Bästa Pannlamporna 2018

Senast uppdaterad 2018-02-06

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

bästa styrkan, lumens och ultralätta pannlampor.Hur avgör man vilken pannlampa som är bäst för en själv? Efter att i flera år ha jämfört många olika pannlampor av toppkvalitet i detalj så har vi fått en tydlig bild av de konkurrerande produkterna och dess funktioner, samt vilka produkter som fungerar bäst i olika situationer. I denna artikel kommer vi att dela med oss av kunskapen från vår omfattande jämförelse.

Bästa Pannlamporna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Black Diamond Ion Pannlampa

Black Diamond Ion Pannlampa

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Black Diamond48 g (inkl batterier)[BÄST I TEST inom Pannlampor, enligt användarrecensioner] En extremt lätt pannlampa med mycket ljus per gram vikt. Perfekt för löpning, skidåkning och vandring, där ultralätt är ledordet. Det här är pannlampan jag personligen föredrar att använda. Finns i olika färger. Prisvärd.
Silva Trail Runner 3 Pannlampa

Silva Trail Runner 3 Pannlampa

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Silva121 gHyfsat lätt och väldigt vädertålig, och riktigt bra ljusstyrka på 250 lumen. Ett självklart var för traillöpare, fjällvandrare och andra där starkt ljus är av högsta vikt, snarare än att räkna varje gram.
Black Diamond Spot Pannlampa

Black Diamond Spot Pannlampa

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Black Diamond90 g (inkl batterier)Den här pannlampan gör exakt som det är tänkt att den ska göra. Fungerar bra, är mycket tålig och välkonstruerad. 300 lumens är ganska mycket ljus för en pannlampa, och vikten är låg. För det här priset kan man inte begära mer.
Led Lenser H5 Pannlampa

Led Lenser H5 Pannlampa

 

Visa pris ➼Större bild3 Star Average Rating Led Lenser120 gRelativt lätt, men klen ljusstyrkaDock praktiskt att den använder vanliga AAA-batterier, som de flesta har hemma. Prisvärd pannlampa för den som vill ha något enkelt, billigt och praktiskt.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj en pannlampa som passar din aktivitet

Vi anser att ett viktigt beslutskriterium handlar om hållbarhet. Vi tänker på överlevnad när saker och ting går fel, och dåligt väder är en av dessa.

Föreställ dig att du är ute och vandrar på natten när det börjar hällregna. Kommer din lampa fortfarande att fungerar?

Möjligheten att ha båda händerna fria medan man riktar ljuset med huvudet har verkligen sina fördelar när saker går fel. Föreställ dig att du hamnat i den mörka vildmarken med en skadad gruppmedlem eller trasig utrustning, samt hur en lampa som håller händerna fria kan hjälpa dig i en sådan situation.

Varför köpa en pannlampa?

De främsta fördelarna med en pannlampa istället för en ficklampa, en lykta, eller använda mobiltelefonens ”ficklampa”:

 1. Händerna fria – möjligheten att kunna använda båda händerna är en stor fördel jämfört med en ficklampa, och för vissa aktiviteter som exempelvis klättring, så är fria händer absolut nödvändigt. Även runt lägret där en lykta kan ge allmän belysning och hålla händerna fria, så är möjlighet att enkelt kunna lysa extra ljus varhelst man vill, med bara ett knyck av huvudet, en fördel.
 2. Ljusegenskaper – de flesta lampor över 250 kr har ett spotlight-läge som kan lysa med en imponerande längd. Detta kan vara en stor tillgång när man vill hitta i mörkret, såsom dåligt markerade stigar tillbaka till bilen eller campingen.
 3. Kompakt och lätt – de får enkelt plats i packningen, och den lättaste väger mindre än 30 gram.
 4. Slitstark – många lampor av högre kvalitet är robust byggda, tillräckligt vattentäta för att klara av ihållande regn (IPX-4), och en del är vattentäta till en meters djup (IPX-7). Vilket gör dem särskilt attraktiva för de som vandrar i vildmarken där vädret brukar vara oförutsägbart.

Pannlampa är till stor hjälp när saker och ting går fel

För att välja rätt lampa så rekommenderar vi att man föreställer sig hur den skulle fungera när saker och ting går fel. Om du bara behöver lite belysning för att kunna rota runt på campingplatsen så kommer nästan vilken lampa som helst att göra susen.

Om du betalar 300 kr eller mer så kan du få en lampa som håller i flera år och en rejäl uppgradering av ljusstrålen, hållbarheten och kvalitén. Vi anser det värt att överväga pannlampan som ett verktyg som göra skillnad under mindre än idealiska förhållanden, och att investera i en lampa som kommer hjälpa dig när saker och ting går fel.

Möjligheten att ha båda händerna fria medan man riktar ljuset med huvudet har verkligen sina fördelar när saker går fel. Föreställ dig att du hamnat i den mörka vildmarken med en skadad gruppmedlem eller trasig utrustning, samt hur en lampa som håller händerna fria kan hjälpa dig i en sådan situation. Istället för att titta på de olika konkurrerande lamporna med en ”allt kommer att gå bra” optimism så föreslår vi att det är bättre om man utformar sina inköpsbeslut med hänsyn till vilka utmanande situationer man kan bemöta: dåligt väder, kyla, problem med att hitta stigar, skador, trasig utrustning eller fordon, och behovet av ljus under mycket längre tid än förväntat.

vi har testat och recenserar lätta och ultralätta pannlampor.

Olika typer av produkter

För att begränsa valen så ska man ha de olika funktioner som erbjuds av konkurrerande produkter i åtanke.

 • Ljusflöde – nästan varje lampa har inställning för bredare ljusflöde som ger ett bred ljus på en eller flera dimmer inställningar. Det ljuset är idealiskt för saker i ens närhet, som när man lagar mat på campingen, rotar i tältet, eller läser. Genom att dimma ner ljuset kan du undvika att blända dina lägerkompisar varje gång du vänder huvudet åt dem. Du får även en mycket längre batteritid genom att använda dimmad lampa när helst du kan.
 • Spotlight – medan en bred ljusstråle är bra runt lägret, behöver du se på avstånd så är en fokuserad ljusstråle bättre. Går man över butikspriser på 300 kr, så erbjuder näst in till alla pannlampor både ett brett ljusflöde och ett separat läge för spotlight. De bästa pannlamporna kan lysa upp längden av en hel fotbollsplan (100 m), och en del har en ljusstråle på över 150 meter. De med starkas stråle är idealiska när man letar efter en stig och vill kunna se markeringarna på långt avstånd.
 • Rött ljus – ungefär hälften av pannlamporna vi testat i olika sammanhang kommer med en inställning för rött ljus. Det finns några skäl för att behöva rött ljus. Det första är batteritiden: den röda lysdioden är mer effektiv och kan förlänga användningstiden avsevärt. Detta kan även vara användbart i en sök-och-räddningssituation, eftersom en blinkande röd lampa kan ses på långt håll, och kommer att vara längre. Många använder röd lampa för att bevara mörkerseendet. Vilket är bra om man kollar på stjärnorna, eftersom det tar upp till en timme för ögonen att helt anpassa sig till mörkret, men du kan behöva lite ljus för tillfället. Jägare förlitar sig också på rött ljus (liksom grönt, blått eller gult under vissa förutsättningar), både för att bevara mörkerseendet och för att det röda ljuset inte skrämmer djuren. Erfarna jägare kan identifiera djur baserat på hur deras ögon ser ut och reflekterar i rött ljus.
 • Vattentålig – pannlamporna för lägst pris är inte vattentåliga, men de flesta över 150 kr i butik är rankade IPX 4, vilket innebär att skalet klarar av vattenstänk från alla håll. En IPX 4 rankning gör den vattentät nog att klara av längre användning i regnoväder. Vi la ungefär 20 pannlampor, rankade IPX 4, i en back och sprutade vatten på dem från alla håll i 30 minuter. Inte en enda slutade fungera. En handfull högkvalitativa pannlampor inkluderar en rankning av IPX 7, vilket innebär att de är vattentäta ner till en meters djup. En IPX 7 rankning kräver att lampan klarar av att vara nedsänkt på en meters djup i 30 minuter.
 • Batteritypde flesta lampor vi har testat genom årens lopp använde antingen AAA eller AA alkaliska batterier. Men några, som Black Diamond Sprinter, Black Diamond ReVolt, Petzl NAO och Petzl Tikka RXP erbjuder uppladdningsbara batterialternativ såsom litiumjonbatterier eller NIMH. Vissa specialiserade pannlampor, såsom Petzl e+LITE mfl använder inte lika vanliga batterier för att vara lite mindre i storlek eller förbättra prestandan. Lamporna med AAA eller AA-batterier fungerar i allmänhet med uppladdningsbara ej-märkes batterier, men räkna med att både ljusstyrka och batteritid kommer att reduceras. Intressant nog så fann vi att detta är sant, förutom vår ”Editors ’Choice” vinnare, Black Diamond ReVolt. Den måste vara speciellt anpassad att fungera med uppladdningsbara batterier, eftersom de varade dubbelt så länge som vanliga alkaliska AAA.

Bästa pannlampan för fjällen och vandring

Prestandaspecifikationer för pannlampor

Det finns tre viktiga prestandaspecifikationer på varje konkurrerande produkt:

 • Lumen
 • Ljusstrålens längd
 • Batteritid

Lumens? Meh

Nästan alla tillverkare specificerar hur mycket lumen deras lampa har. Det är en verklig mätning som utförs av en anordning kallad för integrerad sfär, som mäter det totala ljusflödet i alla riktningar som sänds ut från lampan. Även om det ger dig ett mått på det totala ljusflödet, och är en bra specifikation för vanliga glödlampor, så säger det faktiskt inte om produkten kommer att vara användbar eller inte. Varför? För att vi i våra fälttest i samband med resor kommit fram till att de bästa pannlamporna som kan välja mellan valet av spotlight eller bredare ljusflöde är de med den bästa optiken, vilket ger dig ett slätt och jämt ljus. En mätning av lumen tar inte hänsyn till kvaliteten av ljusstrålarna, utan endast den totala mängden ljus i alla riktningar.

Två lampor med exakt samma lumen kan ha väldigt olika ljuskvalitet beroende på strålens bredd och den optiska kvaliteten på linssystemet. I slutändan så känner vi att lumen inte är ett tillförlitligt sätt att jämföra prestandan på. Det är bättre att istället titta på hur långt ljuset når.

Hur bra är pannlamporna på marknaden?

Ljusstrålarnas längd spelar roll, till en viss gräns

Ljusstrålens längd inkluderar i sig både ljusstyrkan och linsens förmåga att fokusera ljuset till en stråle. Tyvärr så finns det inget som säger ifall optiken är av hög kvalitet, och ljusstrålen kan innehålla artefakter som minskar dess användbarhet.

Du hittar specifikationer på ljusstrålens längd hos varje lampa som kan intressera dig, vanligtvis så är där en för spotlight mode och en för det svagare ljuset för mindre avstånd. Vi föreslår att man uppmärksammar siffran av ljusstrålens maximala längd eftersom det är en relativ indikator på prestandan. Men, tänk på att vi i våra sporadiska tester fann att tillverkarnas specifikationer för det mesta överskattades med cirka 9% i genomsnitt. Vi rekommenderar att man använder våra nummer för ljusstrålens längd i jämförelser, eftersom vi vid ett tillfälle testade flera lampor på exakt samma sätt, med exakt samma testförhållanden, ljusmätare, och märke på batterierna. Därför anser vi att våra mätningar ger en mer rättvis och tillförlitlig grund för en jämförelse.

Test av lampor

Batteritidernas specifikationer är vilseledande

Batteritid är en viktig faktor, och varierar kraftigt från en lampa till en annan. Problemet är att tillverkarna använder sin egna definition av ”kör-tid” som de själva uppfann, istället för att använda ANSI FL-1 branschstandard-specifikationer. Med tillverkarens egna standard så är det enkelt att utforma en lampa som spelar med systemet för att presentera orealistiskt långa batteritider.

Vår rekommendation är att du använder oberoende mätningar av batteritider, och ignorerar tillverkarens specifikationer. Medan lampexperter kanske diskuterar om oberoende testmetoder är den idealiska, så är det både uppmätt självständigt (av vanligt folk, snarare än partiska siffror från tillverkarna själva), och mätt på samma sätt med varje lampa folk testat. Många använder ANSI FL-1 definitionen för att avgöra hur man ska mäta batteritiden.

Hur man väljer bästa pannlampan för ens behov

Så vad gör man med alla dessa grundläggande råd när det kommer till att välja vilken produkt som ska köpas?

Låt oss bryter ner det åt dig.

Först och främst, ta hänsyn till ljusstrålens längd

Vi tänker främst på lampor i situationer då något har gått fel. Om du ofta befinner dig på mindre stigar efter solnedgång så är ljusstrålens längd avgörande. Det är den mest avgörande faktorn när man behöver finna stigar (optisk kvalité är nummer två). Det finns inget viktigare än att kunna se långt fram för att undvika att man går vilse.

Självklart så behöver inte alla människor maximal ljuslängd.

Hållbarhet

Vi anser att nästa beslutskriterier handlar om hållbarhet. Återigen, så tänker vi på överlevnad när saker och ting går fel, och dåligt väder är en av dessa. Föreställ dig att du är ute och vandrar på natten när det börjar hällregna. Kommer din lampa fortfarande att fungerar?

Baserat på våra empiriska tester och erfarenheter så är vi övertygade om att vilken IPX 4 lampa som helst kommer klara sig i hårt regnoväder.

De entusiaster som är obenägna att ta risker i vildmarken kanske överväger att slänga ner en ultralätt Petzl e+LITE som en reserv. Den väger bara 30 gram, och har ett imponerande IP 67 betyg för vattentäthet och dammskydd. Plus att CR2032 klockbatterierna som används i e+LITE är specialiserade att fungera bra även om de förvaras i upp till 10 år, så du kan vara säker på att din reservbatterier för e+LITE fortfarande kommer funka efter flera år.

Batteritid

Batteritiden är inte en jätteviktig faktor för alla. Om du bilcampar och tar med dig några extra batterier så kommer du troligtvis aldrig ha några problem (och i de flesta fall kommer du aldrig ens behöver utnyttja dina extra batterier).

Men när saker och ting går fel så är batteritiden viktig. Vi har i åtanke risken för att behöva vandra i vildmarken en hel natt på grund av en skadad gruppmedlem och/eller defekt utrustning. Vår ideala lampa ger starkt ljus på högsta inställningen hela natten.

Många lampor kanske kan ge dig ljus genom natten om man byter till lågt läge för att spara på batterierna, och/eller ta med dig en extra uppsättning batterier.

Laddningsbara batterier är i allmänhet inte ett bra alternativ om du är orolig för att ha ljus hela natten.

löpning och trail mm - bäst i test

Särskilda aktivitetsbehov

För en viss typ av användning så är de ovan angivna kriterierna utslagna av speciella aktivitetskrav.

Pannlampa för löpning

En aktiv löpare kan ge sig ut på sen kväll eller tidigt på morgonen mer än tre gånger i veckan. I denna typ av situationer så blir kostnaden för batterier en viktig faktor, och komfort på huvudet är en annan nyckelfråga.

Pannlampa för avlägsna resor

Ersättningsbatterier är ett problem när du reser till en avlägsna och/eller internationella destinationer. Ett bra alternativ i dessa situationer är en uppladdningsbar lampa som laddas med solpaneler. Du vill ha flexibla batterialternativ, lång batteritid och rimligt pris.

Ultralätta pannlampor

Vikt och storlek är ett problem för alla vandrare eller klättrare, även om man inte satsar på ”skära-av-handtaget-på-min-tandborste”-ultralätt för att spara vikt. Om vikt och storlek är en av dina viktigaste överväganden så finns det inget bättre alternativ än Petzl e+LITE. Den väger knappt 30 gram, är liten i storlek, ger ett tillräckligt bra ljus och väldigt hållbar.

(Vanliga söktermer: pannlampa test 2016, bästa pannlampan, bästa pannlampa, pannlampa test 2018, pannlampa test 2017, pannlampa överlevnad, pannlampa löpning test 2016, pannlampa bäst i test 2018, pannlampa bäst i test, led lenser pannlampa test)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner