Bästa Multiverktygen 2018

Senast uppdaterad 2018-02-05

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Itab Outdoor, Clas Ohlson • Läs våra användarvillkor

Varför ska man köpa ett Multiverktyg? Att kombinera flera verktyg i ett enda paket är inte någon ny idé. Hantverkare och arbetare genom historien har effektiviserat sina liv genom att kombinera verktyg som används ofta på olika sätt. Det var dock 1984 som en kille som heter Tim Leatherman uppfann kategorin kommersiellt tillverkade, för allmänna ändamål, fickverktyg med sin ursprungliga ”Pocket Survival Tool”.

Bästa Multiverktygen 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Leatherman Charge TTi Multiverktyg

Leatherman Charge TTi Multiverktyg

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Leatherman252 g[BÄST I TEST inom Multiverktyg, enligt användarrecensioner] Charge TTi är ett multifunktionellt verktyg med titanhandtag. Charge TTi är en kombination av Charge AL och Charge ALX vilket betyder att Charge TTi har både en kraftfull sax och skärkrok. Saxen klipper genom det mesta och skärkroken kan användas för att skära upp bilbälten, läder och linoleummattor. Kroken kan också användas för jakt som buköppnare.
Leatherman OHT Multiverktyg

Leatherman OHT Multiverktyg

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Leatherman281 gLeatherman OHT är multiverktyg i rostfritt stål, och som är marknadens första helt enhandshanterbara multitool. Leatherman erbjuder dessutom 25 års garanti, så du slipper oroa dig för kvaliteten. Plus i kanten för smarta markeringar på utsidan visar exakt var varje verktyg sitter.
Leatherman Wave Metall Multiverktyg

Leatherman Wave Metall Multiverktyg

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Leatherman360 gNär tången kom var den revolutionerande med de mjuka formerna och de låsbara knivbladen som kan manövreras med en hand utan att öppna tången. Efter att Leatherman designade om verktyget 2004 med ännu smidigare låsmekanismer, kraftigare tång och högre kvalitét i stålet är det ingen tvekan om att det här är en av de främsta multiverktygen i sin klass.
Gerber Bear Grylls Tool Ultimate Multiverktyg

Gerber Bear Grylls Tool Ultimate Multiverktyg

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Gerber294 gGerber Bear Grylls Tool Ultimate är multiverktygens storsäljare. Innehåller det mesta som man kan tänkas behöva till vardags och ute i naturen. Verktygen är en robust konstruktion som knappast kommer att ge vika tuffa påfrestningar. Dessutom väldigt billig – Bear Grylls Tool Ultimate kostar bara en bråkdel av motsvarande verktyg på marknaden.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt typ av Multiverktyg

Denna första modell var en tång som stängde upp som en butterfly-kniv. Denna typ av förslutning tjänade till att göra tången mer kompakt medan den samtidigt skyddade ägarens byxficka från nötning av tångens punkter och tänder. I handtagen till de fällbara tängerna, bifogade Leatherman knivblad och skruvmejslar och andra användbara verktyg.

Konstruktioner har utvecklats och blivit mer strömlinjeformad, men huvuddelen av multiverktygen idag härstammar från den ursprungliga Pocket Survival Tool.

Andra företag har kommit igång och erbjuder idag en mängd användbara verktyg, alla med sina egna unika egenskaper. Här är de bästa som vi jämfört och till stor del testat själva.

Typer av Multiverktyg som finns

Enligt vårt team kan verktyg fördelas i tre olika kategorier.

Nyckelkedje-verktyg

Dessa är kraftigt nedbantade för att passa obemärkt på en uppsättning nycklar. Obemärkt, det vill säga tills användaren behöver en av de funktioner som ingår. När man står inför en av många dagliga sysslorna, kommer användaren att ha verktyg tillgängliga lika praktiskt som sina nycklar.

Allmänna ändamål, multiverktyg av full storlek

Detta är den största delen av kategorin. De flesta multiverktyg på marknaden faller under detta paraply. Verktyg är differentierade genom konstruktion kvalitet, kostnad, funktioner och bärmetod.

Kombiverktyg riktade mot specifika grupper

Detta är lite förvirrande att förklara. I huvudsak, erbjuder vissa verktyg typiska egenskaper (tänger, knivar) och lägger sedan på verktyg som kommer att tilltala en viss användargrupp. Erbjudanden i denna kategori är riktade på olika sätt till vapenägare, tekniker, elektriker, och andra. Vissa verktyg är bara lite mer kraftiga och praktiska än verktyg för allmänna ändamål.

Hur man väljer rätt Multitool

För att begränsa området av alternativ för ditt val, låt oss gå igenom några överväganden med dig.

Först av allt, om du är någon som föredrar ett yrkesspecifikt verktyg, kommer vi att anta att du har ett nätverk för viktig information. Våra råd nedan kommer att vara bäst för dem som inte använder ett multiverktyg på professionell nivå.

Hur ”händig” skulle du beskriva dig själv? Kör du till verkstaden för varje glödlampa som går sönder på din bil? Eller försöker du fixa en trasig diskmaskin och gräver runt lite för att se vad som behöver göras? Om du tillhör den senare kategorin, kommer du först överväga ett multiverktyg i full storlek. Något av verktygen i denna kategori kommer att ta itu med många improviserade reparationer i hemmet eller på bilen. Större uppgifter, oavsett hur händig du är, kommer att kräva särskilda verktyg. Men för snabba reparationer och ”undersökande demontering”, är ett multiverktyg bra för jobbet.

Om du är bekväm och gärna söker extern hjälp för livets oundvikliga mekaniska fel, rekommenderar vi att du fortfarande överväger ett multiverktyg. Ett litet verktyg på din nyckelring hittar nästan daglig användning även för de mest klumpiga personer.

Om du väljer verktyg i full storlek, överväg hur ofta och när du kommer att bära den. Många skulle hävda att alla som är i stånd att bära den hittar daglig användning för multiverktyg. Men detta är inte önskvärt av alla av många skäl. Många kommer att välja att lämna den i deras bil eller ryggsäck eller hemma.

Om du kommer att bära verktyg av full storlek varje dag, fundera på hur du kommer att bära den. Många människor som är yrkesarbetande kan bära ett verktyg på sitt bälte. Detta är det i särklass mest effektiva och bekväma sättet att bära den. Men många kretsar och sociala konventioner ser ner på detta sätt att bära verktygen. I detta fall kommer du bär verktyget i byxfickan eller handväskan. I väskan, är specialiserade bärfunktioner en omtvistad fråga. Kanske ha en ring för att fästa det på ett sådant sätt att den lätt kan hämtas är värt besväret.

Tips för cyklister: Letar du efter ett multiverktyg för din mountainbike, landsvägscykel, triatlon-cykel eller pendlingscykel? Då har vi letat upp en riktigt bra video för dig:

I byxfickan kan du däremot överväga en klämma. Ett verktyg som flyter runt i fickan åker fram och tillbaka när du går. Den fylls också med mynt och kan tränga undan annat innehåll samtidigt som du drar ut den. Ingenting förnekar självförsörjning av att bära ett multiverktyg som att förlora en hundralapp när du drar ut verktyget. En fickklämma, återigen, håller verktyget upp från botten av fickan. Det håller den på ett säkert och praktiskt ställe, där den svänger och studsar betydligt mindre.

Ovanstående är de stora frågorna. Hur ofta kommer du att använda den? Hur kommer du bär den? Allt annat är mindre och mycket mer personlig.

Vissa funktioner, i utökad användning, visar sig vara mer värdefulla. Ett stort knivblad kommer att användas i beredning av livsmedel långt mer än du kan föreställa sig. Även i köket hos många av våra testare, att ha en i fickan är mer praktiskt för att snabbt klippa upp en påse med pasta eller skära bort en bit ost.

Saxen, samma övervägande. Du kommer att använda den mer än du tror. Skruvmejslar kommer på varje verktyg, men det är ok om de är dolda längre bort. Vårt testteam använde tänger, blad och saxar kanske tio gånger mer än skruvmejslar. De med vissa konsumtionsvanor, du vet vem du är, kommer att använda en flasköppnare mer än något annat verktyg. Lyckligtvis har de flesta verktyg en.

Återigen, om din hobby eller jobb kräver speciella verktyg, måste vi anta att du är införstådd med vad de är och kommer att söka ett verktyg som tjänar dig från dag till dag genom arbetsdagen, till hemmet, till semestern.

(Vanliga söktermer: bästa multiverktyg, norröna)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner