Bästa Kokkärlen för Friluftsliv & Vandring 2018

Senast uppdaterad 2018-05-14

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor

Vi behöver äta, eller hur? Oavsett om du förbereder din mat på en campingplats eller i fjällen har vi alla ett behov av kokkärl i from av kastruller och stekpannor. Med så många alternativ där ute, hur gör du för att bestämma om du vill ha rostfritt stål, titan eller ett anodiserat aluminium-set? Vilket material lagar bäst, och vilka köksredskap har de uppsättningar och bekvämligheter som bäst tillgodoser dina behov?

4 Bästa Kokkärlen för Friluftsliv & Vandring 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Soto Navigator Cookware Set Kokkärl

Soto Navigator Cookware Set Kokkärl

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Soto608 gNavigator Cookware Set är ett köksredskaps-set av hårdanodiserad aluminium från Soto som är mycket hållbart och slitstarkt. Alla separata delar kan enkelt packas ner i den största grytan som i sin tur stuvas ner i en förvaringspåse.
Optimus Terra Weekend HE Kastrullset (Kokkärl)

Optimus Terra Weekend HE Kastrullset (Kokkärl)

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Optimus275 gOptimus Terra Weekend HE Kastrullset är ett effektivt, 2-delat kastrullset bestående av en kastrull och en stekpanna i hårdanodiserat aluminium. Terra Weekend HE har en inbyggd värmeväxlare som reducerar koktiden med upp till 20 procent. Kastrullen har måttmarkeringar samt stekpannan fungerar även som lock. Inuti kastrullen finns det plats för en 230 grams gasbehållare, Optimus Crux gaskök samt en ihopfälld Spork.
Optimus Terra HE Kokkärl

Optimus Terra HE Kokkärl

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Optimus720 gKokkärlssats i 3 delar. Tillverkat av hårdanodiserad aluminium. Kärlen har inbyggd värmeväxlare som minskar koktid och bränsleförbrukning med upp till 20%. Kommer med en neoprenväskasom håller kastrullerna på plats och som har utrymme för gas och kök.
Trangia Tundra 3 Kokkärl

Trangia Tundra 3 Kokkärl

 

Visa pris ➼Större bild3.5 Star Average Rating Trangia620 gTrangia Tundra 3 är ett praktiskt köksset som passar utmärkt i båten, husvagnen eller stugan. Tundra 3 kommer utan brännare och är anpassat för gasolkök. Kittlar och stekpanna är avfrästa i botten för att inte glida på gasolköket.
 • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
 • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
 • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
 • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Köp rätt kokkärl för just dina ändamål

Vi har klargjort några saker att tänka på, och gått igenom de typer av material som används för att hjälpa dig att avgöra vilken typ av kokkärl eller camping-köksredskap som skulle fungera bäst för ditt stormkök.

Som med alla överväganden för nya verktyg vill vi att du först tar en titt på hur du kommer att använda dem. Letar du efter köksredskap för camping som kommer att tillgodose en grupp av fyra eller fler, två personer, eller bara du? Kommer du i första hand laga mat på en campingplats med din bil i närheten eller långt in i vildmarken?

Bil-camping vs Backpacking

Normalt sett, om du campar med bilen letar du förmodligen efter ett all-around set och bryr dig inte om det råkar vara lite på den tunga sidan. Troligtvis har du också med dig en bärbar grill, en dubbelbrännar-gas-stormkök eller någon form av variation av de två. De flesta camping-stormkök har en platt bottenkonstruktion, men det är definitivt något att uppmärksamma eftersom det är den idealiska uppsättningen som du vill ha medan du lagar mat på stormkök som vanligtvis används för bil-camping.

Vildmarksuppsättningar är helt annorlunda än vad vi skulle ta med till bilcampingen, oavsett om du är på en långvandring eller högt över en dal och gör gourmet-mat. Vikten är en avgörande fråga för köksredskap för vandring, och du kan bry dig mindre om huruvida det kokar ett ägg jämnt då de flesta måltider är centrerade kring kokande vatten. Vandringskök är också helt annorlunda än vad vi brukar använda för bilcampingen.

Om du ännu inte har ett stormkök, kolla in granskningen över de bästa stormköken för vandring. Stormköket du väljer att köpa kommer att påverka vilken typ av kokkärl du väljer.

Typer av material

Camping-köksredskap kommer i en mängd olika material för att möta behoven hos alla, från snabb och lätt till den särskilda vildmarkskocken som söker verktyg som återspeglar deras köksredskap hemma. Varje material har sina viktiga fördelar och nackdelar, och att förstå dem kommer att hjälpa dig att välja vad som passar bäst för ditt campingkök.

Aluminium

 • Fördelar: Prisvärd samtidigt som det är lätt, leder värme bra, och kan påskynda tillagningstiden.
 • Nackdelar: Rå aluminium kan reagera med sura och alkaliska livsmedel, och ändra deras smak. Det får också bucklor lätt. Men uppsättningarna vi testat i olika sammanhang har alla varit anodiserade, vilket gör dem hårdare och inte lika reaktiva mot vissa livsmedel.
 • Bästa användningsområden: Sjudande livsmedel utan att brännas.

Aluminium leder värme bra och är lätt. Kokkärl av aluminium är vanligtvis prisvärda, men mindre hållbara än rostfritt stål och lättare att buckla eller repa.

Hård-anodiserat aluminium

 • Fördelar: ”Hård-anodisering” skapar en tjockare beläggning än vanlig anodisering (upp till tre gånger tjockare). Detta material är mer hållbart än rå eller vanlig anodiserad aluminium.
 • Nackdelar: Det är ofta kombinerat med en non-stick beläggning och kan kräva mer uppmärksamhet och underhåll. Dyrare än aluminium.
 • Bästa användningsområden: Matlagning av riktiga måltider med färska råvaror.

Hård-anodiserat aluminium är det bästa när det kommer till valet för mångsidiga redskap för campingen. Det är också ett populärt val för hem-baserade köksredskap. Det leder värme jämnt, är lätt och enkel att rengöra, särskilt när de är belagda med en non-stick yta. Det är slitstarkt och står emot repor, men du måste vara mer uppmärksam med en non-stick beläggning. Eftersom det sprider värme jämnt över köksredskapets yta, är det ett bättre val för att laga mat med färska råvaror, eller temperaturkänsliga livsmedel som ägg. Det är också en effektiv värmeledare, som bidrar till att spara bränsle, vilket möjliggör snabba vandrare och solo resenärer att spara vikt för att röra sig snabbt.

Titan

 • Fördelar: Förbluffande lätta. Den tunna väggkonstruktionen tillåter att kastruller/stekpannor värmer upp snabbt.
 • Nackdelar: Skapar varma områden på grund av dålig värmeledningsförmåga. Dyra jämfört med andra tillgängliga alternativ.
 • Bästa användningsområden: Snabba och lätta måltider som oftast innebär kokande vatten.

Titans största fördel är dess ultralätta prestanda. I själva verket är titan 45% lättare än stål och starkare än aluminium. Det är det lättaste material du kan köpa utan att offra styrka. Det är också korrosionsbeständiga och hållbara. På grund av de tunna väggarna som används i titans konstruktion, är den idealisk för kokande vatten som överför värmen snabbt och effektivt. Men liknande rostfritt stål sprider de inte värmen jämnt och tenderar att utveckla heta områden. Även då titan är löjligt lätt, är den största nackdelen kostnaden av materialet. Titan-uppsättningar gynnar snabba och lätta användare, särskilt långdistansvandrare, som vill minska vikten till ultralätt eller bara några gram där det är möjligt.

Rostfritt stål

 • Fördelar: Slitstarkt material och reptåligt, så att du kan använda stålull vid rengöring.
 • Nackdelar: Ojämn matlagning som är benägen till heta områden, oftast tyngre än andra köksredskap.
 • Bästa användningsområden: Situationer där du är särskilt hård mot din utrustning, perfekt för guider.

När det gäller matlagning, finner köksredskap av rostfritt stål för camping sin plats någonstans mellan aluminium och titan i form av prestanda och lämplighet. Det leder inte värme särskilt bra, vilket kan leda till heta områden och bränd mat. Men rostfritt stål är extremt tålig, så det är perfekt för när dina kokkärl tar en hel del stryk. Detta gör det ett bra alternativ för vildmarksresenärer som är särskilt hårda mot sin utrustning, eller i guidade scenarier, där kockar förbereder en hel del måltider under olika aktiviteter. Tyvärr är rostfritt stål också ganska tungt, särskilt jämfört med hård-anodiserat aluminium, men det är i särklass det tuffaste och mest reptåliga. Medan mat lätt fastnar på rostfritt stål, eftersom det är reptålig kan du använda stålull vid rengöring.

Gjutjärn

 • Fördelar: Håller en livstid, kokar jämnt, naturligt non-stick, bra för matlagning eller bakning över spisen eller lägereld.
 • Nackdelar: Tunga, kräver regelbundet underhåll för att behålla non-stick ytan, inte för vandrare.
 • Bästa användningsområden: Bilcamping-matlagning (och vardaglig matlagning hemma också!)

Vi älskar gjutjärn för bilcamping. En gjutjärn stekpanna och/eller en holländsk ugn kan vara stora tillägg till din arsenal av köksredskap. Medan vi fokuserat på kokkärl för stormkök i denna översyn, rekommenderar vi att du utöka ditt set med kokkärl med en gjutjärn-stekpanna, som passar fint för de flesta campingkök, och ändå är tillräckligt stor för de flesta matlagningsbehoven under bilcamping (många varumärken gör också flera större och mindre storlekar). Vi anser att en gjutjärn stekpanna är en viktig del av våra matlagningsredskap. Varför gjutjärn? Det är mycket uppskattad på grund av jämn värme, naturligt non-stick yta och hållbarhet. En gjutjärn stekpanna av god kvalitet kommer bokstavligen hålla livet ut (eller två), och du kan använda den hemma liksom när du campar.

Så, vad är nackdelen med gjutjärn? Tja, det är tungt; du kommer inte att ta det med under vandring. Men det krävs också lite mer kunskap och underhåll för att behålla ditt gjutjärns fina yta.

”Non Stick”-beläggning

 • Fördelar: Kräver mindre matolja när du förbereder måltider och tillåter enkel rengöring.
 • Nackdelar: Repar lätt bryter ned snabbt när repad.
 • Bästa användningsområden: Bilcamping där lätt uppstädning är av största vikt.

Camping kokkärl med en non-stick-beläggning är bäst för enkel rengöring, vilket också innebär att de behöver mindre olja för matlagning. Men de repas lättare än andra kastruller och stekpannor, så undvik att använda metallredskap med dem. Plus, när kokkärlet är repad, kan beläggningen lossna i stora bitar som inte bör intas.

 

Välj dina köksredskap noga

Du vill ha ett sortiment av kastruller, stekpannor, lock, bestick, tallrikar, skålar och koppar eller potentiellt muggar. Återigen kommer ditt campingkök bero till stor del på dina aktiviteter, spisen du använder och antal personer du lagar mat till. De flesta tillverkare räknar ett lock som en del, och det kan passa mer än en kastrull eller stekpanna i uppsättningen. Köp inte för mycket. En uppsättning som innehåller flera saker kanske inte är det smartaste valet om du endast använder ett fåtal och resten bara tar upp en massa utrymme. Observera också att redskap och även en tekanna kan räknas som delar av en uppsättning.

Antal kastruller

Precis som när du lagar mat hemma, är antalet grytor och kastruller du behöver beroende på storleken på hur många du lagar till. Med större grupper eller mer omfattande måltider, behöver du en större uppsättning. Men i vandringsscenarier kan du normalt komma undan med att använda en enda kastrull för två personer eftersom måltiderna är enklare.

 

Kokkärlens effektivitet

Kokkärlens effektivitet är också beroende av dess färg, diameter och höjd. Mörkare kastruller, speciellt med mörka bottnar, tenderar att vara de mest bränsleeffektiva. När äldre kokkärl svartnar med användning blir de mer effektiva än helt nya, blanka köksredskap. Kastruller med större diameter är mer effektiva än höga smala, eftersom mer yta utsätts för lågan och värmen så värmen överförs snabbare. Den mest ideala kastrullen, eller stekpannan, i termer av värmeeffektivitet är en som passar så nära diametern hos stormköket du använder som möjligt.

TIPS: Vi hittade en utmärkt video om billiga kokkärl för de med en tajt budget:

Lock till kokkärl

Vattnet kokar betydligt snabbare med ett lock eftersom det minskar mängden värme som förloras genom toppen av kastrullen. Detta skär ner på tillagningstiden och håller bränslekapsel fylligare. Lock kan också hålla ditt stormkök lite renare genom att minska kladd, samt fungera som en stekpanna eller som en extra tallrik eller skål. Pastarätter är en populär, lätt måltid att förbereda medan du campar, och många lock har nu en del som kan fungera som en sil, som är ganska praktiskt.

Gripare vs Handtag till kastrull

Dessa är viktiga, särskilt om du inte gillar att bränna fingrarna. De flesta apparater inkluderar åtminstone en griptång eller flyttbara handtag. Vårt favorithandtag var de som kunde låsa om kastrullen. Detta gör att du kontinuerligt inte behöver hålla i handtaget för att se till att det förblir på under omrörning. Detta är en välkommen förbättring jämfört med de äldre stilens gripare.

Några kokkärl har fasta handtag som viks runt sidorna när de inte används. Även om detta eliminerar behovet av en extra del (som kan tappas bort), om gångjärnet på handtaget går sönder går det inte att gripa tag i dina kokkärl. Dessutom upplevde vi att några silikonbelagda handtag smälte något. Se alltid till att hålla din låga mindre än diametern på din kastrull för att undvika det här problemet.

Extra tillbehör

Vissa uppsättningar är enkla med bara en kastrull och stekpanna, men en del kommer komplett med muggar, bestick, tallrikar, skålar, och några har även handdukar och tekanna. Detta är praktiskt om du börjar från noll, eller letar efter en vandringskombination, men kan vara överflödigt om du inte börjar med ett oskrivet blad eller kan vara för tungt för vandring.

Skötsel & rengöring

Rengöring efter matlagning är få människors favoritaktivitet, men det är en nödvändig sådan. Se till att packa en mjuk handduk, särskilt om du använder non-stick köksredskap, och en skurborste för rörigare måltider. Biologiskt nedbrytbar tvål som Campsuds är ett måste för campingen där din disk går direkt ner i marken. Även om det är viktigt för dig att kasta kokkärlet i diskmaskinen när du återvänder hem, se till att kontrollera förpackningen för att se om det är diskmaskinsäkert.

(Vanliga söktermer: gasolkök camping, hårdanodiserad aluminium, https://reportr se/kokkarl/, trangia tundra 3 test)

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner