Bästa Fällknivarna & Fickknivarna 2018 (EDC, Jakt, Fiske!)

Senast uppdaterad 2018-02-07

100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth, Active Outfit, Itab Outdoor • Läs våra användarvillkor

Hur väljer man den bästa och billigaste fickkniven? Hur begränsar du det svindlande komplexa området av fickknivar och fällknivar för att göra ett bra val? En fickkniv är ett verktyg som även den minst ”händiga” personen kan använda varje dag. Att välja en fällkniv som passar perfekt in i ditt liv och ökar din totala produktivitet är en viktig uppgift. Efter att i olika sammanhang ha testat ett smalt och konkurrensutsatt område av de bästa fickknivarna som finns har vi kommit att bättre förstå hur man ska göra sitt val.

Bästa Fällknivarna & Fickknivarna 2018 [Bäst i Test]

NamnPrisuppgiftOmdömeVarumärkeViktSummering
Tre Kronor Folding Knife

Tre Kronor Folding Knife

 

Visa pris ➼Större bild5 Star Average Rating Fällkniven131 g[BÄST I TEST inom Fällknivar, enligt användarrecensioner] Knivblad i 3G-stål, där eggen består av ett sintrat stål, s k pulverstål. På sidorna om detta eggstål ligger ett segt, rosttrögt stål som stabiliserar den hårda kärnan. Detta ger ett vridstyvt, starkt knivblad som håller skärpan oerhört väl. Bladet låses i utfällt läge av ett beprövat tangentlås. Varje fällkniv tillverkas för hand.
Mora Bushcraft Survival Black Fickkniv

Mora Bushcraft Survival Black Fickkniv

 

Visa pris ➼Större bild4.5 Star Average Rating Mora228 gBushcraft Survival Black med sitt svarta 3,2 mm tjocka blad är en av de mest rejäla knivar som Mora någonsin har tillverkat. Bladet är av kolstål och har en svart beläggning som skyddar mot rost. Bladets vassa ryggslipning är speciellt framtagen för att användas med ett tändstål. Svart skaft med friktionsgrepp. Svart slida.
Gerber Paracord Knife Fickkniv

Gerber Paracord Knife Fickkniv

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Gerber163 gGerber Paracord är en “Fixed Blade” som är avsedd för dem som söker lägsta vikt men inte offra funktionalitet. Med en extremt tunn sidoprofil kombinerar paracordet och fullängdsbladet det bästa av båda världarna. Paracord-repet kan avlägsnas och anpassas, om så önskas, och kan användas för många andra överlevnadsuppgifter om det behövs. En bra kniv, om än i sin enklaste form.
Victorinox Hunter Fällkniv

Victorinox Hunter Fällkniv

 

Visa pris ➼Större bild4 Star Average Rating Victorinox162 gVictorinox Hunter är en praktisk, lätt och sylvass fällkniv med blad av rostfritt stål. Passar särskilt bra för jakt och fiske, men funkar även som vardagskniv.
  • Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
  • Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
  • Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
  • Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.

Välj rätt fickkniv för dina ändamål

Varför bära en fickkniv? Fickknivar är per definition ett generellt verktyg. Kategorin förenas av lämpligheten av verktyget att bäras i byxfickan.

Du kan välja att bära det på andra ställen, men kniven är dimensionerad och utformad för att vara i byxfickan för enkel åtkomst.

Alla fickknivar som vi testat vid olika tillfällen – både billiga fällknivar och de bästa på marknaden – måste vara portabla och tillgängliga på detta sätt för en mängd olika uppgifter. Specialiserade knivar bäst för jakt, fiske, box-skärning, köksanvändning, hemarbete, etc., behöver inte bäras i en ficka. Därför ser deras begränsningar i konstruktion olika ut.

Generella överväganden kring fällknivar

Först av allt, identifierar du dig själv som en ”praktisk” person? Tycker du om att hitta kreativa och självständiga lösningar på livets mekaniska problem? De av er som svarar ja på denna fråga kommer utan tvekan att hitta en användning för en fickkniv minst en gång varje dag. Du kommer också att vara stolt över det verktyg du bär, och lätt motivera utrymme i fickan eller handväskan för en funktionell kniv. Att använda en välgjord, specialbyggd och alltid-redo fällkniv för dagliga uppgifter är en estetiskt tilltalande upplevelse.

Fällknivar går lätt förlorade. De av er som lärt känna sin låssmed bör överväga ersättningskostnaden när man köper en fickkniv. Om du regelbundet byter bil och husnycklar långt innan glansen suddats bort, hitta en lättillgänglig och billig konstruktion som du tycker om. Billiga fällknivar tjänar fortfarande syftet. Skillnaden mellan knivstålet på en billigare kniv mot ett dyrare verktyg är märkbar, men marginell med tanke på skillnaden i pris. En billig fickkniv behöver slipas lite mer regelbundet (var tredje månad jämfört var fjärde, kanske). Den främsta skillnaden är en mycket mer subjektiv och estetisk känsla. De av er som utför olika sysslor tillräckligt mycket för att förlora knivar är ofta också för upptagna för att bry er om knivbladet ”känns” bra när det skär genom kartongen för ert artonde eBay-köp den här veckan.

Även när det gäller att förlora fällknivar, fundera på hur du kommer att bära den. Speciellt om du är ny att bära en kniv för dagligt bruk, att integrera det med dina ständigt närvarande nycklar är ett bra sätt att träna dig själv att hålla reda på den. Du har redan vanor, effektiva eller ibland inte, som håller nycklarna i närheten.
Bortsett från att bära den på nyckelkedjan, sitter den primära säkerhetsfunktionen i fickklämman. De flesta av knivarna är utrustade på detta sätt. Kniven bor i en ficka, med en fjäderstålmetallklämma som säkrar den till utsidan av byxorna. ”Klippet” syns, men knappt. Och fällkniven förblir lätt inom räckhåll och säkrad oavsett position.

Kategorier av användning

Även i det stora området av knivar som utformats för allmänt, dagligt bärande i byxfickan, finns det en hel del variation. Olika design överväganden och prioriteringar för användning differentierar området. Här organiserar vi alternativen genom att differentiera mellan hur du använder en kniv. De allra flesta knivar köps för rutin, ”urban” eller EDC (Every Day Carry) om man så vill, daglig användning. Men våra läsare är även intresserade av utomhus applikationer. Med tanke på allt detta, har vi fördelat våra köpråd i följande kategorier.

EDC – Användning varje dag

EDC – Every Day Carry – detta är den stora kategorin. De flesta knivägare köper fickkniv för att bära den nära sig hela tiden. Kniven blir en estetisk del av varje dag. Du hittar fler och fler användningsområden för den. Du kommer, om vanan är ny för dig, riskera att förlora den först men snabbt komma till den punkt där, som med din mobiltelefon, att du känner dig naken utan kniven i sin vanliga plats. Du kommer att använda den nog för att uppskatta god ergonomi och oklanderlig konstruktion. I vilket fall som helst, kommer du vilja ha en något mindre än full storlek med rundade handtag. Om du är lite slarvig, förlorar nycklarna innan glansen bleknar, leta efter liknande dimensioner till en bråkdel av priset. Något du inte kommer att vara lika ledsen att förlora.

EDC Terräng – Dagligt bärande och användning i terräng/fjällen

Om du tänker använda kniven i terräng, blir vikt och volym mycket viktigare. Visst, att bära en kniv varje dag kräver att du ser till att dess volym inte kommer att störa. Men de som bär den till vardags är betydligt mindre fanatiska med vikten än de som rör sig i tuff terräng.

Enbart användning i terräng och fjällmiljö

Kanske kommer din kniv att leva i ryggsäcken eller i ett första hjälpen-kit. Du kommer att använda den för att skära ost, klättring och tillfälliga reparationer. Jämfört med vardaglig användning är du långt mindre benägen att tappa bort den här kniven. Och du kommer att använda det mindre ofta. Köp en liten och varaktig kniv, med ett funktionellt blad.

EDC Jakt & Fiske – Daglig användning för jakt eller fiske

Om man jagar eller fiskar mycket vid sidan av vägarna, är en dedikerad, specialbyggd kniv viktigt. Jaktknivar och långa, smala filé-knivar är utformade för en anledning. Men om du behöver en backup, eller kommer att jaga och fiska i djup terräng, kan många vardagliga fällbara fickknivar användas med gott resultat. Särskild hänsyn bör tas till dess enkelhet i konstruktion och enkel rengöring. Användning av en fällkniv för jakt och fiske kan bli en bökig proposition. Verktyg med ytterligare funktioner och fjädrande stödöppningsfunktion kommer att bli smutsiga i onödan. Enkla och skarpa knivar är perfekta för användare som också deltar i mer ”konsumtion”-former av friluftsliv.

EDC Urban – Vardaglig användning och jobb hemma

Slutligen kan du välja att bära en kniv för allmän användning när du behöver utföra jobb i ditt hem. Eller om du arbetar i ett område som kräver tillfällig improviserade fältreparationer. Eller om du helt enkelt är en praktisk typ, som ”av någon anledning” gör många små korrigeringar och förbättringar i din dag till dag och vecka till vecka. Om du är händig nog, kan ett enkelt blad tvingas göra ett stort antal uppgifter. Men ibland behöver du mer specialiserade verktyg.

Andra funktioner

Efter att tagit itu med de stora frågorna om hur och var du kommer att använda din kniv och hur mycket du är villig att spendera, är det värt att beakta de mindre och ytterligare funktioner av en kniv. Men först en påminnelse. Detta är ett stort område av utrustning. Det finns bokstavligen hundratals knivar på marknaden, men även gammaldags och avvecklad utrustning i stort sett överallt. I var och en av ovanstående kategorier, finns det åtminstone 30-40 knivar tillgängliga. Du hittar knivar för olika prisnivåer och med varje kombination av andra funktioner. Dessa andra funktioner kan delas in i två huvudkategorier. Titta efter anpassbarheten av en kniv och finesserna i gångjärnsmekanismerna.

När vi diskuterar anpassbarheten av en fickkniv, pratar vi om möjligheten att justera kniven exakt för att passa dina syften. Vissa knivar är utrustade för att byta ut bladen. Bättre knivar kan byggas om, vanligtvis av tillverkaren eller en erfaren tekniker. Klämman på många knivar kan tas bort av användaren. I vissa fall kan klämman återmonteras på den motsatta sidan, eller till och med på den motsatta änden av handtaget. Denna rörliga fickklämma tillåter användaren att anpassa den för varje ficka medan den fortfarande lätt kan manipuleras vid användning.

Alla fällknivar har åtminstone ett blad som fälls in i handtaget.

  • Så gott som alla knivar har någon form av fjäder för att hålla bladet öppen, åtminstone under lätt tryck.
  • Vissa knivar lägger in ett extra lås.
  • För att stänga bladet på knivar som låser sig, måste man hålla något slags flik öppen samtidigt som man stänger bladet. Detta skyddar användarens hand medan kniven är i tung användning.
  • Vissa knivar lägger in sekundära lås också. I dessa knivar är det två steg som krävs för att stänga kniven.
  • Vissa knivar är gjorda för att låsa när de är stängda också. I trånga fickor, särskilt med knivar som öppnar sig snabbt, kan detta vara en värdefull egenskap. Inse dock att ett blad som är låst när det är stängd ofta förnekar mycket av ansträngningen tillverkaren har tillämpat för att göra att kniven öppnar sig snabbare.

TIPS: Vi hittade en bra video på Youtube om vad man ska tänka på när man köper en fällkniv, fickkniv eller annan sorts kniv:

Slutligen tänk på det värde du kan uppleva med en snabbt öppnande kniv. Knivar som öppnas fort, är utrustade med fjädrar som hjälper att dra bladet till full förlängning. Användaren får bladet att komma igång, oftast med ett tryck på basen av bladet, och fjädrarna tar snabbt över och drar bladet resten av vägen ut. Våra testare uppskattar denna funktion. Att snabbt fälla ut bladet för enkla och snabba uppgifter är mer effektivt. Om man bär en kniv för effektivitet och bekvämlighet, följer det att en snabb öppning ytterligare kommer att förhöja upplevelsen. Öppningsmekanism i en kniv lägger bara till en liten kostnad i pris och komplikation till konstruktionen.

Ämnen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

banner