Tunga föremål som är packade långt ner kan göra att ryggsäcken drar nedåt. För högt och det kan kännas som om packningen tippar över. De tyngsta föremålen ska placeras ovanpå sovsäcken, nära ryggraden. Det inkluderar oftast din mat, vatten och stormkök. Om du vandrar med flytande tändvätska eller bränsle, se till att flaskan är stängd ordentligt. Flaskan ska packas upprätt och placeras under maten ifall det skulle ske ett läckage. Du kan vira in de tyngre objekten i mjukare, lättare material för att förhindra föremålen från att röra på sig. Innertältet, rainfly, isoleringsskikt och en regnjacka kan stabilisera packningen och fylla ut tomma utrymmen. Vattensystem: De flesta moderna ryggsäckarna kommer med ett fack för vattensystem. Den är oftast placerad nära ryggen och parallellt med ryggraden. Lättast är att lägga i vattenpåsen medan ryggsäcken fortfarande är hyfsat tom, så det ger dig två val:
 • Om du föredrar att vara effektiv så lägg i vätskesystemet när du är hemma. Då kommer du ha en färdigpackad ryggsäck så fort du når vandringsleden.
 • Om du vill ha så kallt vatten som möjligt så kan du förvara vattenpåsen i en kylväska och packa ner den och din resterande packning när du når vandringsleden.

Att packa den övre delen och utsidan av ryggsäcken

Topplocket: Många ryggsäckar har dragkedja på topplocket. Stuva det som används ofta och håll det inom räckhåll. Det kan inkludera din karta, kompass, GPS, solkräm, solglasögon, pannlampa, insektsspray, förbandslåda, snacks, regnkläder, regnskydd, toalettpapper och våtservetter. Det kan även placera i facken på utsidan, om du har några. Vissa ryggsäckar har även små fickor på höftbältet. Liggunderlag: Det kan behövas en extra uppsättning remmar för att fästa liggunderlaget på toppen av ryggsäcken eller nära midjan på utsidan av ryggsäcken. Ett annat alternativ är att lägga det under topplocket på den övre öppningen av ryggsäcken, dra sedan åt locket tills liggunderlaget ligger stabilt. Det kan riskera att glida ut på endera sidan, så säkra liggunderlaget med en extra rem eller två. (OBS: Det är inte fel att bära tältpinnar och ett liggunderlag i ryggsäcken om man har utrymme.) Tältpinnar: Om ryggsäcken kommer med elastiska sidofickor, så kan man placera tältpinnarna längs ena sidan av ryggsäcken, bakom en eller flera remmar och med ena änden av pinnarna ner i fickan. Vandringsstavar: Det är samma tillvägagångssätt här; sätta bara handtagen i fickan och spikarna uppåt. Isyxa: De yttre verktygsslingorna gör det möjligt att bära en isyxa på ryggen tills den behövs. Klamrar: Packa dem i ryggsäcken i ett skyddsfodral. Alternativt surra dem på utsidan av ryggsäcken, se bara till att skydda spetsarna. Andra verktyg: Vissa ryggsäckar kommer med en rem av slingor sydda på utsidan som en kedja. Man kan använda dem för att fästa eller surra fast mindre föremål på ryggsäcken. Obs: Fäst så få föremål som möjligt på utsidan av ryggsäcken. Externa föremål riskerar att fastna i buskage eller tät vegetation. För många externa föremål kan även försämra din stabilitet.

Andra tips för att packa en ryggsäck

Fyll alla tomma utrymmen. Lägg till exempel bestick, en kopp eller ett mindre klädesplagg i dina kastruller. Packpåsar: Vissa kanske föredrar mindre kaos/enkel organisering av packpåsar, medan andra föredrar att helt enkelt packa mjuka föremål löst i ryggsäcken för att använda upp allt ledigt utrymme. Experimentera med din egen utrustning och avgöra vilken metod du föredrar mest. Dela på vikten från stora gemensamma föremål (t.ex. tält) med andra i gruppen. Du bär till exempel på innertältet och din vän kan bära tältpinnar och rainfly. Remmar: Dra åt alla remmar för att förhindra att packningen flyttar på sig. Regnskydd: Bär med dig ett regnskydd för ryggsäcken och ha det lättåtkomligt. Även om vissa ryggsäckar tillverkas i vattentätt tyg, så har de sömmar och blixtlås som är känsliga för läckage. Ett regnskydd är värt sin extra vikt när regnet vägrar att ge med sig. Reparationsmaterial: Vira tejp runt vattenflaskor eller vandringsstavar utifall att; om en rem skulle gå av eller någon annan katastrof skulle inträffar, så kan en snabb lagning med silvertejp rädda din resterande vandring. Ta med några säkerhetsnålar i fall en dragkedja skulle gå sönder.

Varför vandra med lätt packning?

”En tung packning är aldrig höjdpunkten eller det bästa minnet från en resa …”

Nackdelar med en tung packning

 • Det suger glädjen ur resan …
 • Det håller dig varken varmare, säkrare eller bekvämare
 • Långsam, tråkig vandring
 • Utmattning, dåligt humör, och låg moral på vandringsleden
 • Ökade skador – Ont i ryggen, stukad fot, utslitna knän, ömma muskler, blåmärken och blåsor under fötterna
 • Trötta och sura människor tar dåliga beslut, ibland med allvarliga konsekvenser.
 • Långsam vandring ger mindre tid till roligare saker – avkoppling i lägret, fiske, kolla på molnen, nakenbada, och utforskning av området kring lägret

Ha värme, komfort och säkerhet med 7 till 12 kilo

Vad sägs om 10 kilos packning för en veckas vandring? En 7 kilos packning för en helgvandring? När man packar utefter dessa vikter så känns vandringen mer som dagsutflykt. Det är svårt att beskriva hur frigöra detta känns tills du upplever det själv. Kilometerna flyger iväg på vandringsleden. Utan eländet med en tung packning kan du faktiskt uppskatta den vackra naturen du befinner dig i. Du når lägret snabbare , med gott om tid och energi till att göra nästan vad som helst.

Är det säkert med ultralätt packning?

JA! En ultralätt vandrare bär med sig samma säkerhetsutrustning som varje vandrare skulle ha – kläder, sovsäck (el. dylikt), skydd (tält etc.), första hjälpen, stormkök, etc. Detta är förmodligen en bättre genomtänkt och ihopplockad packning som kommer att vara säkrare, varmare och mer bekväm än en dåligt planerad konventionell/tung packning. Oerfarenhet och dåliga val från vandrare orsakar de flesta problemen – inte utrustningen. Det kan hända någon med ett ryggsäck full av utrustning lika väl som det kan hända en ultralätt vandrare med mindre packning. En stadig vandringsteknik, kunskap om din utrustning, diverse säkerhetspraxis, och framför allt gott omdöme är viktigare för ditt välbefinnande på leden, än vilken typ och hur mycket packning du tar med. Med det sagt så är det mesta av vad en vanlig vandraren tar med sig antingen för tungt, eller onödigt, och det ökar inte deras säkerhet särskilt mycket. Med lite planering, val av lättare utrustning, och lämna kvar saker du absolut inte behöver, så kan du bära tillräckligt för att hålla dig varm, torr och säker och det kan väga hälften så mycket, till och med två tredjedelar mindre än, vad den genomsnittliga vandrare bär. För det mesta är den lättare utrustningen minst lika bra (eller bättre) än tyngre, konventionell utrustning. Ibland har lättare utrustning en del begränsningar i sin prestanda och är mindre hållbara än tyngre utrustning. I det här fallet så tror jag att fördelarna av reducerad vikt (oftast markant reducering) vida överstiger begränsningarna av lättare utrustning. Med god omsorg och korrekt användning av utrustningen så fungerar den bra. Till exempel: En presenning/tarp av Silnylon (tunt men slitstarkt tyg) sätts inte upp lika lätt och ger inte lika bombsäkert skydd mot regn och vind som ett fristående tält. Men under sommaren i Sierra bergen där den normala väderleken talar för korta åskoväder under eftermiddagarna, om ens något alls, tror du verkligen du behöver ett 2-3 kilos tält? Med rätt skötsel och uppsättning så kommer ett halvkilos Silnylon presenning att hålla dig torr och tillräckligt skyddad från vinden (jag har väntat ut några fruktansvärda Sierra stormar och även en snöstorm under en presenning utan problem). Och det är mycket luftigare och mindre klaustrofobisk under en presenning. Om presenningar inte är din grej så finns det kompletta ultralätta tvåmanna tält och vindskydd för cirka 1-1,5 kilo.

Vad är lätt och ultralätt vandring?

Löst definierat så är ultralätt vandring en baspackvikt (BPV/BPW)* på under 5 kilo. Det är en godtycklig siffra, men jag kommer att använda den för tillfället eftersom många ultralätta vandrare tycks klara sig på denna vikt eller går betydligt under det. Lätta vandrares baspackvikt väger runt 5-10 kilo. Återigen, dessa siffror är helt godtyckliga. Det finns inget ”fel” med en BPV över 10 kilo. Målet är att hitta den lättaste packvikten som uppfyller dina personliga behov och mål. Ta genomtänkta beslut om vad vill ha och inte ha, istället för att blint köpa tung utrustning när du inte behöver det. * Baspackvikt (BPW/Base Pack Weight) inkluderar ryggsäcken och all nödvändig utrustning för din vandring; men exkluderar mat, vatten och bränsle. Vissa exkluderar även saker som kamera, kikare, böcker, etc. Kläder du bär under vandringen räknas också bort. Om du inkluderar dina kläder och all utrustning du bär med, men inte mat, bränsle eller vatten, så är den rätta termen Full Skin Out Base Weight (FSO-BW).

En 10 kilos ultralätt basvikt är (vanligtvis, men inte alltid) begränsad till:

 • 3 säsongsresor (vår, sommar och höst) i skog/terräng/lågland
 • 2+ säsongsresor för fjällen/berg etc
 • Temperaturer nattetid som inte sjunker allt för mycket under minusstrecket.
 • Vandring på leder och vildmarksvägar som inte överstiger klass III (t.ex. inga linor krävs)
 • Vanligtvis camping under trädgränsen. Det kan vara lite osäkert på en del blåsiga och utsatta campingplatser, även om många klarar av det. Och det finns alltid möjlighet att flytta ner till ett lägre och/eller mindre utsatt läge.

Notera: Det finns två ännu lättare kategorier av ultralätt:

 • Super Ultralight (SUL) <2,5 kilo BPV (fortfarande giltig för 2+ säsong i fjällen)
 • Extreme Ultralight (XUL) mindre än 2,5 kilo FSO-BW (föredragen definition), men det är en oklar kategori (för andra är det under 2 kg eller under 1,5 kg)

Hur mycket kostar det?

Det korta svaret är: för 5000 till 20 000 kr kan man få ihop till en bra uppsättning av ultralätt utrustning om man är noga med sina inköp. Men jag varnar att detta är beroendeframkallande saker. Många som börjar med att spendera lite börjar plötsligt spendera en hel del. Ha koll på kreditkortet och akta dig för tältspikarna i titan!

Billig utrustning behöver importeras

Utrustningen för en uppsättning ultralätt packning kostade mig ca 15000 kr. Men ultralätt vandring behöver inte vara så här dyrt. Jag har satt ihop en grundläggande ultralätt packlista för 2500 kr. Några av dina nuvarande kläder och/eller vandringsutrustning kan stå sig bra för ultralätt vandring (t ex. dina nuvarande löparskor). Ju mindre desto bättre: att lämna onödig utrustning hemma kommer att spara massor av vikt och kostar ingenting. Butiker som XXL har förvånansvärt många billiga saker som fungerar för ultralätt vandring, t.ex. 200 kronors fleeceplagg. Du kan köpa en bra par 400 kr kolfiber vandringsstavar på nätet. Om du håller koll på utförsäljningar från konventionella återförsäljare och/eller supererbjudanden från rabatterade återförsäljare så kan du få till några bra erbjudanden. Kolla även mycket begagnat på Blocket, Tradera, och Utsidan.se’s prylmarknad.

Snabba sätt att minska ryggsäckens vikt

Snabba sätt att minska ryggsäckens vikt. Några kan överraska dig …
 1. Titta på The Big Three: Ryggsäck, Tält/tak över huvudet, och sovsystemet (sovsäck & liggunderlag). Du kan bli av med en hel del vikt från dessa: upp till 4-5 kilo.
 2. Ta en ryggsäck som väger mindre än 1,5 kilo eller mindre
 3. Ta ett tält/skydd som väger mindre än 1,5 kilo
 4. Ta en sovsäck som som väger mindre än 700 gram
 5. Titta på sidor om vandringsmat och spara massor av vikt för inga pengar
 6. Kolla väderleksrapporten – packa sedan utefter villkoren! Eftersom 90% av alla som vandrar, 90% av gångerna ger sig ut i 3 dagar eller färre, så bör väderrapporten vara ganska exakt för den korta tid du är ute. Då kan du packa ett tält, kläder och sovsäck lämpliga för de verkliga förhållandena. Det kommer också att avvärja dig från att ta med onödiga, ”tänk om det värsta händer!” redskap, som t.ex. ett 3 kilos tält, och en sovsäck för temperaturer runt -17 när vädret egentligen är ljummet.
 7. Ta inte med några extra kläder. Ta t.ex. inte med mer kläder än vad du kan bära på en och samma gång.
 8. Ta med mindre: Var disciplinerad och lämna hemma en del saker som du inte har använt under de tre senaste vandringarna. Lägg saker som solskydd och tvål i mindre behållare.
 9. Extra poäng: Kolla in sidor med utrustningslistor för fler idéer och exempel på hur man kan spara vikt. Det kommer ge dig bra exempel på vilken typ av utrustning som finns och vad som är en rimlig vikt för den typen av utrustning, till exempel bör en regnjacka väga runt 170-225 gram, eller cirka 30 gram för en fickkniv. Tänk till ordentligt om din utrustning är 2 till 3 gånger så tung än de exempel som finns på dessa listor.
 10. Håll dig väl hydrerad genom att dricka mycket vatten från dess källa (sjö, bäck, etc.) med ett Sawyer Squeeze vattenfilter. Bär sedan endast en vettig mängd vatten för att komma till nästa vattenkälla som du känner till. Dvs. det är ingen idé att bära på 3 liter vatten, ungefär 3 kilo, när nästa vattenkälla bara är två timmar bort. (Värt att veta: din kropp kan bara ta upp 6-7 dl vatten per timme och det måste vara i magen, inte din vattenpåse för att det ska ske..)
 11. Kom ihåg att ha roligt! Det kommer åtminstone att höja ditt humör.

Hur börjar jag?

 1. Sätt dig in i verkligheten: Samla all din utrustning och väga den. Om du är som de flesta konventionella vandrare, så kommer din utrustning att väga cirka 15 kilo, möjligen mer.
 2. Väg de tyngre sakerna var för sig, som tält och ryggsäckar. För de saker som bara väger några kilo eller under så vill du köpa dig en billig digital våg som väger saker upp till 5 kilo.
 3. Se vad du kan lämna hemma. Allt som du inte tar med dig är gratis viktreducering. Fundera noga på detta. Behöver du det verkligen?
 4. Skriv ihop ett kalkylblad (eller åtminstone en lista) med all din utrustning och dess vikter. Det är ett oumbärligt verktyg för analyser.
 5. Försök att räkna ut vad som ger dig mest för pengarna. T.ex. kolla upp hur mycket en ny pryl kostar och dividera det med mängden vikt det kommer att spara dig jämfört med den gamla utrustningen. Fokusera på de objekt som ger dig mest viktreducering för minst antal kronor.
 6. Försök att inte köpa all ny utrustning direkt. Många saker går ofta ut på rea eller utförsäljning. Håll koll på priserna under loppet av ett år och du kan spara från 30 till 70 procent på den nya utrustningen.

Köpguide för ryggsäck

En väl utformad ryggsäck som passar dig, har rätt kapacitet, och har de egenskaper som är lämpliga för din specifika vandring kommer hjälpa dig att maximera din njutning och vandringskomfort.

Ryggsäckens storlekar

Din rygglängd, inte din kroppslängd, avgör din ryggsäcksstorlek. För att mäta din rygglängd ber du en vän använda ett mjukt måttband. Starta vid den 7:e kotan – det är den beniga bulan vid basen av nacken, där axeln möter halsen. Mät ner till toppen av din höft. För att bestämma toppen av din höft placerar du händerna på höfterna så att du kan känna din höftbenet. Höftbenskammen är de två spetsiga benen på framsidan av höfterna. Placera dina händer så att tummarna sträcker sig bakom dig, och pekar mot varandra. Din rygglängd är avståndet mellan den 7:e kotan och den osynliga linjen mellan dina två tummar.

Midjemått

Mät din midja runt toppen av dina höftben.

Ryggsäckens position på kroppen

Med en något packad ryggsäck på (5-7kg), så bör den övre kanten av midjebältet ligga 2,5cm ovanför dina höftben. Försök att lyfta benet så att låret är horisontellt med marken. Det böjda benet bör vara i nivå med botten av bältet. Om benet puttar upp på bältet när du lyfter det ska du justera ryggsäcken högre upp på höfterna. Ett vanligt misstag är att placera ryggsäcken för lågt.

Justering av bröstrem

Bröstremmen kan flyttas uppåt eller nedåt på axelremmarna. Den bör positioneras så att det är bekvämt, och inte begränsar andningen.

Toppstramar

Axelbanden och toppstramar bör positioneras så att toppstramarna är spända, och är i en 45 graders vinkel.

Distribuera vikten i din packning

Med några snabba justeringar så kan du flytta vikten helt till höfterna, eller helt till axlarna – eller distribuera den mellan de två. På så sätt kan du avlösa eller belasta olika delar av kroppen medans du vandrar. Experiment när du är på spåret för att hitta den optimala justeringen för olika terränger och aktiviteter.

Ryggsäcksmodeller

Ryggsäckar kommer i olika storlekar, stilar och funktioner. Många ryggsäckar har utvecklats med en specifik användning i åtanke och kan i hög grad skilja sig från varandra i dess utformning och funktioner. Genom att känna till grundläggande ryggsäcksmodeller är du ett steg närmre i valet av rätt ryggsäck. De kan i allmänhet delas in i följande kategorier:

Midjeväska/Höftväska/Bältesväska/Ländryggsväska

Midjeväska volym: upp till 10 liter Dessa är inte officiellt ryggsäckar, men de kan ersätta din traditionella ryggsäck under kortare dagsvandringar. De enklaste modellerna består endast av en påse och bälten. Påsen och dess vikt ligger i svanken av ryggraden nära din egna centrerade balans. Det gör dem mycket lätta att bära eftersom de belastar kroppen ytters lite. Vissa mer avancerade modeller har axelremmar som ökar stabiliteten och den maximal belastning. Midjeväskor som är överbelastade blir hängiga, då är det bättre att byta till en mindre dagväska. En vanlig midjeväska har sidofickor där du kan förvara dina vattenflaskor för enkel åtkomst.

Vätskesystem/Vätskeryggsäck/Löparryggsäck

Vätskeryggsäck volym: upp till 15 liter Vätskeryggsäcken består av en vätskeblåsa med ett sugrör och en ryggsäck som är uppbyggd kring vätskeblåsan. En del vätskesystem består av endast blåsan och ett par axelband medan andra kan ha ett fodral och sidofickor som gör dem till riktiga ryggsäckar. Större ryggsäckar har i allmänhet inte en fast blåsa men har ett speciellt fack för att underlätta om man vill lägga i en blåsa och de har ven ett hål för sugröret. Camelbak är en av de mest kända tillverkarna av vätskesystem som dessa.

Dagstursryggsäck

Volym: 15 till 35 liter Namnet ”day pack” avslöjar redan dess avsedda användningsområde: Dagsvandringar. Dagsväskor är vanligtvis små ryggsäckar med axelband och inget höftbälte. En dagväska kan ha ett bröstband för att hålla dina axlar fria från onödig belastning. Allt eftersom dagväskans storlek och packning ökar så ökar även behovet av höftbälte och en del större dagväskor kommer med ett mindre höftbälte.

Medelstora ryggsäckar

Volym: 35 till 60 liter Genom åren så har förbättrad teknik orsaka vandringsutrustning att minska både i volym och vikt. Detta har resulterat i ett behov av medelstora ryggsäckar som kan användas för flerdagsvandringar med en liten packning. Dessa mindre ryggsäckar är också perfekta för människor som går på dagsvandringar men vill bära på mer packning som kameror eller böcker. Medelstora ryggsäckar har för det mesta alla funktioner som en expeditionsryggsäck kommer med, de hanteras näst.

Expeditionsryggsäckar

Expeditionsryggsäck volym: 60 liter och upp Allt eftersom behovet av att bära utrustning ökar så ökar ryggsäckens storlek. Den största expeditionsryggsäcken kan förvara tillräckligt med utrustning för att du ska kunna vandra i flera veckor. Expeditionsryggsäckar har ett brett höftbälte för att omdirigera vikten till höfterna istället för axlarna. En ländryggssadel skyddar ländryggen från den ökade stressen av en tyng ryggsäck. Ju tyngre ryggsäcken är desto viktigare blir dess balans och kramande passform.

Integrerad vs. Utvändig ram

För- och nackdelar med integrerad ram:

Ryggsäckar med integrerad ram är strömlinjeformade, för att den flexibla ramen är inne i ryggsäcken. Eftersom ryggsäcken är flexibel och bärs nära kroppen så erbjuder den en bekväm passform, låg tyngdpunkt, flexibilitet och en relativt stor rörelsefrihet för användaren. Dessa funktioner gör ryggsäckar med integrerad ram till ett idealiskt val för off-trail vandring, turåkning på vintern och bergsklättring. Nackdelen med integrerade ramar är att de inte kan bära riktigt tung packning lika lätt, och de kan bli ganska instabila och obekväma om man surrar för mycket grejer på utsidan av ryggsäcken.

För- och nackdelar med utvändig ram:

Ryggsäckar med utvändig ram har styva, rektangulära ramar, vanligtvis tillverkade av aluminium eller en flexibel plast/nylon. Packningens vikt bärs högre upp än i en ryggsäck med integrerade ramar, så det är viktigt med korrekt belastning. Ramen placerar ryggsäcken bort från ryggen, vilket förbättra ventilationen och göra denna ryggsäck till ett svalare alternativ. Eftersom ryggsäckens ram är lite stelare, så tenderar den att vara något begränsande. Dessa ryggsäckar har också vanligtvis en högre tyngdpunkt, vilket gör att de kan upplevas som lite toppstyrda om de inte packats korrekt. Men till skillnad från en integrerad ram, så kan den styva utvändiga ramen bära löjligt obekväma belastningar ganska bekvämt och erbjuder många öglor och remmar att fästa saker med. Denna funktion kan vara lockande för den föräldern som bär nästan alla utrustning medan den andra bär på barnet. Ryggsäckar med utvändig ram är perfekt när man har mycket stora och skrymmande packningar och under långa vandringar. Men de är inte optimala för bergsklättring eller skidåkning.

Olika packnings/stängningsanordningar för ryggsäckar

 • Toppmatad: Har en öppning i toppen i vilken du packar, trycker ner och stoppar i din utrustning. Många toppmatade har en förlängd krage eller som lägger till ytterligare volym om det behövs och en toppficka som passar över öppningen. Toppmatade ryggsäckar är vattentätast av alla ryggsäcksmodeller, för att det helt enkelt finns färre öppningar och blixtlås. Denna modell är bäst för vandring, bergsklättring och vinter camping.
 • Panelöppning/”front loader”: För de som vill ha enkel tillgång till sin utrustning. Du kan öppna en hästskoformad dragkedja och se allt som finns inuti ryggsäcken. Får inte plats med lika mycket som andra modeller, och om en dragkedja går sönder – Aj Aj Aj! Idealisk för enklare helgvandring och äventyrsresor.
 • Hybrid eller Kombination: Erbjuder det bästa av två ryggsäckar: toppmatade för att kunna fylla den till max, panelöppning för att se vad som är inuti utan att behöva rota. Fler öppningar innebär mindre vattentäthet. Ett regnskydd är ett måste. Perfekt för äventyrsresor, vandring och skidåkning från stuga till stuga.
Ryggsäcksmodellerna som nämnts ovan beskriver främst storleken och volymen av ryggsäcken och dess avsedda användning. De kan fortfarande skilja sig åt en hel del i utformning och funktioner. Vi kommer att titta på detta i nästa avsnitt.

Ryggsäckens utformning och funktioner

I detta avsnitt kommer vi att titta på skillnaderna en ryggsäcks utformning och funktioner kan ha. Genom att kunna allt om vilka ryggsäcksmodeller och möjliga funktioner som finns så kommer du att kunna välja rätt ryggsäck Beroende på ryggsäckens avsedda användningen så kan du leta efter följande funktioner:

Integrerade eller utvändiga ramar

På större ryggsäckar så ger en robust ramkonstruktion bättre stöd. Förr i tiden hade de flesta större ryggsäckar utvändiga aluminiumrör ramar som man kunde se från utsidan. Numera har de flesta ryggsäckar integrerade ramar gömda i tyget och består av en kombination av hårda men lätta material.

Axelremmar

En generell regel för axelremmar är att antalet tekniska egenskaper ökar när belastningen ökar. Enkla axelband räcker för lättare packning, men för tyngre packning ska man välja böjda, bredare och mer vadderade axelremmar som hindrar remmarna från skära in dina axlar. Kolla efter en bröstrem som förhindra dina axlar från att dras bakåt och fördela på så sätt vikten ytterligare. Leta efter övre stabiliseringsremmar.

Bröstrem

Dessa band fästs oftast över bröstet med hjälp av ett clip-lås. Genom att fästa och dra åt dem hindrar du ryggsäcken från att dra axlarna bakåt.

Midjebälte

Med höftbältet så kan man förflytta tyngden av en ryggsäck från axlarna ner till höfterna och närmre din centrerade balans. Alla människor kommer tycka att ett höftbälte bidrar till att göra ryggsäckens belastning mer uthärdlig. Det skiljer sig emellertid mellan person när ett höftbälte blir en nödvändighet. Allt eftersom viktbelastning ökar så blir effektiviteten av ett midjebälte allt viktigare. Kolla efter ett höftbälte som går hela vägen runt under lumbaldynan och inte bara har sidoremmar från under ryggsäcken. Se till att bältet har mjuk och bred stoppning för att undvika ömma tryckpunkter som snabbt kan bli mycket smärtsamma. Tyngre packning gör att midjebältet glider ner så leta efter tyger med hög friktion.

Inre och yttre fickor och fack

Inre och yttre fickor möjliggöra för en bättre uppdelning av mat, redskap och andra saker i ryggsäcken. Ytterfack används främst för saker som måste vara tillgängliga under vandring. De bör inte fyllas allt för tungt för att förhindra en förskjutning av vikten.

Vattensystem

Många ryggsäckar har antingen inbyggd vatten blåsa eller har en speciell ficka för vattenblåsan och ett hål för att sticka igenom sugröret.

Regnskydd

Ryggsäckar är i allmänhet inte 100% vattentäta så vissa ryggsäckar har ett inbyggt eller separat stänkskydd som i grunden är ett vattentät skydd som du kan använda för att täcka hela din ryggsäck. Det placerar effektivt ryggsäcken i en vattentät bubbla. Funktionen är mycket praktiskt under regnstormar, när man korsar floder och för att hålla ryggsäcken skyddad från dagg under nätterna.

”Spindrift”-krage

De flesta större ryggsäckar har ett topplock som kan fällas bakåt och ge tillgång till ryggsäckens innerfickor. Ryggsäckens öppning skyddas av en spindrift krage som är ett stor lock som kan stängas med ett dragsnöre.

Elastiska snören och remmar

De flesta ryggsäckar har antingen elastiska snören eller redskapsremmar eller en kombination av båda som ger en möjlighet att fästa utrustning på utsidan av ryggsäcken. Vandringsstavar, isyxor och stegjärn är bra exempel på redskap som ofta kan fästas på utsidan av ryggsäcken. Dessa är de funktioner som din vandringsryggsäck kan ha. Att kunna vandringsryggsäckens utformning och funktioner kommer hjälpa dig i ditt val. Här är en bra video på Youtube som summerar några bra tips på hur man ska tänka för att köpa den bästa ryggsäcken:

Här är våra tips när du ska köpa den bästa ryggsäcken:

 • Köp ryggsäcken sist: Det vanligaste misstaget folk gör är att köpa en ryggsäck innan de köper resten av utrustningen. Vi föreslår att du köper ryggsäcken efter att du köpt de andra sakerna, så du vet hur mycket vikt du behöver bära, och vilken volymen ryggsäcken behöver (kapacitet). Att överbelasta en liten ryggsäck genom att fästa utrustningen på utsidan av ryggsäcken är en dålig idé eftersom det stör den centrerade balansen och fördelningen av packningen. Du bör fastställa vilken volym som behövs din packning.
 • Matcha ryggsäcken utefter användningsområdet: Det finns ingen perfekt ryggsäck för alla aktiviteter. Om du är seriös med din vandring eller andra utomhusaktiviteter så kommer du förmodligen att köpa olika ryggsäckar, en för varje specifik aktivitet och resans längd. Om du planerar att packa ner specialutrustning som snöskor, isyxor, klamrar, klätterrep eller annan större utrustning så kan du kolla efter ryggsäckar som har speciella fack, remmar och snören som gör det enkelt att fästa det på utsidan av ryggsäcken. Det finns även speciella ryggsäckar som är utformade att bära en snowboard, skidor eller annan skrymmande utrustning.
 • Packningens fördelning – Den allmänna regeln är att ju tyngre packning du behöva bära, desto mer tekniska funktioner ska ryggsäcken ha. Ta en ordentlig titt på vår lista över olika ryggsäcksfunktioner. För tyngre packning så kommer du definitivt behöva ett höftbälte och de kombinerade funktionerna och justeringen av axelremmar, bröstrem och stabiliseringsremmar.
 • Vätskesystem – Bestäm dig för om du behöver ett integrerat vätskesystem eller om du bara ska använda flaskor och andra vätskebehållare. Tänk på att sugrör och vattenpåsar kan frysa i extrem kyla.
 • Vattentäthet – Det bästa är att förbereda sig för det värsta tänkbara vädret och fuktiga förhållanden. Speciellt om man ska paddla kanot eller befinna sig längst kusten, då kommer du vilja ha en vattentät ryggsäck. Kolla efter en ryggsäck som kommer med ett stänkskydd eller som har ett separat anpassat stänkskyddet.
 • Passform – Det kan tyckas märkligt att prova ut en ryggsäck, men det är definitivt något som är mycket viktigt. De flesta ryggsäckar har justerbart höftbälte, axelremmar och stabiliseringsremmar men trotts det så kan den grundläggande formen av midjebältet och axelremmarna inte vara anpassade utefter din kropp. Kvinnor bör i synnerhet kolla efter ryggsäckar som är utvecklade för den kvinnliga kroppen.
 • Hållbarhet: En del lättare ryggsäckar offrar på sin hållbarhet för att väga mindre.
Det var allt om de olika faktorerna man bör tänka på när man köper vandringsryggsäck. Välj den som uppfyller dina krav! Lycka till :)
 • Behöver du nå en ultralätt basvikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta ryggsäckar
 • Ska du ut och vandra i fjällen, ut på äventyr, eller köpa en ryggsäck för backpacking? Gå vidare till vår guide med vandringsryggsäckar
 • Vill du ha en liten, smidig löparryggsäck, vätskeryggsäck eller trail-väst? Missa inte vår guide löparryggsäckar
(Vanliga söktermer: bästa ryggsäcken för vandring, bästa vandringsryggsäcken lundhags v12, lättaste ryggsäck 70l, lundhags v12 90 test, ryggsäck med flexibel ram, ryggsäcks test 2016)

Genom att använda vår sajt samtycker du till vår användning av cookies. Du samtycker även till att vi använder annonslänkar, samt våra användarvillkor.