Articles Categorized in: Mat & Recept

Den bittersöta koriandern

INGREDIENSEN Koriander är i vårt kök sedan tidigare mest känd som krydda i bröd. Men i Thailand och Vietnam är koriander den mest använda bladkryddan. Och den börjar sprida sig även till våra trakter. HISTORIA Koriander är en mycket gammal krydd- och medicinalväxt. Den finns omnämnd i sumerisk kilskrift och på egyptiska papyrus, i indiska vedatexter samt i Gamla Testamentet. Hit kom den under medeltiden tack vare tyska benediktinermunkar. Förekom i Gustav Vasas kryddbestånd under 1500-talet. OM VÄXTEN Är ettårig...
Read More

Dyrbart saffran

INGREDIENSEN Redan 4000 f.Kr. nämns saffran som en krydda att behaga gudarna med, men bör användas med måtta — 10 gram kan döda en vuxen människa. HISTORIA På lertavlor från den sumeriska kulturen som fanns i området mellan Eufrat och Tigris från 4000 f.Kr. nämns saffran som en krydda att behaga gudarna med. Den minoiska kulturen på Kreta 3000-1500 f.Kr. använde saffran i skönhetsmedel och på Knossospalatsets väggar fanns bilder av saffranskrokus odlad i krukor. Romarna använde den som vällukt...
Read More

Frukt med passion

INGREDIENSEN Passionsfrukten växer numera i de flesta tropiska och subtropiska områden och är känd i Sverige sen 1960-talet. Frukten kommer från passionsblomman och är ungefär lika stor som en golfboll. HISTORIA Passionsfrukten härstammar från Brasilien men växer numera i de flesta tropiska och subtropiska områden. Är känd här sedan 1960-talet.Det finns olika sorters passionsfrukter. Vanligast hos oss är purpurgrenadillan med mörkt rödbrunt skal. Maracuya är inte lika vanlig och har ett gult, tjockare skal. Kenya och Brasilien är största exportörer....
Read More

Den eggande chokladen

INGREDIENSEN Hos aztekerna var kakaobönan hårdvaluta. En slav kunde köpas för 100 kakaobönor. Cortés tog bönorna till Europa på 1544, men först på 1700-talet hade man lärt sig tillverka chokladkakor. HISTORIA I Sydamerika har kakaobönor odlats i tusentals år. Redan de gamla mayaindianerna uppskattade chokladsmaken. För aztekerna var kakaobönorna så värdefulla att de använde dem som betalningsmedel. Det uppges att en slav eller hustru kunde köpas för 100 kakaobönor. Den spanske upptäcktsresanden Hernán Cortés introducerade kakaobönorna i Europa år 1544....
Read More

Pumpasoppa

Ingredienser 4 portioner tillagningstid ca 40 min ca 200 g pumpa 2 schalottenlökar 1 vitlöksklyfta 1 msk smör eller margarin 1 dl vitt vin, t ex matlagningsvin 7 dl grönsaks- eller hönsbuljong 1 dl crème fraiche salt, peppar Gör så här 1 Skär pumpaköttet i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. 2 Hetta upp fettet i en gryta och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt pumpa och vin och låt sjuda 4-5 min. Häll i buljongen och...
Read More

Rätt med pasta – BASTA!

Pasta har blivit en av huvudingredienserna i vår matlagning. Den är snabb, billig och lätt att laga till, dessutom nyttig och mättande. Fyra pastarätter med olika karaktärer bjuder vi på den här gången. Lasagne är en ugnsrätt med pastaplattor varvade med köttfärsås och béchamelsås. Men varför inte prova att byta ut köttfärsen mot lax. Det är både gott och lättlagat. Den vita såsen görs som till vanlig lasagne och laxen behöver bara skäras i små tärningar och tillagas i såsen...
Read More

Stekt fisk med apelsinpanering

Ingredienser Tillagningstid ca 30 min 4 portioner 500-600 g torskfilé 1 apelsin 1 liten röd chilipeppar 4 skivor kantskuret vitt bröd 1 knippa persilja 1/2-1 tsk salt nymalen svartpeppar 2 msk olivolja Gör så här 1 Sätt ugnen på 200 grader. Smörj ett ugnssäkert fat. Salta och peppra fisken och lägg ut den på fatet. 2 Borsta och torka apelsinen och riv av skalet. Kärna ur chilifrukten, ta bort kärnor och skiljeväggar och finhacka fruktköttet. 3 Bryt brödet ner i...
Read More

Tid för vitaminkick

Gör så här Finns det annat än gott att säga om apelsinen? De allra flesta gillar den, man blir på gott humör bara av att se den lysa upp fruktdisken eller fruktfatet. Användbar är den också, inte bara som en vitaminkick i skidspåret. Skalet kan sätta smak på både maträtter och bakverk och apelsinsaften kan användas på oändligt många sätt. Här ger vi recept med apelsin till kyckling, fisk och grönsaker. Denna gång har vi med ett recept på apelsinmarmelad....
Read More

Olivoljeinlagda citroner

Ingredienser Blir 1 burk à ca 450 g 2 citroner, helst kravmärkta 2-3 små röda chilifrukter 2-3 små lagerblad ca 1 1/2 dl olivolja Gör så här 1 Borsta citronerna väl. Skär dem i tunna skivor. Borsta chili. Dela den och ta bort kärnor och mellanväggar. 2 Varva citronskivorna med lagerblad och chilifrukt i väl rengjord glasburk. Häll på olivolja så det täcker väl och sätt på tätt lock. 3 Låt stå svalt minst 2 veckor så citronskivorna mjuknar och...
Read More

Lättlagad ”kycklinggryta”

Ingredienser 2 kycklingfiléer 50-75 g stark korv, t ex chorizo matfett 1 msk fransk osötad senap 1 msk majonnäs 1/2 dl crème fraiche 1/2 dl mjölk 1-2 kryddmått salt lite svartpeppar (gräslök) Gör så här 1. Skär köttet i bitar. Skär korven i små tärningar. 2. Bryn kycklingköttet i lite fett i en panna och låt köttet fräsa tills det är nästan genomstekt. Lägg i korven och låt den fräsa med 1-2 min. 3. Blanda i senap, majonnäs, crème fraiche,...
Read More

Kyckling med avokadosalsa

Ingredienser 4 kycklingbröst Salsa: 1 mogen avokado 1 liten röd paprika 2 tsk pressad citron eller lime 1-2 msk tomatpuré 1 krossad vitlöksklyfta ca 1/2 tsk salt lite svartpeppar Gör så här 1. Börja med salsan. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och skär det i små tärningar. Dela, kärna ur och finhacka paprikan. Blanda avokado och paprika med tomatpuré, vitlök, citron eller lime, salt och peppar. 2. Lossa skinnet på kycklingbrösten och stoppa in grönsaksblandningen under skinnet....
Read More

Orientalisk kyckling på spett

Ingredienser 2 kycklingfiléer ca 1 cm färsk ingefära 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk soja 1 msk sherry 1/2 tsk socker salt och peppar 2 portioner spagetti 1/2 röd och 1/2 gul paprika 6 små träspett Gör så här 1. Skär kycklingköttet i 1/2-centimetertjocka strimlor. Skala och riv ingefära. Blanda den med vitlök, soja, sherry och socker på ett ugnssäkert fat. 2. Lägg kycklingstrimlorna i marinaden och vänd dem. Täck över och ställ i kylskåp några timmar eller gärna längre. Lägg...
Read More

Ljus sås till fisk

Ingredienser 1 msk vetemjöl 2 dl vatten 1/2 fiskbuljongtärning 2 msk grädde ev salt, peppar Gör så här 1. Rör ut mjölet i vattnet i en kastrull. Smula ner buljongen. Koka upp under omröring och låt sjuda 3-4 min. 2. Smaka av med grädde, ev salt och peppar. Smaksätt sedan såsen med t ex: hackad persilja, dill eller gräslök nålfint strimlad purjo hackat hårdkokt ägg och hackad persilja riven pepparrot (också till kokt kött, korv) pressad citron senap hackade oliver...
Read More

DIPSÅSER TILL RÄKOR ELLER HAVSKRÄFTOR

Ingredienser Ingefärsdip: 1 1/2 Crème fraiche eller gräddfil 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk riven färsk ingefära 1 tsk osötad senap 1 tsk Worcestershiresås salt och peppar Mangodip: 1 mogen mango 4 msk naturell yoghurt eller gräddfil 1 – 2 msk pressad citron salt, peppar Gravlaxsås: 1 1/2 msk senap 1 1/2 tsk socker 1/2 kryddmått salt lite vit- eller svartpeppar 1/2 msk vinäger 1/2 dl olja 1/2 dl hackad dill Gör så här Ingefärsdip: Blanda alla ingredienser. Täck över och...
Read More

Recept: SKAGENTOAST

Ingredienser 2 – 3 skivor vitt formbröd (smör eller bordsmargarin) 150 g räkor 2 – 3 msk majonnäs sallatsblad ca 50 g löjrom dillkvistar citron Gör så här 1. Skär bort kanterna på brödet. Rosta eller stek brödet guldbrunt. 2. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda dem med majonnäsen. 3. Lägg ett sallatsblad på varje brödskiva. Täck med räkmajonnäs och lägg på en hög löjrom. Garnera med dillkvist och citronklyfta. Servera som förrätt eller fin kvällsmacka. (Vanliga söktermer: skagentoast)

banner